Πληθαίνουν οι προσφυγές των πολιτών στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια καθώς θεωρείται, - ειδικά για τους δημοσιογράφους-, πως μόνο εκεί μπορούν να βρουν το δίκιο τους και να δικαιωθούν.
Δεν πάει άλλωστε και πολύς καιρός που το EviaZoom.gr έχει κάνει λόγο για κυκλώματα στα Δικαστήρια Χαλκίδας, όπως και ο γνωστός δικηγόρος, Αντώνης Τσενές μιλώντας στο EviaZoom.gr, ο οποίος είχε τονίσει ότι θα προσφύγει μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να δικαιωθεί η πελάτισσα του, αν και δεν χρειάστηκε, καθώς τελικά δικαιώθηκε εκ των υστέρων με νέα δικαστική απόφαση. (δείτε ΕΔΩ την συνέντευξη του στο EviaZoom.gr).
Ήταν πριν λίγα χρόνια όταν μετά από μία δίκη - παρωδία για ένα τροχαίο που διεξήχθη στα Δικαστήρια Χαλκίδας, ο δημοσιογράφος «βγήκε έξω από τα ρούχα του» και ακολούθως με δημοσίευμα που έκανε αποκάλεσε «Καραγκιόζη» και «Επίορκο» τον Δικαστή για τις πλημμέλειές του.
Ο Δικαστής έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του δημοσιογράφου και το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 20 μήνες φυλάκιση. Στο Εφετείο ο δημοσιογράφος είπε ότι τα πραγματικά περιστατικά που ανέφερε ήταν αληθή, ενώ οι χαρακτηρισμοί «Καραγκιόζης» και «Επίορκος» ήταν αξιολογικές κρίσεις. Το Εφετείο ωστόσο τον καταδίκασε ξανά.
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος ξαναέστειλε την δικαστική απόφαση στο Εφετείο ως μη επαρκώς αιτιολογημένη. Το Εφετείο αναγνώρισε ότι τα περιστατικά που ανέφερε στο άρθρο δεν ήταν ψευδή, αλλά οι όροι «Καραγκιόζης» και «Επίορκος» αποτελούσαν προσβολή της προσωπικότητας του Δικαστή.
Ο δημοσιογράφος προσέφυγε και πάλι στον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε την αίτησή του και στη συνέχεια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπου δικαιώθηκε πανηγυρικά.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης του δημοσιογράφου και καταδίκασε την χώρα να του καταβάλει αποζημίωση 7.000 ευρώ και κάλυψη δικαστικών εξόδων άλλα 3.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 10.000 ευρώ.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του:
«Το ∆ικαστήριο φρονεί ότι οι εκφράσεις «επίορκος» και «καραγκιόζης» είναι, µάλλον, αξιολογικές κρίσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται απόδειξη και δεν εµπίπτουν στην κατηγορία γεγονότων δυναµένων να αποδειχθούν. Στο σηµείο αυτό, το ∆ικαστήριο σηµειώνει ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν προέβησαν στον διαχωρισµό µεταξύ «πραγµατικών γεγονότων» και «αξιολογικών κρίσεων», αλλά εξήτασαν µόνον εάν οι χρησιµοποιηθείσες από την προσφεύγουσα εκφράσεις ήταν ικανές να προσβάλουν την τιµή και την υπόληψη του µηνυτή. Ειδικότερα, µε την απόφαση το Εφετείο ανεγνώρισε µεν ότι τα αναφερόµενα στο εν λόγω δηµοσίευµα γεγονότα, στα οποία βασίσθηκαν οι επίµαχες εκφράσεις, δεν ήταν ψευδή και δεν συνιστούσαν συκοφαντική δυσφήµιση. Αφ’ ετέρου, το Εφετείο έκρινε ότι οι εκφράσεις «επίορκος» και «καραγκιόζης» ήταν άκρως προσβλητικές και εκδήλωναν περιφρόνηση και αµφισβήτηση της ηθικής, κοινωνικής και επαγγελµατικής αξίας του µηνυτή, για να καταλήξει ότι στόχος του δημοσιογράφου ήταν να προσβάλει την τιµή και την υπόληψη του ενάγοντος, στόχος ο οποίος επετεύχθη. Ωστόσο, ένα τέτοιο σκεπτικό, το οποίο επεκύρωσε, στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος, αποσυνδέει πλήρως τον προδήλως υπερβολικό τόνο των επιδίκων εκφράσεων από το πλαίσιο της υποθέσεως, δηλαδή από τα αληθή γεγονότα τα οποία αναφέρονταν στο δηµοσίευµα και έθεταν υπό αµφισβήτηση την ηθική και τις επαγγελµατικές ικανότητες του µηνυτή».