Διαβάστε το πρώτο άρθρο της:
Τί είναι η χαρτογράφηση σπίλων;
Με τον όρο “χαρτογράφηση σπίλων” ουσιαστικά περιγράφουμε την Ψηφιακή Βιντεοδερματοσκόπηση. Η τελευταία αποτελεί τη δερματοσκοπική εξέταση των μελαγχρωματικών ή μη μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος με τη βοήθεια ενός ειδικού υπολογιστή. Οι δυνατότητες που μας προσφέρει το ψηφιακό σύστημα είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή ανάλυση των διαφόρων βλαβών καθώς και η φωτογραφική καταγραφή τους. Έτσι, κατά την επανεξέταση μπορούμε να συγκρίνουμε τη μορφή του εξεταζόμενου σπίλου και να εντοπίσουμε με απόλυτη ακρίβεια τις όποιες καλοήθεις ή κακοήθεις αλλαγές στη δερματοσκοπική του εικόνα.
Ποιο άτομο πρέπει να κάνει χαρτογράφηση;
Όλα τα άτομα που εμφανίζουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ένα ετερογενές κομμάτι ατόμων από όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα τέτοιοι βασικοί παράγοντες είναι ο αυξημένος αριθμός σπίλων ανά άτομο (ιδιαίτερα σε εφήβους και νεαρά άτομα), ο αυξημένος αριθμός άτυπων-δυσπλαστικών σπίλων, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, άτομα με μεγάλους συγγενείς σπίλους και η χρήση solarium.
Επιπλέον παράγοντες κινδύνου που πρέπει να οδηγούν σε τακτική δερματολογική-δερματοσκοπική εξέταση – όχι απαραίτητα ή πάντα χαρτογράφηση με τη χρήση ειδικού μηχανήματος - είναι ο ανοιχτόχρωμος φωτότυπος δέρματος (ξανθά/κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, λευκό δέρμα που καίγεται εύκολα στον ήλιο), η ύπαρξη εφηλίδων (φακίδων) σε μεγάλη έκταση, συγκεκριμένες συνήθειες έκθεσης στον ήλιο (διακοπτόμενη εποχιακή υπερέκθεση με περιορισμένη ηλιοπροστασία, σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν την ηλικία των 18 ετών) και τέλος η προηγούμενη διάγνωση ενός καρκίνου του δέρματος διαφορετικού από το μελάνωμα (ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες).
Πώς γίνεται;
Πρόκειται για μια ανώδυνη και ευχάριστη διαδικασία. Πρακτικά φωτογραφίζονται οι σπίλοι με τη βοήθεια ειδικής ψηφιακής δερματοσκοπικής κάμερας, η οποία ονομάζεται ψηφιακό βιντεοδερματοσκόπιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προξενεί στους εξεταζόμενους η μορφή των σπίλων που προβάλλονται στην οθόνη του μηχανήματος.
Από ποια ηλικία επομένως μπορεί κάποιος να κάνει αυτή την εξέταση;
Από τη γέννηση του, αν χρειάζεται. Είναι απόλυτα ασφαλής εξέταση. Στα παιδιά χρησιμοποιείται για τη λεπτομερή παρακολούθηση των συγγενών σπίλων.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Αυτό εξαρτάται από το περιστατικό. Πλέον το πρώτο ραντεβού της επανεξέτασης ορίζεται στους 3 μήνες, επειδή μια βλάβη ύποπτη για μελάνωμα εντός 3 μηνών συνήθως έχει δώσει δερματοσκοπικά σημεία κακοήθους αλλαγής. Στη συνέχεια η συχνότητα της επανεξέτασης κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 12μηνών ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, αριθμός άτυπων σπίλων ανά άτομο κλπ.
Μετά το τέλος της εξέτασης θα μπορεί να έχει και ο ασθενής κάποιες φωτογραφίες των σπίλων που έχουν εξεταστεί;
Αν το επιθυμεί, ασφαλώς και μπορεί, σε συνεννόηση με τον ιατρό του.
Η χαρτογράφηση μας βοηθά μόνο στη διάγνωση του μελανώματος ή και άλλων μορφών καρκίνων του δέρματος;
Εκτός από το μελάνωμα υπάρχουν και άλλες μορφές καρκίνων στο δέρμα, οι οποίες είναι συχνότερες και όχι τόσο επικίνδυνες για τη ζωή όσο το μελάνωμα. Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εξέτασης – ιδιαίτερα σε μεσαίας και μεγάλης ηλικίας άτομα - μπορεί να εντοπιστούν και να διαγνωστούν άλλες μορφές καρκίνων του δέρματος, όπως πχ το βασικοκυτταρικό ή το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Μετά από όλα αυτά πώς θα χαρακτηρίζαμε τη Δερματοσκόπηση - Χαρτογράφηση σπίλων με λίγες λέξεις και ποιο είναι το μεγάλο τους όφελος για τον κόσμο;
Η μέθοδος είναι γρήγορη, ασφαλής, απόλυτα αξιόπιστη και αποτελεσματική για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και κυρίως του μελανώματος. Το μεγάλο όφελος είναι διπλό. η πολύ πρώιμη διάγνωση αρχόμενων μελανωμάτων και η ασφαλής αποφυγή περιττών χειρουργικών αφαιρέσεων καλοήθων στοιχείων του δέρματος.
Υπηρεσίες που παρέχονται στο ιατρείο:
Κοσμητική Ιατρική
Παιδοδερματολογία
Χαρτογράφηση σπίλων
Εφαρμογές laser