Αναγνώστρια καταγγέλει: «Βρέθηκα πρόσφατα στην παραλία της Αγίας Άννας και ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα»! (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
FREEDOM BBC GEORGE
 

Αναγνώστρια καταγγέλει: «Βρέθηκα πρόσφατα στην παραλία της Αγίας Άννας και ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα»! (ΦΩΤΟ)

Διαβάστε την καταγγελία που απέστειλε στο EviaZoom.gr η αναγνώστρια Δημητρά Ελίζα (MSc Biodiversity Conservation):

«Βρέθηκα πρόσφατα στην παραλία της Αγίας Άννας και ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που βρίσκεται δίπλα στο Οασις κάμπινγκ.

Πέτυχα μάλιστα άτομα με μπουλντόζα να μαζεύουν χώμα απο το εν λόγω σημείο (κι αυτό παράνομο) τα οποία όταν ρωτήσαμε πού να αφήσουμε κάποια μπάζα είπαν "Εδώ, εδώ είναι η χωματερή"(...).

Ρώτησα λοιπόν κι έμαθα, αυτό συμβαίνει χρόνια.

Πώς επιτρέπει ο δήμος τη διαιώνιση αυτής της παρανομίας; Δεν υπάρχει ούτε καν αίσθημα ντροπής, αν όχι οικολογική συνείδηση;

Ο νόμος 4042/12 έχει θεσμοθετήσει από το 2012 τη δυνατότητα καταλογισμού στους υπαίτιους (δήμους, περιφέρειες) των προστίμων που πληρώνει η χώρα για γις παράνομες χωματερές, τα λύματα και τα επικίνδυνα απόβλητα.

Η διαδικασία εξειδικεύτηκε το 2014 με κοινή απόφαση των υπουργείων περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών μέσω του ΦΕΚ 2123Β και η Στερεά Ελλάδα πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια το 2015, 600 χιλιάδες το 2016, 560 χιλιάδες το 2017 και 200 χιλιάδες το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Από την ύπαρξη 3000 χωματερών το 2009, το 2014 λειτουργούσαν σε ολόκληρη τη χώρα 293. Σήμερα είναι ενεργές 19 σε μικρά νησιά και περιοχές της Πελοποννήσου ενώ 23 είναι ανενεργές και προς αποκατάσταση.

Υποψιάζομαι όμως ότι αυτή η χωματερή εν ενεργεία δεν συγκαταλέγεται σε αυτές.

Παρακαλώ πολύ να μεριμνήσει ο δήμος άμεσα για την αποκατάσταση αυτής της δασικής περιοχής, να τοποθετήσει ταμπέλες που απαγορεύουν τη ρίψη μπάζων για να μη συνεχιστεί και να προβεί σε ενημέρωση / επιμόρφωση μέσω προβολής ντοκιμαντέρ σε σχολεία και σε πνευματικά κέντρα (καθώς πιστεύω ακράδαντα πως δεν αρκεί να ενημερωθούν μόνο τα παιδιά) της ευρύτερης περιοχής.

Η ηλεκτρονίκη επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην οργάνωση Plastic Free Greece που έχει τα δικαιώματα κάποιων ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν ήδη προβληθεί σε 331 σχολεία της χώρας καθώς και σε πολλά άλλα μέρη για ενήλικες (η ίδια οργάνωσα προβολή τον περασμένο Φλεβαρή σε καφέ στην Αθήνα), στην Greenpeace και σε τοπικα μέσα ενημέρωσης.

Ο δήμος λοιπόν μπορεί να επικοινωνήσει με την Plastic Free Greece και να οργανώσει προβολές άμεσα».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA