«Χαλκιδικό» κράνος πωλείται 550.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
BANNER TRIACON
 

«Χαλκιδικό» κράνος πωλείται 550.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη (ΦΩΤΟ)

Η συγγραφέας-ειδικός αρχαιοτήτων Άννα Σόλομον και ο οίκος Κρίστις έβγαλε στο «σφυρί» το περίτεχνο «Χαλκιδικό» κράνος το οποίο μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης...

Η δημοπράτηση ξεκίνησε στις 28 Απριλίου στη Νέα Υόρκη και η αξία του εκτιμάται 550.000 δολάρια.

«Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ελληνικής θωράκισης», λέει η Άννα Σόλομον. «Αξίζει τον κόπο για τα διακοσμητικά στοιχεία, την όμορφη πατινιά και τη φανταστική του κατάσταση».

Ονομάστηκε έτσι επειδή οι πρώτες απεικονίσεις που γνωρίζουμε προέρχονται από κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν στην Χαλκίδα.
Το «Χαλκιδικό» κράνος ήταν μια βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους κορινθιακούς και ιλλυρικούς τύπους. Ο ελαφρύτερος σχεδιασμός του επέτρεψε μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ οι καμπύλες του γύρω από τα αυτιά μεγιστοποιούσαν την ικανότητα του στρατιώτη να ακούει. Αυτό το κράνος χρονολογείται στην κλασική περίοδο μεταξύ περίπου 450 και 400 π.Χ. - την εποχή των Σοφοκλή, του Ηρόδοτου και του Περικλή. Αυτή ήταν μια πρωτοποριακή περίοδος για την τέχνη και τον πολιτισμό στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και μια εποχή πολέμου και συγκρούσεων: τα κράτη της πόλης όχι μόνο πολεμούσαν τις επιθέσεις ξένων αυτοκρατοριών αλλά και αγωνίζονταν ο ένας στον άλλο.

Αυτό το κράνος, ωστόσο, ήταν κάτι περισσότερο από ένα λειτουργικό κομμάτι πανοπλίας. «Είναι απίστευτα διακοσμημένο, υποδεικνύοντας ότι ανήκε σε κάποιον υψηλότερης τάξης που είχε τα χρήματα να επενδύσει σε πανοπλίες που ήταν κάτι περισσότερο από προστατευτικό», εξηγεί η Άννα Σόλομον. «Δεν χρειάζεστε όλα τα διακοσμητικά στοιχεία για το στέμμα του κεφαλιού ή την σπείρα στους φρουρούς των μάγουλων - όλες αυτές οι λεπτομέρειες δείχνουν ότι ο πολεμιστής είχε σημαντικά μέσα. Αυτό δεν ήταν κοινό αντικείμενο.
Το «Χαλκιδικό» κράνος ήταν μπρούντζινο πολεμικό κράνος που φορούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν πολύ διαδεδομένο, ιδίως τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. και το συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα και την Ιταλία.

Ως προς την κατασκευή του, προφανώς πρόκειται για μια εξέλιξη του κορινθιακού κράνους, που έδινε έμφαση στη βελτίωση της ακοής και του πεδίου ορατότητας του πολεμιστή που το φορούσε. Εκτός αυτού είναι πιο ευκολοφόρετο, αφού ζυγίζει λιγότερο.

Πρόκειται για ένα ημισφαιρικό θόλο με μονοκόμματες ή προσαρμοσμένες προεκτάσεις στα πλαϊνά και το πίσω μέρος για να θωρακίζουν τα μάγουλα και τον αυχένα.

Τα αφτιά μένουν ακάλυπτα. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μια στενή προέκταση που προστατεύει τη μύτη. Οι πλαϊνές προεκτάσεις (παραγναθίδες) έχουν συνήθως από μια τρύπα στην οποία περνούσε λουράκι για να δεθεί κάτω από το σαγόνι και να συγκρατεί το κράνος.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA