Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Τµήµατος Λοιµωδών και Παρασιτικών Νοσηµάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥπΑΑΤ) και µε βάση τα διαθέσιµα εργαστηριακά αποτελέσµατα και τις κοινοποιήσεις εστιών από τις αρµόδιες Κτηνιατρικές Αρχές που έχουν καταχωρηθεί έως και τις 23-12-2020, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 377 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού στις κάτωθι Περιφερειακές Ενότητες, ανάμεσα τους και η Εύβοια:
Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, ∆ράµας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηµαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Νήσων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και στα νησιά της Λέσβου, της Λήµνου, της Ικαρίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέθηκε υποψία του νοσήµατος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συµπτωµάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-µάρτυρες τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρµογής του προγράµµατος ορολογικής επιτήρησης στα οποία ανιχνεύθηκε το γονιδίωµα του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 4 του ιού.
Η αντιμετώπιση της νόσου συνίσταται στη λήψη υγειονομικών μέτρων.
Για το σκοπό αυτό κάθε κτηνοτρόφος πρέπει:
Να γνωστοποιεί στην κτηνιατρική υπηρεσία κάθε ύποπτο περιστατικό και να απομονώνει τα ζώα που εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.
Να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα, για την καταπολέμηση των εντόμων – φορέων του νοσήματος.
Να καθαρίζει και να απολυμαίνει τακτικά τις σταβλικές εγκαταστάσεις.
Να διενεργεί εντομοκτονίες με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς, στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων και στα οχήματα μεταφοράς των ζώων.
Να περιορίζει τα ζώα σε χώρους όπου είναι εύκολη η παρακολούθησή τους και να μην επιτρέπει την έξοδο τους για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από την δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου.
Να ενταφιάζει τα πτώματα των νεκρών ζώων.
Επισηµαίνεται ότι στην περίπτωση που τα προς µετακίνηση ζώα έχουν εµβολιαστεί για τον ορότυπο 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην υπ’ αριθµ. πρωτ. 1968/234989/26.08.2020 εγκύκλιο της ∆ιεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥπΑΑΤ, κατά παρέκκλιση των οριζoµένων στο παράρτηµα ΙΙΙ του Κανονισµού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής, ισχύουν τα εξής:
α) Τα ζώα µπορούν να µετακινηθούν εντός της ζώνης προστασίας αµέσως µετά τον εµβολιασµό.
β) Τα ζώα µπορούν να µετακινηθούν από τη ζώνη προστασίας προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαµέσου αυτών, αµέσως µετά την ηµεροµηνία έναρξης της περιόδου ανοσίας που ορίζεται στις προδιαγραφές του εµβολίου ή, για τα ζώα µετακινούµενων εκτροφών, εφόσον αυτά ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονοµικές εγγυήσεις µε βάση θετικό αποτέλεσµα µιας εκτίµησης κινδύνου των µέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρµόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρµόδια αρχή του τόπου προορισµού πριν από τη µετακίνηση των εν λόγω ζώων.
5. Σε κάθε περίπτωση µετακίνησης ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών ισχύουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2. Επισηµαίνεται ότι λόγω της ανάγκης εξοικονόµησης χρόνου και αντιδραστηρίων από τις αρµόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, δεν θα πραγµατοποιούνται οι ορολογικές εξετάσεις δειγµάτων αίµατος από βοοειδή ή/και µικρά µηρυκαστικά που χρησιµοποιούνται ως µάρτυρες στο πρόγραµµα επιτήρησης του νοσήµατος από περιοχές της Χώρας όπου υπάρχει έστω και ένα επιβεβαιωµένο κρούσµα της νόσου.
Επισηµαίνεται περαιτέρω ότι δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέµηση του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου άρση των µέτρων στις εκτροφές όπου έχει επιβεβαιωθεί κρούσµα του νοσήµατος.
Καθώς η επικράτεια της Χώρας σχεδόν στο σύνολό της αποτελεί ζώνη προστασίας για τον ορότυπο 4 του ιού, οι µετακινήσεις των ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών υπάγονται στα οριζόµενα στην παρούσα εγκύκλιο, σύµφωνα µε τον Κανονισµό (ΕΚ) 1266/2007.Στον ακόλουθο χάρτη, απεικονίζονται τα όρια των ζωνών ελέγχου στις ΠΕ στις οποίες εξακολουθούν να ορίζονται, κατόπιν συγχώνευσης και µε πορτοκαλί χρώµα οι ΠΕ οι οποίες ανήκουν στη ζώνη προστασίας για τον ορότυπο 4 του ιού.