ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ : Η ΕΥΒΟΙΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
FREEDOM BBC GEORGE
 

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ : Η ΕΥΒΟΙΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Στην εκπομπή Πρωϊνό Αντέννα βρέθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κρίση στην Εύβοια υπήρχε πριν από την κρίση...
Δείτε τι ειπώθηκε

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Είναι οι κρισιμότερες 50 ημέρες, ίσως,  αυτές κύριε Εκπρόσωπε.

ΝΙΦΛΗΣ: Καλημέρα σας και από εμένα κύριε Εκπρόσωπε. Κατ` αρχάς παίρνω την πάσα από το συνάδελφό μου κ. Αμυρά που μίλησε για τα ισοδύναμα. Μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τον Απρίλιο ο κ. Σαμαράς μιλούσε για τα ισοδύναμα, ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτή τη στιγμή, ψάχνουμε μάλλον τα 11,5. Ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι επειδή μιλήσατε για αξιοπιστία, λέω, πώς είναι δυνατόν, επειδή το βιώνετε και εσείς, δεν είστε εκτός της κοινωνίας μας, την έχετε ζήσει αρκετά με τη δουλειά σας, πώς είναι δυνατόν, ο συνδυασμός αυτών των περικοπών, παράλληλα με τα μέτρα, αφού ξέρετε ότι δεν πρόκειται να εισπράξετε από αυτά τα μέτρα, δεν πρόκειται να εισπράξετε επειδή δεν έχει ο κόσμος, πώς μπορείτε να ανακτήσετε την αξιοπιστία της χώρας, από τη στιγμή που δεν θα αποδώσουν τα μέτρα; Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσετε να εισπράξετε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχετε βάλει το «φαίνεται» μέσα. Πρώτα απ` όλα, να σας επισημάνω…

ΝΙΦΛΗΣ: Φαίνεται από αυτό που βιώνουμε όλοι μας, λέω, κύριε Εκπρόσωπε. Δεν κάνω αντιπολίτευση. Από αυτό που βιώνουμε…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βιώνουμε όλοι μια δύσκολη κατάσταση. Και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Εύβοια που ήταν σε κρίση πριν από την κρίση, να σας υπενθυμίσω ότι η Εύβοια είχε 20% ανεργία το 2006, το 2007. Τη χρυσή εποχή για την υπόλοιπη Ελλάδα, η Εύβοια βρισκόταν ήδη σε κρίση. Οπότε βιώνω στον τόπο μου πολύ δύσκολες καταστάσεις. Βλέπω συνανθρώπους μου σε πολύ-πολύ δυσχερή θέση και μάλιστα και ανθρώπους που δεν περίμενε κανείς ποτέ να βρεθούν σε δυσκολία. Το γεγονός ότι έχουν πληγεί ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, οφείλεται σε παράπλευρες αναγκαιότητες. Και τώρα πρέπει να πετύχουμε πάρα πολλά, σε ελάχιστο χρόνο. Έχουν χαθεί δυόμισι χρόνια και πρέπει πολύ γρήγορα να φέρουμε αποτελέσματα. Το είπα και προηγουμένως: Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο χρόνος. Και θέλω να έρθω στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι τόσον οι συνέπειες του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας μας όσο και το μέγεθος του ελλείμματος αυτού, δεν είχαν προβλεφθεί. Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που πήγαμε, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είδαμε από πρώτο χέρι πόσο άσχημο ήταν το κλίμα για την Ελλάδα. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί -αρκετοί μάλλον, αν και τώρα βλέπουμε να μειώνονται- πάντως, σε εκείνη τη Σύνοδο ήταν αρκετοί αυτοί που έψαχναν αφορμή να δείξουν στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου. Προτεραιότητά μας -σας είπα- είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία για να μπορέσουμε να μείνουμε στο παιχνίδι.

ΝΙΦΛΗΣ:  Ναι, αλλά στα χαρτιά. Στους αριθμούς κύριε Εκπρόσωπε, αυτό είναι το ερώτημά μου. Λέω, δηλαδή, αφού τους λέτε ότι θα πάρουμε 10, θα σας δώσουν 10 και αυτά τα 10 φαίνεται, επιμένω στο «φαίνεται», αλλά δεν θα τα πάρετε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν δίνουμε στους Ευρωπαίους 10 ή 11,5 δισεκατομμύρια. Εξοικονομούμε, γιατί αυτή είναι η ψαλίδα ανάμεσα στα έσοδά μας και στις δαπάνες μας.

ΝΙΦΛΗΣ: Μα, δεν θα τα πάρετε. Αυτό είναι το ζήτημα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι οποιοσδήποτε νοικοκύρης, το πρώτο πράγμα που κοιτάζει, είναι στο σπιτικό του να είναι «ίσα βάρκα, ίσα νερά», να μην χρειάζεται κάθε ώρα νέα δανεικά. Θα θέλαμε να μην κόψουμε τίποτε. Από πού να τα δώσουμε, θα μου πείτε; Και είναι πιο σημαντικό, δηλαδή, θα σας πει και ο κ. Ρογκάκος, πόση σημασία έχει το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης. Περιμένουμε 31,5 – 32  δισεκατομμύρια για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες, όχι οι τραπεζίτες, για να μην αρχίζουμε…

ΝΙΦΛΗΣ: Συμφωνούμε…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων…

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Αυτό είναι το ερώτημα. Μιας και μου έδωσε την πάσα ο Εκπρόσωπος, θα δοθούν στη ρευστότητα μετά την ανακεφαλαιοποίηση;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, αυτή είναι η προτεραιότητά μας: Να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και υπάρχουν και άλλες ιδέες για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Ρογκάκο, ότι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας. Είναι μια «Σαχάρα»… Δεν υπάρχει ρευστότητα. Και νομίζω ότι ακούσατε τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει στις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ,  τη λέξη «ρευστότητα, ρευστότητα, ρευστότητα», μαζί με τη λέξη «ανάπτυξη». Είναι δύο λέξεις πολύ σημαντικές. Δεν είναι απλώς λέξεις…

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Να περάσει η κοινωνία την κρίση, αλλά να μην την περάσουμε και όλοι μαζί, κύριε Κεδίκογλου, χωρίς να έχουν άνθρωποι βασικά είδη σε πολλές περιπτώσεις. Και αυτό το οποίο σας καλώ εγώ, είναι να δούμε ξανά και να δουν ξανά οι αρχηγοί, και θα το πω για άλλη μια φορά, όσο εύκολα μπαίνουν κόκκινες γραμμές, τόσο εύκολα ξεθωριάζουν. Και δεν θα πρέπει η έννοια μας να είναι μόνο να συγκεντρώσουμε τα χρήματα. Εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να συγκεντρωθούν για να μείνουμε στο παιχνίδι, όπως λέτε. Όμως, ποιοι θα το πληρώσουμε αυτό το πράγμα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι` αυτό βλέπετε ότι γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια, αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, εξετάζουμε εναλλακτικές προτάσεις. Πιστεύω ότι ένα πράγμα είναι βέβαιο: Και ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί, όλοι όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση, στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, η πρόθεσή τους είναι το καλό της χώρας, το καλό της κοινωνίας.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Δεν διαφωνεί κανείς με τις προθέσεις, ούτε ο ένας είναι μεγαλύτερος πατριώτης από τον άλλο, κύριε Κεδίκογλου, αλλά εδώ έχουμε αριθμούς και έχουμε και ανθρώπους. Πρώτα, λοιπόν, οι άνθρωποι και μετά οι αριθμοί. Εγώ κάτι άλλο θέλω να σας ρωτήσω: Θεωρείτε ότι θα κριθεί η συνοχή της κυβέρνησης από τα μέτρα αυτά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα προηγουμένως ότι και ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί θέλουν το καλό της χώρας, θέλουν το καλό της κοινωνίας μας, του λαού μας. Δεν υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι. Και να σας επισημάνω ότι και οι δύο αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα εξοικονόμησης των 11,5 δισεκατομμυρίων. Και σας υπενθυμίζω ότι αυτά τα 11,5 δισεκατομμύρια είναι η ψαλίδα ανάμεσα στα έσοδά μας και στις δαπάνες μας.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA