ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ : ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ : ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

"Η πρόθεση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου να εγκαταστήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην θέση Ρέουσα μεταξύ Πυργίου και Αυλωναρίου, στον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο ήδη από το 2010 δημοπρατημένος ΒΙΟΚΑ του Δήμου Αυλώνος ανακοινώθηκε σήμερα με την κυκλοφορία ενός πολυτελούς ενημερωτικού εντύπου σχετικού με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια.
Όπως προκύπτει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης θα στριμωχτεί σε έκταση 2.817 τμ αναγκαστικά διότι δεν είναι δυνατή η διάθεση περισσότερου χώρου. Η χρήση αυτής της έκτασης θα στερήσει προφανώς και από τον ΒΙΟΚΑ τη δυνατότητα  ενδεχόμενης μελλοντικής αναβάθμισης.
Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι παντελώς αδικαιολόγητη.
Σε έναν χώρο που είχε περίπου από το 2000 επιλεγεί ως χώρος εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Αυλώνος και σε αυτόν ωρίμασαν οι μελέτες και δημοπρατήθηκε  το έργο, σε μικρή σχετικά απόσταση από το Πυργί και το Αυλωνάρι και ενώ ο διαθέσιμος χώρος δεν είναι ιδιαίτερα επαρκής επιλέγει ο Δήμος  Κύμης Αλιβερίου να εγκαταστήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων αυξάνοντας έτσι τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και δεδομένου ότι ο χώρος αυτός και η ευρύτερη περιοχή του ουδέποτε φιλοξένησαν χώρο διάθεσης στερεών αποβλήτων.
Και ενώ ο ΒΙΟΚΑ θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τους οικισμούς του τέως Δήμου Αυλώνος ο Σταθμός Μεταφόρτωσης θα εξυπηρετεί τους τέως Δήμους Κύμης και Κονιστρών καθώς και τις τοπικές ενότητες Αυλωναρίου, Πυργίου, Ορίου, Οκτωνιάς και Ωρολογίου μόνο, συνολικά περίπου πληθυσμό 16.000 κατοίκων εκ των οποίων ούτε οι 3.000 κάτοικοι είναι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος.
Αντίθετα ο άλλος Σταθμός Μεταφόρτωσης του Δήμου Καρύστου χωροθετείται στην θέση «Κούτικα» όπου έως τώρα λειτουργεί η Χωματερή της Καρύστου, καταλαμβάνει έκταση 7.858,50 τμ. δηλαδή τριπλάσια του Σταθμού Μεταφόρτωσης του Αυλωναρίου και εξυπηρετεί περιοχή 17.000 κατοίκων. Προ πολλών ετών η χωματερή της Καρύστου δεχόταν και τα απορρίμματα της δημοτικής ενότητας Μαρμαρίου.
Αναρωτιέται εύλογα κανείς και σίγουρα οι κάτοικοι του Αυλωναρίου και του Πυργίου πως στον Δήμο Καρύστου ο Σταθμός Μεταφόρτωσης χωροθετήθηκε σε έκταση που ήταν ήδη χώρος διάθεσης απορριμμάτων δύο πρώην δήμων και στην περιοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ο Σταθμός Μεταφόρτωσης τοποθετείται στην άκρη της εξυπηρετούμενης περιοχής και κυρίως έξω από την περιοχή όπου παράγεται ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων;
Δεν υπήρχαν αντίστοιχες θέσεις στην Κύμη ή στις Κονίστρες και πρέπει τα σκουπίδια αυτών των περιοχών να μεταφορτώνονται στο Αυλωνάρι;
Η πρόθεση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου να εγκαταστήσει τον Σταθμό μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην θέση Ρέουσα είναι απολύτως αστήρικτη, δημιουργεί εκ του μη όντος περιβαλλοντική ζημία στο Αυλωνάρι και το Πυργί, ιδίως στο δεύτερο και εξαιτίας της διέλευσης των απορριμματοφόρων. Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου πρέπει άμεσα να ακυρώσει αυτόν τον σχεδιασμό. Εάν επιμένει στην εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης για την εξυπηρέτηση των δημοτικών ενοτήτων Κύμης και Κονιστρών ο Σταθμός αυτός δεν μπορεί να μην είναι στα όρια αυτών των δημοτικών ενοτήτων."

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA