Με τον καθηγητή της Διπλωματικής Ακαδημίας και εκδότη του βιβλίου «Το Αζερμπαϊτζάν ως περιφερειακός κόμβος» κ. Taleh Ziyadov |
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους Αζέρους συμμετέχοντες ήταν ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev κ. Elnur Aslanov, ο Υποδιευθυντής του Προεδρικού Γραφείου κ. Novruz Mammadov, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Araz Azimov, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας κ. Natiq Aliyev, ο Υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Azad Rahimov, ο Υπουργός Παιδείας κ. Mikayil Jabbarov, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ. Elman Abdullayev, ο Γενικός Διευθυντής του Αζερικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Yashar Aliyev, ο Διευθυντής του Αζερικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών κ. Farhad Mammadov, ο Αντιπρόεδρος της Αζερικής Διπλωματικής Ακαδημίας κ. Fariz Ismailzade, ο καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας και εκδότης του βιβλίου «Το Αζερμπαϊτζάν ως περιφερειακός κόμβος» κ. Taleh Ziyadov κ.α.
Ανάμεσα στους διεθνείς προσκεκλημένους ήταν ο τέως Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Hikmet Cetin, o τέως Πρέσβης της Ουγγαρίας στα Ηνωμένα Έθνη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόρνιβους κ. Andre Erdos, το Μέλος της Πολωνικής Γερουσίας κ. Bogdan Klich, o Πρόεδρος του STRATFORT κ. George Friedman, o Πρόεδρος του Jamestown Foundation κ. Glen Howard, o Ισραηλινός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιλια της Γεωργίας κ. Alexander Murinson και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.
Στην συνεδριακή αίθουσα της Διπλωματικής Ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν |
Από την Ελλάδα ο μόνος προσκεκλημένος ήταν ο Πολιτικός Επιστήμων - Διεθνολόγος Ιωάννης Παπαγρηγορίου ο οποίος στις τοποθετήσεις του παρουσίασε την ευρύτερη γεωπολιτική και γεωοικονομική κατάσταση της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης των Ελληνο-Αζερικών σχέσεων έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP από το Αζερμπαϊτζάν και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη δημιουργίας ενός άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν ο οποίος θα λειτουργεί ως το τρίγωνο ασφάλειας, ανάπτυξης και σταθερότητας από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι τη Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο.
Ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου επισκέφθηκε το μνημείο του τέως Προέδρου της Χώρας Hyedar |
Τόσο κατά την διάρκεια του Συνεδρίου όσο και μετά το πέρας αυτού ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου ήρθε σε επαφή με πολλές προσωπικότητες της χώρας από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο και συζήτησε τις προοπτικές για περεταίρω συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ αρκετοί από τους Αζέρους διοργανωτές τον ευχαρίστησαν για τις προσπάθειες που καταβάλει στην περεταίρω ενίσχυση των Ελληνο-Αζερικών σχέσεων.
Την τελευταία ημέρα στο Μπακού ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου συναντήθηκε και με την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα νέων του Αζερμπαϊτζάν όπου είχε θερμή συζήτηση με τους παίχτες της και στην οποία και ευχήθηκε καλή επιτυχία πριν τον αγώνα τους με την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα νέων του Ισραήλ.
Θα πρέπει να τονιστεί η φιλοξενία των Αζέρων διοργανωτών η οποία ήταν μοναδική και χαρακτηριστική της παραδοσιακής φιλοξενίας που διακατέχει τα αισθήματα του Αζέρικου λαού. Εκτός της ξενάγησης στην πανέμορφη πόλη του Μπακού, περιλάμβανε πολλά δώρα και αναμνηστικά προσωπικά σε κάθε έναν από τους προσκεκλημένους του Συνεδρίου.