Μέσω της επιστολής που υπογράφουν 66 Χαλκιδέοι, ζητούν από το Χρήστο Παγώνη να δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη που κατέθεσε στο Υπουργείο για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, ενώ επισημαίνεται η αδιαφορία του δημάρχου για την φύλαξης της Αγοράς που είχε ως αποτέλεσμα νέες φθορές και επαναρρύπανση του χώρου, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο.
Δείτε την επιστολή:
Κύριε Δήμαρχε,
Με ανακοίνωση σας καταστήσατε γνωστή την περαίωση της μελέτης για την προετοιμασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προς αποκατάσταση της ΔΑΧ. Τη μελέτη αυτή αναθέσατε, έναντι του ποσού των 18.450€ με ΦΠΑ απευθείας, με προσωπική απόφασή σας σε γραφείο της επιλογής σας. Η προσφυγή μας για το μη νόμιμο αυτής της ανάθεσης δε τελεσφόρησε, για τυπικούς λόγους. Επίσης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την 11η Νοεμβρίου 2015 – όπου παρουσιάσθηκε ο απολογισμός του πρώτου έτους της θητείας σας- αναφερθήκατε σε αίτησή σας στο ΥΠΟΠΑΙΘ για έγκριση αυτής της μελέτης από το ΚΑΣ-ΚΣΝΜ (ενδεχομένως και εντός του Νοεμβρίου) χωρίς να την παρουσιάζετε, ως οφείλατε, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους πολίτες της Χαλκίδας.
Κύριε Δήμαρχε,
Επειδή το θέμα της αποκατάστασης της ΔΑΧ αποτελεί σε μόνιμη βάση το κίνημά μας αλλά και χιλιάδες Χαλκιδέους δεδομένου ότι η ΔΑΧ είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορική ταυτότητα της πόλης και αποτελεί τοπόσημο της και πολύτιμο κτήμα της, σας καλούμε να δώσετε στη δημοσιότητα το προϊόν της τελικής μελέτης-πρότασης που κατατέθηκε στο Υπουργείο με τους ειδικότερους όρους του σχεδιαζόμενου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Χαλκίδας για τα προτεινόμενα.
Εξάλλου από δική μας πλευρά, το μέλος Φωτεινή Μπέλλιου, αρχιτέκτων μηχανικός ανταποκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου στο σχετικό αίτημά σας (08.10.2015) και σας απέστειλε αφιλοκερδώς πλήρη σειρά σχεδίων και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή – της μεταπτυχιακής της εργασίας που είχε εκπονήσει για τη ΔΑΧ. Εξάλλου η ίδια είχε προσφερθεί για οποιαδήποτε συνδρομή της στο έργο της αποκατάστασης με δωρεάν εργασία πολύ νωρίτερα, από τις 10 Δεκεμβρίου 2014, με σχετική επιστολή προς εσάς.
Με την ευκαιρία, σας επισημαίνουμε για άλλη μία φορά, ότι η Αγορά είναι αφύλακτη, παρά τη ρητή δέσμευσή σας στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ότι αμέσως μετά τον καθαρισμό της αγοράς στον οποίο προέβητε τον Φεβρουάριο του 2015 θα περιφράσσατε ισχυρά την Αγορά, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφό της Εφορείας της 3ης Μαρτίου 2015:
Ο Δήμος επίσης, θα πρέπει να ενημερώσει την Υπηρεσία μας για την ημερομηνία λήξης των εργασιών καθαρισμού και την πλήρη αποκατάσταση της περόφραξης όλων των ανοιγμάτων που επιτρέπουν σήμερα την πρόσβαση (π.χ. κατάστημα επί της οδού Κριεζώτου) για την απαγόρευση οποιουδήποτε μη-αρμόδιου στο χώρο, καθώς και την προσωρινή σωστική αντιστήριξη της γωνίας του κτηρίου επί της οδού Αρεθούσης, μικρό τμήμα της οποίας κατέρρευσε με την έξοδο του φορτηγού κατά τις εργασίες καθαρισμού.
Δεδομένης της πρόθεσης του Δήμου για κατασκευή πρόσθετης ισχυρής περίφραξης σε όλη την περίμετρο του συγκροτήματος, προκειμένου να απαγορευθεί η κατάληψη του χώρου όπου υπήρχε τους προηγούμενους μήνες και τυχόν περαιτέρω καταστροφή αυθεντικών στοιχείων, όπως αναφέρθηκε κατά την κοινή μας αυτοψία, θα πρέπει να υπάρξει σχετική ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, δεδομένου ότι αυτή η περίφραξη, αν και προσωρινή θα πρέπει να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της προστατευόμενης αγοράς και του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας.
Αποτέλεσμα της έλλειψης φύλαξης της ΔΑΧ, σχεδόν δέκα μήνες μετά τον καθαρισμό της, είναι οι νέες φθορές σε δομικά στοιχεία (φέροντες τοίχους) και η ταυτόχρονη επαναρρύπανση του χώρου όπως κατεγράφησαν σε νέα αυτοψία μελών της ομάδας μας με την οποία επισυνάπτουμε στο παρόν.
Αυτοψία στη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας Νοεμβρίου 2015, από την Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ροσάλμπα Λομπάρντο:
Επισκέφθηκα τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας στις 20-10-15 και στις 10-11-15. Στη δεύτερη επίσκεψή μου κατέγραψα τη νέα κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος της ΔΑΧ. Πριν την τελευταία επίσκεψή μου είχε γίνει από πλευράς Δήμου ένας επιφανειακός καθαρισμός σε ορισμένα σημεία του χώρου που όμως δεν εξάλειψε τη ρύπανση. Επίσης διαπίστωσα ότι η Δημοτική Αγορά είναι πλήρως αφύλακτη κατά συνέπεια συνεχίζει να ρυπαίνεται και να γίνονται μικρές φθορές.
Παρακάτω σας καταθέτω, συμπληρωματικά των εκθέσεων αυτοψίας μου της 17ης Ιουνίου 2015, τις πρατηρήσεις μου με φωτογραφίες όσον αφορά την υγειονομική κατάσταση και τις συνεχιζόμενες φθορές του συγκροτήματος.
1. Η είσοδος στο συγκρότημα είναι εφικτή από τρεις πλευρές. Η μία από την οδό Κριεζώτου όπου παραμένει η είσοδος που υπήρχε και επιπλέον δια μέσου ενός καταστήματος. Η άλλη από την οδό Αρεθούσης που το κεντρικό πλέγμα φαινομενικά προστατεύει την είσοδο είναι ελεύθερο να μετακινηθεί και η Τρίτη από την οδό Ελ. Βενιζέλου δια μέσου ενός ανοικτού καταστήματος.
2. Συνεχίζεται η ρύπανση του χώρου ιδιαίτερα μετά την κατοίκηση των άστεγων οικογενιών που διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες και συνεχίζουν να έχουν τις οικοσκευές τους στο χώρο. Επίσης οι περισσότεροι χώροι έχουν μετατραπεί σε αποχωρητήρια και σκουπιδότοπους.