Η αυτοκτονία της καθηγήτριας ήταν δολοφονία: Το Δημόσιο αποζημιώνει με 350.000 ευρώ την οικογένεια για τα λάθη της Αστυνομίας και των Δικαστικών Αρχών | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
GOOGLE_ADS
 

Η αυτοκτονία της καθηγήτριας ήταν δολοφονία: Το Δημόσιο αποζημιώνει με 350.000 ευρώ την οικογένεια για τα λάθη της Αστυνομίας και των Δικαστικών Αρχών

Δικαστική δικαίωση για την οικογένεια 22 χρόνια μετά - Το Δημόσιο, δηλαδή οι πολίτες, θα πληρώσουν 350.000 ευρώ για τα εγκληματικά λάθη των αστυνομικών που είχαν υιοθετήσει οι -τότε- Δικαστικές Αρχές του νησιού...

Αποζημίωση 350.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων στους γονείς της Λίας Τρικαλιώτη, ο θάνατος της οποίας είχε χαρακτηριστεί το 1997 ως «αυτοκτονία», αλλά 22 χρόνια αργότερα αποδείχτηκε πως επρόκειτο για δολοφονία.

Οι γονείς της υποστήριζαν με κατηγορηματικό τρόπο πως η 27χρονη είχε δολοφονηθεί και στη συνέχεια οι δράστες είχαν τοποθετήσει το άψυχο σώμα της στο σημείο που βρέθηκε, ώστε να φανεί πως είχε πέσει από ύψος 250 μέτρων και να χαρακτηριστεί αυτοκτονία.

Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας. Οι δικοί της άνθρωποι ήταν αποφασισμένοι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Έτσι προσέφυγαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα Διοικητικά Δικαστήρια, θεωρώντας ότι η Αστυνομία δεν προέβη στις αρμόζουσες ανακριτικές διαδικασίες που όφειλε να προβεί, για την διαπίστωση των αιτιών θανάτου της κόρης τους.

22 χρόνια αργότερα δικαιώθηκε

Ήταν Νοέμβριος του 1997 όταν η νεαρή καθηγήτρια μουσικής εξαφανίστηκε από το σπίτι της. Τρεις ημέρες μετά βρήκαν το πτώμα της σε μία απότομη χαράδρα στη βόρεια Κέρκυρα, κάτω ακριβώς από το φρούριο του Αγγελόκαστρου.

Οι αστυνομικές αρχές του νησιού και ο ιατροδικαστής που είχαν εξετάσει αρχικά το πτώμα της άτυχης νέας, είχαν αποφανθεί πως η πιθανότερη αιτία θανάτου ήταν η αυτοκτονία, κάτι που είχε υιοθετηθεί και από τις -τότε-, Δικαστικές Αρχές του νησιού.

Οι γονείς της όμως δεν είχαν πειστεί. Κυριότερο επιχείρημά τους ήταν ότι το πτώμα της Λίας δεν έφερε σοβαρές εκδορές και κακώσεις, όπως ήταν φυσικό αν έπεφτε από το ύψος των 250 μέτρων σε μια κακοτράχαλη πλαγιά, όπως η έρευνα τότε των αρμόδιων αρχών υπεδείκνυε.

Το 1999, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της Κέρκυρας, έγινε εκταφή του πτώματος της κοπέλας και οι ιατροδικαστές κ.κ. Νόνας και Χαρακούκης, διενήργησαν νεκροψία. 

Παράλληλα έγινε αυτοψία στον χώρο του Αγγελοκάστρου, παρουσία αστυνομικών αρχών. Για ασφαλή συμπεράσματα οι συνεργάτες των δύο ιατροδικαστών έριξαν από το σημείο που πιθανολογείται ότι έπεσε η Λία Τρικαλιώτη ένα κέρινο ομοίωμα. Αμέσως μετά, οι δύο ιατροδικαστές κ.κ. Νόνας και Χαρακούκης ήταν καταλυτικοί στις δηλώσεις τους.

Ο μηχανισμός θανάτου της άτυχης νέας, υποστήριξαν ότι είναι τελείως διαφορετικός απ’ ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούνταν.

Οι διαπιστώσεις από την έρευνα στο πτώμα της Λίας Τρικαλιώτη δε συμφωνούσαν με την υπόδειξη ότι έπεσε από 250 μέτρα ύψος. Έτσι η οικογένεια προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου και 22 χρόνια αργότερα δικαιώθηκε.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA