Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο NewsIt, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως υπάρχει σεισμικό κέντρο στην περιοχή, το οποίο δίνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα σεισμούς, αλλά όχι δυνατούς και όχι μεγέθους μεγαλύτερου από 4,5 Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός γιατί σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.
Αρχικά, το Γεωδυναμικό, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, ενημέρωσε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,3 Ρίχτερ, μετά το αναθεώρησε σε 3,5. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός ήταν έντασης 4,2 Ρίχτερ.
Δεν ήταν ο μοναδικός σεισμός στον ελλαδικό χώρο. Από το πρωί στο ρυθμό των Ρίχτερ "χορεύει" η Σαμοθράκη, όπου έχουν σημειωθεί τρεις σεισμικές δονήσεις.
Η τελευταία έγινε στις 09:54 το πρωί και ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Λίγες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 04.26 τα ξημερώματα, είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 65 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιονατολικά της Σαμοθράκης, και 333 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.
Ο σεισμός της Ραφήνας όμως "δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς της Σαμοθράκης, που εκδηλώθηκαν πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας", επεσήμανε ο κ. Λέκκας.