Σε «καραντίνα» η Χαλκίδα λόγω ελονοσίας: Αποκλεισμός από οποιαδήποτε αιμοδοσία για 6 μήνες - Δείτε ποιες περιοχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό - Οδηγίες προς ταξιδιώτες και πολίτες αν εμφανίσουν πυρετό - Μεγάλες οι ευθύνες του Δήμου και της Περιφέρειας! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
FREEDOM BBC GEORGE
 

Σε «καραντίνα» η Χαλκίδα λόγω ελονοσίας: Αποκλεισμός από οποιαδήποτε αιμοδοσία για 6 μήνες - Δείτε ποιες περιοχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό - Οδηγίες προς ταξιδιώτες και πολίτες αν εμφανίσουν πυρετό - Μεγάλες οι ευθύνες του Δήμου και της Περιφέρειας!

Σε «καραντίνα» για 6 μήνες έχει τεθεί ο Δήμος Χαλκιδέων και άλλοι 11 δήμοι της χώρας λόγω των εντοπισμό κρουσμάτων ελονοσίας, (δείτε ΕΔΩ) μιας επικίνδυνης νόσου που σε ετήσια βάση καταγράφονται περιστατικά εγχώριας μετάδοσής της - Αποκλεισμός από την αιμοδοσία στις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών από οποιαδήποτε αιμοδοσία οι κάτοικοι, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες αυτών των περιοχών (τουλάχιστον μία διανυκτέρευση)...

Click for more: Σοκ: Σε «καραντίνα» ο Δήμος Χαλκιδέων λόγω ελονοσίας - Σε προσωρινό αποκλεισμό οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες από οποιαδήποτε αιμοδοσία! 

Τον γύρο της Ελλάδας κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση πως 12 δήμοι βρίσκονται σε «καραντίνα», λόγω ελονοσίας, με την Χαλκίδα και τη Θήβα να «φιγουράρουν» στη λίστα. 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων που είναι ιδιαίτερα επηρεασμένες από την ελονοσία είναι τα Λουκίσια, η Δ.Ε. Ανθηδόνας (συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Μάγδυλο) και οι οικισμοί Κρόνια, Ξυλοκέρατας και Σωρός.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού. Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικά, για την περίοδο αυτή ως «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τις υγειονομικές αρχές και έχουν τεθεί σε περιορισμούς σχετικά με την αιμοδοσία οι εξής δήμοι: Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας - Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Ως μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί (τουλάχιστον μία διανυκτέρευση).

Γιατί δεν λήφθηκαν έκτακτα μέτρα;

Δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να βγει προς τα έξω το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος για το οποίο οι τοπικοί φορείς σφύριζαν αδιάφορα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αδιάφορη στάση που επιδεικνύουν ο δημάρχος Χαλκιδέων και ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, καθώς δεν μπήκαν στο κόπο να εκδώσουν έστω μια ανακοίνωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απειλεί ζωές ανθρώπων.

"Τόσα χρήματα σπαταλήθηκαν για τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, δεν μπορούσαν να ξοδέψουν λίγα χρήματα και για τον ψεκασμό κατά των κουνουπιών;" αναρωτιούνται εύλογα οι πολίτες.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τόνισε πως «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε προειδοποιήσει για το αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα».

Οδηγίες προς ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος και των εφαρμοζόμενων μέτρων πρόληψης, θεωρεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελονοσίας σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Για το λόγο αυτό δεν συνιστά λήψη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής έναντι της ελονοσίας, σε άτομα που σκοπεύουν να επισκεφθούν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας στην οποία έχει εμφανισθεί κρούσμα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης της νόσου, Τονίζει όμως την ανάγκη λήψης όλων των προτεινόμενων μέτρων για την ατομική προστασία από τα κουνούπια, κατά την περίοδο κυκλοφορίας τους.

Μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος έναντι του πλασμώδιου της Ελονοσίας

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2004/33/ΕΚ, το Π.Δ. 138/2005 σχετικά με ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για το αίμα και τα συστατικά του αίματος, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ενδημική για την ελονοσία χώρα, τις σχετικές συστάσεις των εμπειρογνωμόνων ECDC/WHO Ευρώπης πάνω στα θέματα ασφάλειας του αίματος από την ελονοσία καθώς και την απόφαση της «Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» βάση της οποίας καθορίζονται οι επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης έναντι του πλασμώδιου της ελονοσίας.

Α. Μέτρα που αφορούν στις επηρεαζόμενες περιοχές:


Αποκλεισμός από την αιμοδοσία ατόμων που κατοικούν & εργάζονται στις ανωτέρω περιοχές.

Εγρήγορση των κλιμακίων αιμοληψίας των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και αυστηρότητα για την τήρηση των Κανονισμών Επιλογής του Αιμοδότη.

Αναβολή για διάστημα 6 μηνών πληθυσμιακών αιμοληψιών στις επηρεαζόμενες περιοχές

Β. Μέτρα, που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας:

Εγρήγορση όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για την εφαρμογή των κανονισμών επιλογής του αιμοδότη και παρακολούθηση της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr , για τα επιδημιολογικά και κλινικο-εργαστηριακά δεδομένα κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης της ελονοσίας.

Αποκλεισμός από την αιμοδοσία επισκεπτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών μετά την επιστροφή τους.

Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανόμενης της παραμονής στην επηρεαζόμενη περιοχή από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο επισκέπτης μπορεί να γίνει αποδεκτός για αιμοδοσία νωρίτερα, εάν τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

Άτομα με ιστορικό ελονοσίας μπορούν να αιμοδοτήσουν 3 έτη μετά τη λήξη της θεραπείας και την απουσία συμπτωμάτων. Μετά από αυτή την περίοδο, γίνονται αποδεκτοί για αιμοδοσία μόνον εφόσον τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

Γ. Μέτρα Αιμοεπαγρύπνησης

Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό αδιάγνωστης αιτιολογίας μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία, στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Σε περίπτωση μετάδοσης ελονοσίας μετά μετάγγιση αίματος/συμπυκνωμένων ερυθρών εφαρμόζεται αναδρομικός έλεγχος και μελέτη ανιχνευσιμότητας για την αναζήτηση και επανεξέταση των αιμοδοτών που εμπλέκονται στη μετάγγιση των ληπτών.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA