Γιατρός μετά το «φακελάκι» πήρε και προαγωγή σε Πανεπιστήμιο | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
GOOGLE_ADS
 

Γιατρός μετά το «φακελάκι» πήρε και προαγωγή σε Πανεπιστήμιο

Με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης ένας καταδικασμένος πρωτόδικα για «φακελάκι» γιατρός συνεχίζει να ασκεί τα κλινικά του καθήκοντα, λαμβάνοντας μάλιστα επιπλέον διευθυντικά καθήκοντα στο πολύπαθο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης...

Ο Βασίλης Κοζομπόλης, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Εβρου (ΠΓΝΕ), τον Δεκέμβριο του 2017 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή με αναστολή για δωροληψία.

Είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να δέχεται προσημειωμένα χαρτονομίσματα παρουσία γυναίκας αστυνομικού του Εσωτερικών Υποθέσεων που παρίστανε την κόρη ασθενούς. 
 
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Οφθαλμολογίας ζήτησε «φακελάκι» 500 ευρώ από 89χρονη για εγχείρηση καταρράκτη.

Επ’ αυτοφώρω με το «φακελάκι»

Οπως αφηγείται στο «Documento» ο γιος της 89χρονης Κωνσταντίνος Κυργιαλάνης, όταν τέλειωσε η επέμβαση ο γιατρός τού είπε πως η ασθενής θα έπρεπε να τον επισκεφθεί οπωσδήποτε στο ιατρείο του την επομένη. 
 
«Εγώ, όμως, δεν πήγα τη μητέρα μου στο ιατρείο και με πήραν τηλέφωνο» υποστηρίζει και προσθέτει πως κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος του υπενθύμισαν τα «δεδομένα» της συμφωνίας.

Ο κ. Κυργιαλάνης είχε ήδη απευθυνθεί στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, το οποίο και συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τον γιατρό με μια καλοστημένη ενέδρα. «Την ημέρα που μου είπαν να πάω για να δώσω τα λεφτά μπήκα στο ιατρείο μαζί με μια αστυνομικό που υποτίθεται ότι ήταν αδερφή μου. Τον ρώτησα: “Να δώσω τα χρήματα σ’ εσάς ή στη γραμματέα σας;”. Και εκείνος μου απάντησε: “Οχι, σ’ εμένα”. Του δίνω τα χρήματα, τα βάζει στην αριστερή τσέπη του σακακιού του και βγαίνοντας από την πόρτα τον συνέλαβαν με τα λεφτά στην τσέπη» εξιστορεί.

Αποκαλυπτική διήγηση

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η διήγηση του γιου της 89χρονης για όσα εκτυλίχθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια της δίκης του κ. Κοζομπόλη. 
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κατά την κατάθεση της αστυνομικού, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του χρηματισμού, ο συνήγορος του γιατρού ισχυρίστηκε πως τα 500 ευρώ ήταν προκαταβολή για τις πέντε επισκέψεις που έπρεπε να κάνει η ασθενής στο ιατρείο του κ. Κοζομπόλη μετά την εγχείρηση. «Οταν κατέθετε η αστυνομικός, πετάχτηκε ο δικηγόρος του και είπε πως ο πελάτης του παίρνει τα λεφτά προκαταβολικά» θυμήθηκε ο κ. Κυργιαλάνης και συμπλήρωσε το σουρεαλιστικό επιχείρημα του συνηγόρου του κατηγορουμένου: «Οταν πάμε να γραφτούμε στο γυμναστήριο, γιατί πληρώνουμε έναν χρόνο προκαταβολή;».

To χειρότερο δε είναι ότι –σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιου της 89χρονης– ο κ. Κοζομπόλης «δεν έκανε καλή δουλειά», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία της ηλικιωμένης με τρεισήμισι μήνες θεραπείας.

Προαγωγή

Λίγες μέρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του ο κ. Κοζομπόλης επιβραβεύεται για τη δραστηριότητά του. Ενώ η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Εβρου τού απαγόρευσε την άσκηση κλινικών καθηκόντων λόγω της παράνομης και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του, ο γιατρός χρίζεται διευθυντής του νέου τομέα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων Οργάνων του ΔΠΘ.

Το Documento επικοινώνησε με τον πρυτανεύοντα Σταύρο Τουλουπίδη, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την απομάκρυνση του ελεγχόμενου Αθ. Καραμπίνη. 
 
Ο πρυτανεύων του πανεπιστημίου σημείωσε ότι έχει κινήσει τις σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες κατά του πρωτόδικα καταδικασμένου γιατρού, τονίζοντας παράλληλα πως το πρυτανείο δεν είχε καμία σχέση με τον διορισμό του κ. Κοζομπόλη στη θέση του διευθυντή του νέου τομέα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων Οργάνων του ΔΠΘ, καθώς αυτό προέκυψε μέσα από διαδικασίες στις οποίες η ηγεσία του πανεπιστημίου δεν είχε καμία ανάμειξη. Μάλιστα, ο κ. Τουλουπίδης εξέφρασε την άποψη πως εφόσον ο γιατρός πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να χρηματίζεται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ουσία της υπόθεσης.

Το κερασάκι

Στις 23/5/2018 εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής επί της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε ο κ. Κοζομπόλης για την απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αναφορικά με την παύση άσκησης των κλινικών καθηκόντων του. Με μια απόφαση που –σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου– βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και την κοινή λογική, το δικαστήριο έκρινε πως το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αναρμοδίως απαγόρευσε στον κ. Κοζομπόλη να ασκεί τα κλινικά του καθήκοντα, «μέχρις ότου είτε εκδοθεί απόφαση περί της θέσης του σε αυτοδίκαιη αργία είτε εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί της πειθαρχικής του δίωξης».

Μάλιστα, δύο μέρες μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ο καταδικασμένος πρωτόδικα γιατρός γνωστοποίησε στα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου πως προτίθεται να καταθέσει μηνύσεις και αγωγές εναντίον τους λόγω της «υλικής και ηθικής βλάβης» που υπέστη από την παύση άσκησης των κλινικών του καθηκόντων.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης εξηγεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, εκτός του ότι βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, «έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με τη σχετική νομολογία αποφάσεων του ΣτΕ (1100/2013), το οποίο αποφαίνεται ότι το ΔΣ του νοσοκομείου ως ανώτατο όργανο διοίκησης λαμβάνει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. 
 
Λόγοι που οφείλονται στη συμπεριφορά του γιατρού επέβαλαν το διοικητικό μέτρο της απαγόρευσης ορισμένων καθηκόντων του, για να μην προκληθεί δυσλειτουργία στο νοσοκομείο».

Καμία δήλωση

Το «Documento» επικοινώνησε με τον καταδικασμένο πρωτόδικα γιατρό, ο οποίος μας παρέπεμψε στον δικηγόρο του. 
 
Επικοινωνήσαμε με τον συνήγορό του Χρήστο Δετσαρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν αφορά κανέναν και δεν δέχτηκε να κάνει καμία δήλωση. 
 
Πληροφορίες: DocumentoNews

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA