ΒΙΝΤΕΟ
Και, περιγράφοντας την επιθυμητή για την κυβέρνηση, λύση, είπε επί λέξει: «Θέλουμε ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά με βιώσιμη συμφωνία, σε μια χώρα που δεν θα είναι αποικία χρέους».
«Αν επικρατήσει το ΝΑΙ», εξήγησε σε άλλο σημείο της ωριαίας και πλέον, συνέντευξης, «θα έχουμε συμφωνία, που δεν θα δώσει διέξοδο», αλλά αν αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, προφανώς και θα γίνει απόλυτα σεβαστή. Ερωτηθείς για τις πολιτικές κινήσεις που θα ακολουθήσουν στην περίπτωση αυτή, υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα θα εφαρμοστεί, η λαϊκή βούληση θα γίνει νόμος και ο ίδιος, από θέση θεσμικού εγγυητή, θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιστοίχως, «όσο υψηλότερο το ποσοστό του ΟΧΙ, τόσο πιο καλή θα είναι η συμφωνία», διευκρινίζοντας πως δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης η έξοδος από το ευρώ.
Όμως, ο πρωθυπουργός είχε και είδηση να δώσει, αναφορικά με τις τράπεζες: συνέδεσε το θέμα με τη συμφωνία που θα προκύψει εντός 48ώρου, εκτίμησε -είτε με το ΝΑΙ είτε με το ΟΧΙ- και αμέσως μετά θα ανοίξουν και τα τραπεζικά καταστήματα. Όμως θα πρέπει να είναι καθαρό -επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας- ότι στην περίπτωση επικράτησης του ΝΑΙ, η συμφωνία δεν θα είναι βιώσιμη, ενώ στην περίπτωση που υπερισχύσει το ΟΧΙ, εκείνος θα βρεθεί πάραυτα στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία.
Παίρνοντας δε, αφορμή από τις δηλώσεις Σημίτη, Καραμανλή, Σαμαρά, Βενιζέλου κ.α. έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Αυτοί δεν έχουν ευθύνη για το πού έφτασε η χώρα; Ποιοι δημιούργησαν τα χρέη; Ποιοι έφτιαξαν το πελατειακό κράτος;», για να καταλήξει συμπερασματικά, «δεν είναι τυχαίο ότι είναι απέναντί μας το παλιό πολιτικό σύστημα που ασθμαίνει».
Εξήρε, παράλληλα, την ψυχραιμία των πολιτών -θυμίζοντας ότι κάποιοι προέβλεπαν πως η Ελλάδα θα γίνει ...Αργεντινή στην περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες. Να μην ανησυχεί ο κόσμος με όσα ακούει για τις καταθέσεις, ζήτησε ακόμη, ενώ στο σημείο αυτό έβαλλε, με σκληρή γλώσσα, κατά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, γιατί δεν τήρησαν τον κανόνα της ισονομίας.
Σχολιάζοντας τις «ουρές» έξω από τις τράπεζες, έκανε συγκεκριμένα λόγο για «εικόνες ντροπής στην Ευρώπη», για τις οποίες εν πολλοίς ευθύνεται η απόφαση διακοπής ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ, απόφαση που προκλήθηκε από την απόφαση του Eurogroup να απορρίψει το αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Η συνέντευξη έκλεισε με πιο προσωπικές αναφορές, αλλά με πολιτικό περιεχόμενο: «Δεν έχω πει ψέματα στον ελληνικό λαό πέντε μήνες τώρα, ούτε θα πω τώρα, ούτε και αύριο». Και διαβεβαίωσε, κλείνοντας, ότι δεν βάζει την καρέκλα του -«δεν έχω προλάβει να την... αγαπήσω», είπε χαρακτηριστικά- πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.