Διπλή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Εύβοια - Στους δρόμους οι κάτοικοι | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
BANNER TRIACON
 

Διπλή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Εύβοια - Στους δρόμους οι κάτοικοι

Διπλή σεισιμική δόνηση ταρακούνησε την Εύβοια - Στους δρόμους οι κάτοικοιΣτις 01:05 και 01:09 τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημειώθηκαν οι δυο σεισμοί 5,1 Ρίχτερ - Ανάστατοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους 
Είχαν και οι δυο μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και έγιναν αισθητοί στην Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα αλλά και σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.
 
Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίστηκε στην περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας, 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 4 χιλιόμετρα δυτικά της Μαλεσίνας. Οι δυο σεισμοί ήταν επιφανειακοί με εστιακό βάθος 20 χλμ.
Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει βοήθεια όπου κρινόταν αναγκαίο.
ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑ
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης άλλων, γειτονικών ρηγμάτων από τον διπλό σεισμό, καθώς συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από σεισμούς μεγαλύτερους από τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ευρύ δίκτυο σεισμογράφων, οι οποίοι και καταγράφουν δεδομένα που σπεύδουν να καταγράψουν και να μελετήσουν οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Αντίθετα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης τονίζει ότι έως το πρωί της Τρίτης, η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι ικανοποιητική, καθώς δεν έχουν καταγραφεί «πολλοί μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ». Έτσι, ο κ. Τσελέντης τονίζει ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και όχι «επαγγελμαστίες εφησυχαστές», ενώ απευθυνόμενος προς τους κατοίκους της περιοχής είπε πως θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα παλιά σπίτια τουλάχιστον για μια-δυο μέρες

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε πως ναι μεν το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς, από την αρχαιότητα ακόμα, και είναι λογικό το γεγονός πως προκαλείται ανησυχία στον κόσμο, όμως επεσήμανε ότι θα πρέπει «να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο».

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δήλωσε στο ΣΚΑΪ: «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι κύριοι σεισμοί και οι δυο, έχουμε μετασεισμική ακολουθία, κάτι που είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να αποφανθούμε πως πρόκειται για "ομαλή μετασεισμική ακολουθία". Το πιθανότερο είναι πως πρόκεται για το ίδιο ρήγμα, αν και ο δεύτερος σεισμός είναι λίγο ανατολικότερα από τον πρώτο. Το ρήγμα αυτό σχηματίζει ορθή γωνία με τον Ευβοϊκό Κόλπο, με διεύθυνση από ανατολή προς δύση». 

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA