το σωματείο απέστειλε την πιο κάτω επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση ζητώντας του να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση στην αίτηση ακύρωσης της απόφασής του που έχει καταθέσει η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο ΣτΕ
"Κύριε Υπουργέ
Παραλείποντας τις συστάσεις και τις ιστορικές αναδρομές, διότι γνωρίζετε άριστα την υπόθεση του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, απαιτούμε ΆΜΕΣΑ εξηγήσεις για τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού HOTDOC. (τεύχος 68 Β΄ Ιανουαρίου 2015), σύμφωνα με το οποίο η κα Άννα Στρατινάκη αφενός μεν εμφανίζεται να συνομιλεί με βιομήχανους (μεταξύ των οποίων η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), παρέχοντας από τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας νομικές συμβουλές με σκοπό την απώλεια των θέσεων εργασίας μας το ταχύτερο δυνατό, «χωρίς εντάσεις και καθυστερήσεις», αφετέρου δε να προτείνει ερμηνεία του νόμου περί ομαδικών απολύσεων που θα παρακάμπτει το δικαίωμα του Υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει ομαδικές απολύσεις χωρίς να χρειαστεί νομοθετική τροποποίηση.
Ύστερα από αυτά, αφήνουμε ασχολίαστο το – ήσσονος σημασίας σε σύγκριση με τα νέα δεδομένα – γεγονός ότι οι φερόμενες συνομιλίες γίνονται με μία πολυεθνική η οποία δύο φορές απαξίωσε να ανταποκριθεί σε προσκλήσεις του Υπουργείου Εργασίας σε τριμερείς συναντήσεις με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον ενός εργοστασίου στρατηγικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία εξευτελίζοντας τους θεσμούς και προχωρούμε σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που αφορά όχι μόνο εμάς αλλά όλους τους εργαζομένους της χώρας.
Όπως γνωρίζετε, στην περίπτωση των Τσιμέντων Χαλκίδας, ύστερα από σχετική εισήγηση του ΑΣΕ, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας δεν εγκρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις που ζήτησε η πολυεθνική. Και ναι μεν η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ δεν υπέβαλε «αίτηση θεραπείας», σύμφωνα με τις συμβουλές της κας Στρατινάκη προς τους νομικούς της εταιρείας για την επανεξέταση της αίτησής της από το ΑΣΕ, πλην όμως κατέθεσε, αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, βάλλοντας ευθέως κατά της διάταξης του νόμου περί ομαδικών απολύσεων που προβλέπει το σχετικό δικαίωμα του Υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.
Η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί μετά από αναβολές για τη δικάσιμο της 27ης Ιανουαρίου 2015 και πρόκειται να συζητηθεί σύντομα.
Με αυτό το δεδομένο και ύστερα από όσα διαβάσαμε, δικαιούμαστε να αναρωτιόμαστε :
- Εμείς ως σωματείο έχουμε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της απόφασης του Υπουργού Εργασίας. Ποια θα είναι, όμως, η θέση του καθ’ ου η αίτηση ακύρωσης Υπουργού Εργασίας στο ΣτΕ;
- Ταυτίζεται με την θέση της Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κας Στρατινάκη, η οποία υποστήριξε ένθερμα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο προαναφερθέν δημοσίευμα, την παράκαμψη του δικαιώματος του Υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις.
Διότι αν είναι έτσι τα πράγματα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό !
Αν είναι έτσι τα πράγματα και αν είναι αυτή η αλήθεια, δικαιούνται να την γνωρίζουν οι 230 οικογένειες των εργαζομένων των Τσιμέντων Χαλκίδας, όλη η τοπική κοινωνία και γενικότερα οι πολίτες αυτής της χώρας.
Απαιτούμε, λοιπόν, μία σαφή απάντηση του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα και τον ρόλο του απέναντι στην υπόθεση του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας.
Εμείς, από την πλευρά μας, δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε υπεύθυνα όχι μόνο τα μέλη μας αλλά και όλη την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις και να αποκαλύπτουμε τα σχέδια της πολυεθνικής, είτε υποστηρίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση είτε όχι.
Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας για την ακύρωση των απολύσεών μας και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Χαλκίδας μέχρι την τελική μας δικαίωση.
Ο δικός μας ρόλος ως σωματείου εργαζομένων είναι σαφής και ξεκάθαρος.
Περιμένουμε απαντήσεις για τον δικό σας ως υπουργείου ΕΡΓΑΣΙΑΣ.