Ψαχνά: Ερώτηση για τον «Κολοβρέχτη» κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Νικολόπουλος | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
GOOGLE_ADS
 

Ψαχνά: Ερώτηση για τον «Κολοβρέχτη» κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Νικολόπουλος

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αχαίας και Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Νικολόπουλου με θέμα: "Εγκατάλειψη και όργιο καταπατήσεων σε υγροβιότοπο" στα Ψαχνά Ευβοίας...

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Τα τελευταία 30 χρόνια ο υγρότοπος των Ψαχνών στην Εύβοια, που ονομάζεται και Λιβάδι, ή αλλιώς Κoλοβρέχτης, όπως τον διέσωσε η λαϊκή ονοματολογία, βρίσκεται στο στόχαστρο της αστικής ανάπτυξης και καταπατητών, ενώ υποβαθμίζεται συνεχώς περιβαλλοντικά με τη ρίψη κάθε λογής λυμάτων.

Παρ’ όλες τις παράνομες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, καμιά αρμόδια υπηρεσία της Πολιτείας και της αυτοδιοίκησης δεν παρενέβη προκειμένου να ανακόψει την καταστροφική πορεία του υγροβιοτόπου.

Αυτή η αδράνεια, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση ευθυνών, εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα, παρ’ ότι ο Κωλοβρέχτης δέχεται νέες, ασφυκτικές πιέσεις από αυτούς που επιχειρούν την περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμισή του.

Το 2000, έπειτα από μακροχρόνια ξηρασία, μια πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλη έκταση ολοσχερώς.

Στη δεκαετία που ακολούθησε προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση με εναπόθεση σκουπιδιών, ενώ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του υγροτόπου εκρέουν οι βιολογικοί καθαρισμοί παρακείμενων δήμων με λύματα αμφισβητούμενης επεξεργασίας.

Οι ξηρασίες που ακολούθησαν ευνόησαν τις καταπατήσεις μεγάλων εκτάσεων περιμετρικά, αλλά και εσωτερικά του υγροβιοτόπου, λόγω της φυσικής αποξήρανσης.

Ακολούθησαν νέες πυρκαγιές και εκχέρσωση του καλαμιώνα του με αποτέλεσμα από τα περίπου 1.200 αρχικά του στρέμματα να έχουν καταπατηθεί μέχρι σήμερα τα 300 με 400.

Σήμερα η ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων από επιχειρήσεις στην περιοχή της Αρτάκης, οι απορρίψεις σκουπιδιών και μπάζων, τα αστικά λύματα, οι παράνομες εκχερσώσεις και επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση, η παράνομη κατασκευή καναλιών απορροής, τα φυτοφάρμακα και τα αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα υποβαθμίζουν περισσότερο τον Κωλοβρέχτη.

Μην έχοντας χορτάσει από την αρπαγή της γης και την επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών, οι καταπατητές εξακολουθούν το καταστροφικό τους έργο.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον υγροβιότοπο ξέσπασαν δύο πυρκαγιές μέσα σε 9 μέρες τον περασμένο Οκτώβριο και ακόμη τέσσερις μέσα σε έξι μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καούν περισσότερα από 30 στρέμματα καλαμιώνων και χορτολιβαδικής έκτασης.

Τα τελευταία περιστατικά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της «Ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου του Κωλοβρέχτη» που κατήγγειλε για πλήρη αδράνεια τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (εκτός της Πυροσβεστικής), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων-Διρφύων στους οποίους ανήκει διοικητικά ο υδροβιότοπος.

Έτσι, έστω και ετεροχρονισμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε αυτοψία κατά την οποία διαπιστώθηκε κάψιµο των καλαµιών και της αυτοφυούς βλάστησης εντός του πυρήνα του υγροβιοτόπου, κοπή δένδρων, απόρριψη μπάζων, και καταστροφή των πινακίδων οριοθέτησης των περιοχών προστασίας του υγροβιοτόπου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε την ομάδα των πολιτών ότι «αναφορικά µε τα καταγγελλόμενα περί καταπατήσεων, ρύπανση από τα λύµατα του βιολογικού της Ν. Αρτάκης και από αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα» πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί συναρμοδιότητα πολλών περιφερειακών και δηµοτικών υπηρεσιών. Και ότι, επιπλέον, «εκφεύγει των δυνατοτήτων και αρµοδιοτήτων µας η εκτίµηση τυχόν περιβαλλοντικής ζηµίας»!

Στο μεταξύ, η «Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου του Κωλοβρέχτη» προχώρησε σε νέα καταγγελία, έπειτα από πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε:

«Στο τμήμα του πυρήνα του υγροτόπου, που βρίσκεται στην περιοχή Μπαριάμ Αγά της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αρτάκης του Δήμου Χαλκιδέων, δεκάδες στρέμματα καλαμιώνων έχουν εκχερσωθεί και καταστραφεί και μετατραπεί σε καλλιέργειες.

»Συγχρόνως, στην ίδια περιοχή διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας τεράστιας χαβούζας από υγρά και στερεά απόβλητα τα οποία -το πιθανότερο- προέρχονται από το πτηνοσφαγείο της ΑΓΡΟΖΩΗΣ (θυγατρική της εταιρείας ΠΙΝΔΟΣ), εντός της προστατευόμενης περιοχής του πυρήνα του υγροτόπου».

«Αυτό που κάνουν είναι να μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Κάνουν το θέμα μπαλάκι, επειδή στην ουσία δεν ενδιαφέρονται. Τόσα χρόνια κανείς δεν έχει κάνει τίποτα για τον υγρότοπο.

»Οταν γίνεται ένα έγκλημα, πρέπει να αναζητηθούν οι εγκληματίες. Αυτοί που έχουν καταπατήσει τον υγρότοπο έχουν ονοματεπώνυμο και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να τους εντοπίσουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αποστόλης Σέλινας, μέλος της ομάδας διάσωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε :

Γιατί δεν κάνετε όσα οφείλετε, ώστε να ανατραπεί το οικολογικό έγκλημα διαρκείας στην Εύβοια;

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν κάνει ελέγχους και ποια (αν υπάρχουν…) τα πορίσματά τους;

Έχουν ασκηθεί πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κι αν ναι, ποια η τύχη τους; Αν όχι, γιατί;»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA