Το πρόβλημα με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό στη χώρα μας πήρε μεγάλες διαστάσεις το 2007, όταν ήρθαν στη δημοσιότητα πολύ υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.
Η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού στην περιοχή της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική Εύβοια στους Δήμους Μεσσαπίων, Χαλκίδας και Ερέτριας είχε ερμηνευθεί από την έντονη αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή και από την ύπαρξη βιομηχανικής δραστηριότητας.
Οι περιοχές αυτές υδροδοτούνται κυρίως από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να αναφέρονται υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων αλλά και άλλων ρύπων, που έχουν περάσει στα υπόγεια νερά της περιοχής.
Το ΠΑΚΟΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού των συγκεκριμένων περιοχών. Συγκεκριμένα, στις 19/11/2015, έγιναν δειγματοληψίες πόσιμου νερού σε διάφορα σημεία των Δήμων Χαλκίδας, Ερέτριας και Μεσσαπίων, με σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητάς του, σύμφωνα με την οδηγία 98/83/ΕΚ.
Συλλέχθηκαν συνολικά πέντε δείγματα από τον κάθε δήμο.
Σημεία δειγματοληψίας:
Δήμος Χαλκίδας:
- Δεξαμενή ΔΕΥΑΧ
- Νέα Αρτάκη
- Παραλία Αυλίδας (Ναυπηγεία)
- Αφράτι, Μύτικας
Δήμος Μεσσαπίων:
- Δημαρχείο Μεσσαπίων
- Γυμνάσιο Μεσσαπίων
- Εκκλησία, Φούρνος «Μεσάλι»
- Πτηνοτροφείο (Ψαχνά)
Δήμος Ερέτριας:
- Δημαρχείο Ερέτριας
- Εκκλησία (κοιμητήριο)
- Fun Park
-Καφενείο «Apollonion»
- Φούρνος «Sweet & Bakery»
Από τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων φαίνεται ότι ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο στα νερά των περιοχών που ερευνήθηκαν, ωστόσο οι συγκεντρώσεις αυτές είναι χαμηλές.
Η θολερότητα και το pH όλων των δειγμάτων που αναλύθηκαν είναι εντός των ορίων που προβλέπονται.
Σε όλα τα δείγματα από τον Δήμο Μεσσαπίων ανιχνεύεται μεγάλος αριθμός ολικών κολοβακτηριοειδών καθώς και μια αποικία E.coli σε τρία από τα δείγματα.
Από την άλλη, στις περιοχές των Δήμων Χαλκίδας και Ερέτριας δεν ανιχνεύεται παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών.
Τι αναφέρουν επιστήμονες στο zougla.gr
«Στο νερό δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου εξασθενές χρώμιο»
«Υπάρχουν βιομηχανίες στην περιοχή οι οποίες ρίχνουν τα λύματά τους στα ποτάμια. Αυτό είναι γνωστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μολύνονται το πόσιμο νερό αλλά και οι καλλιέργειες.
Δυστυχώς δεν γίνεται έλεγχος στις βιομηχανίες. Επίσης δεν ξέρουμε αν έχει ελεγχθεί και το νερό της Αθήνας. Πρέπει να γίνει έλεγχος. Σχετικά με το εξασθενές χρώμιο, παρόλο που υπάρχουν επιτρεπτά όρια, κανονικά στο νερό δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου.
Οι μεγάλες ποσότητες είναι πολύ τοξικές.
Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε στην τροφή ούτε στο νερό» αναφέρει ο δρ Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πηγή: Zougla.gr