Είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξεις δροσερό τσάι με λεμόνι και να απολαύσεις την ημέρα στο μπαλκόνι, στον κήπο, στη θάλασσα.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Sideritis euboea – Σιδηρίτιδα η ευβοϊκή και τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση διαφέρει από τα υπόλοιπα βουνίσια τσάγια της Κρήτης, του Ολύμπου, του Ταΰγετου, του Αγίου Όρους και του Παρνασσού. Χρωματικά και γευστικά μοιάζει περισσότερο με τον μαλοτήρα της Κρήτης και το βλάχικο του Αγίου Όρους.
Έχει όμως τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009) με τον χαρακτηρισμό Κινδυνεύον (ΕΝ).
Διαβάστε περισσότερα:
Greek Flora()
Η διαδικασία είναι απλή και τα υλικά απλούστατα ενώ το αποτέλεσμα είναι εξίσου τονωτικό. Οπότε γιατί να καταναλώνουμε τα αφεψήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο όταν έχουμε εναλλακτική λύση και μάλιστα εγχώρια; Έφτιαξα δύο εκδοχές με την ίδια διαδικασία, με μόνη διαφορά την προσθήκη αποξηραμένου ιβίσκου η οποία του έδωσε μια πιο λεμονάτη και ταυτόχρονα πικάντικη επίγευση. Έξτρα μπόνους με τον ιβίσκο το σούπερ κοκκινωπό, καλοκαιρινό χρώμα.
Υλικά
• 4-5 κλωνάρια τσάι του βουνού
• 1 λίτρο νερό • Χυμό από μισό λεμόνι ακέρωτο.
• 1 κουταλιά της σούπας μέλι ανθέων ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα τα γούστα.
Διαδικασία
1. Βράζουμε το νερό. Μόνο του, χωρίς το τσάι.
2. Αφότου βράσει το νερό, σε μία πρέσα τσαγιού (ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι) προσθέτουμε το τσάι του βουνού, το λεμόνι και το βραστό νερό.
3. Το αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου 5′.
4. Σουρώνουμε σε μία γυάλινη κανάτα και προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί.
5. Αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
6. Σερβίρεται παγωμένο, με έξτρα δροσιά από παγάκια.
Μπορείτε να γαρνίρετε με βρώσιμα άνθη (πχ. Αρμπαρόριζα), φρέσκα βότανα (πχ. δυόσμο, φλισκούνι, μέντα), μικρά φρέσκα φρούτα εποχής ή ακόμη και λεπτές φέτες αγγουριού.
Η Γιάννα Μπαλαφούτη είναι Υπεύθυνη Προγραμμάτων Γαστρονομίας στο ΙΕΚ PRAXIS, εκπαιδεύτρια και διδάσκει Δημιουργία Ιδέας και Ανάπτυξη Προϊόντος.
Σπούδασε Στo ΙΕΚ PRAXIS και Γίνε ο Επαγγελματίας Που Ξεχωρίζει.
Κάνε Κλικ Εδώ: https://www.iekpraxis.gr/
Στο ΙΕΚ PRAXIS Οι Βραβευμένοι Επαγγελματίες. Είναι Οι Καθημερινοί Καθηγητές σου.
• Χαλκίδα 22210-74005
• Αθήνα 210-8230090