ΒΙΝΤΕΟ
Γιατί οι κλέφτες προτιμούν τα ακριβά μοντέλα με σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί (keyless entry); Δείτε σε βίντεο πώς κλέβουν μια BMW σε λίγα δευτερόλεπτα…
Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία, κλέβονται εκατοντάδες αυτοκίνητα πολυτελείας κάθε μήνα, κυρίως Range Rover και BMW.
Οι κλέφτες προτιμούν αυτά τα αυτοκίνητα αφενός διότι έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη και αφετέρου διότι έχουν σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, το οποίο μπορεί να «χακαριστεί» χρησιμοποιώντας ένα επαναπρογραμματισμένο κλειδί ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση στο αυτοκίνητο.
Αυτή είναι η νέα μέθοδος κλοπής αυτοκινήτων. Κάθε φορά που οι κατασκευαστές εξελίσσουν ένα νέο σύστημα για να γίνουν τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή, οι κακοποιοί θα βρουν τρόπους να το παρακάμψουν. Είναι ένας αέναος κύκλος.
Αφού οι κλέφτες μάθουν τους κωδικούς ασφάλειας του κατασκευαστή, τα κλειδιά μπορεί να επαναπρογραμματιστούν χρησιμοποιώντας συσκευές διαθέσιμες μέσω διαδικτύου αντί 50-60 ευρώ.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόσβασης στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου με σύστημα εισόδου-εκκίνησης χωρίς κλειδί. Ο πιο άγαρμπος είναι σπάζοντας ένα τζάμι. Πιο πρόσφορο είναι πάντως να δοκιμάσει ο κλέφτης πρώτα το χερούλι της πόρτας, αφού κάποια αυτοκίνητα μένουν ξεκλείδωτα αν το κλειδί-πομπός του ιδιοκτήτη είναι κάπου κοντά – π.χ. στο περβάζι του παραθύρου του σπιτιού του.
Αν το κλειδί-πομπός είναι πολύ μακριά και δεν μπορεί το σήμα ασφαλείας να επικοινωνήσει με το αυτοκίνητο και να ξεκλειδώσει τις πόρτες, ο κλέφτης μπορεί να σταθεί κάπου κοντά, να λάβει το σήμα με μια συσκευή και να το μεταδώσει σε συνεργό του που έχει δέκτη και βρίσκεται πιο κοντά στον ιδιοκτήτη. Αυτό ξεγελά το αυτοκίνητο, που πιστεύει ότι το κλειδί είναι κοντά και ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες.
Μια άλλη μέθοδος είναι να μπλοκάρει ο κλέφτης το σήμα από το κλειδί του ιδιοκτήτη προς το αυτοκίνητο. Ο ιδιοκτήτης νομίζει ότι το έχει κλειδώσει και φεύγει, επιτρέποντας στον κλέφτη να μπει μέσα ανενόχλητος.
Όταν μπει στο αυτοκίνητο με οποιονδήποτε τρόπο, ο κλέφτης βάζει έναν φορητό προγραμματιστή κλειδιών –που είναι άμεσα και νόμιμα διαθέσιμος μέσω internet– στη διαγνωστική θύρα OBD (On-Board Diagnostics) για να καταγράψει τους ζωτικούς κωδικούς του αυτοκινήτου. Οι κατασκευαστές είναι αναγκασμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να επιτρέπουν στα ανεξάρτητα συνεργεία την πρόσβαση στα στοιχεία μέσω της OBD, εξ ου και η ύπαρξη τέτοιων συσκευών. Όταν προγραμματιστεί το κλειδί –πράγμα που γίνεται σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα– ο κλέφτης αποκτά τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, πατάει το κουμπί εκκίνησης και φεύγει σαν κύριος.
Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης; Πρώτα-πρώτα, με ένα ορατό αντικλεπτικό, (π.χ. «μπαστούνι» που πιάνει στο τιμόνι και τα πεντάλ) που θα αποτρέψει έναν επίδοξο κλέφτη εφοδιασμένο με ανιχνευτή σημάτων αλλά όχι με σιδηροπρίονο ή σπρέι φρέον. Δεύτερον, με κάποιο σύστημα (Tracker) εντοπισμού του αυτοκινήτου μέσω GPS, αλλά πρέπει να έχει διαρκώς το νου του διότι οι κλέφτες μπορεί σε μια-δυο ώρες να βρουν τον πομπό και να τον αφαιρέσουν, πριν κάνουν το αυτοκίνητο ανταλλακτικά ή το βάλουν σε κοντέινερ για κάποια αναδυόμενη χώρα…