Στο επίπεδο «κόκκινο» κατεβαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» οι Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, αλλά και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου παρατηρείται μείωση από το μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο κατά 88,46% και 70,59% αντίστοιχα, καθώς και ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 33,16% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδό του.
Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, από το «βαθύ κόκκινο», βγαίνουν ο Δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, καθώς και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυπάλαια από 24 ενεργά κρούσματα στο μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο είχε εχθές 1, ενώ η Σκιάθος από 26 είχε εχθές επίσης 1.
Η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές, δείχνει ότι όταν δεσμευόμαστε και τηρούμε τα μέτρα υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Ευχαριστούμε τους κατοίκους για τη συνεργασία τους, την υπομονή τους, αλλά και την επιμονή τους και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα με την ίδια προσήλωση, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και επηρεάζεται κάθε στιγμή από τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας.
Άρα πλέον ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας διαμορφώνεται ως εξής:
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», παραμένουν πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας πλην των Δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω.
Επίσης, οι Δήμοι Καλυμνίων και Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, καθώς και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Αμφίπολης στις Σέρρες, ο Δήμος Βέροιας στην Ημαθία και ο Δήμος Σερρών στην Κεντρική Μακεδονία.
Επίσης, ο Δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο Δήμος Γρεβενών και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης παραμένουν οι Δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή, στο «κόκκινο».
Όσον αφορά τώρα στα μέτρα που ισχύουν σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκαν τα εξής:
Από την Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τον ΚΑΔ 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ Play και τον ΚΑΔ 92.00.12 που αφορά στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα με κερματοδέκτη, που παραμένουν κλειστά.
Το λιανικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί με click away και click inside, αίρεται όμως το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:
Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.
Επιπρόσθετα σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που αξιολόγησε την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από Δευτέρα 12 Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη την χώρα, αλλά και Θεσσαλονίκης, μόνο με click away, καθώς στην περιοχές αυτές παρατηρείται μερική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Αντίθετα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους, είναι 36,4 στην Αχαΐα, 36,3 στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κοζάνη είναι 59,3. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 478 στην Αχαΐα και 459 στην Θεσσαλονίκη, όταν στην Κοζάνη είναι 714.
Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δείχνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης.