Συγκεκριμένα το αίτημα υποβλήθηκε από τον πατέρα του παιδιού, ο οποίος διέμενε στην Αθήνα και βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγο του που διέμενε στη Χαλκίδα με το παιδί τους.
Η γιατρός αρνήθηκε να δώσει τις πληροφορίες στον πατέρα, αναγνωρίζοντας μόνο την μητέρα ως πρόσωπο που είχε το σχετικό δικαίωμα. Ο πατέρας του ανήλικου παιδιού προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και μετά την παρέμβαση της, η παιδίατρος δέχθηκε να χορηγήσει τα αιτούμενα δεδομένα μέσω του δικηγόρου της, ο οποίος εδρεύει επίσης στην Χαλκίδα, στον οποίο και χορήγησε σφραγισμένο φάκελο με τα δεδομένα.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκε ότι η παιδίατρος παραβίασε και την προβλεπόμενη από το άρθρο 12 παρ. 1 ΓΚΠΔ υποχρέωση διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης με τον καθορισμό του συγκεκριμένου αποκλειστικού τρόπου πρόσβασης στα δεδομένα, που προϋπόθετε τη μετάβαση του καταγγέλλοντος από την Αθήνα στην Χαλκίδα (απόσταση 80 χλμ) και μάλιστα κατά την διάρκεια του lockdown και της επιβολής μέτρων απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νομού Αττικής.
Το γεγονός ότι ο καταγγέλλων δεν μετέβη στη Χαλκίδα προς παραλαβή του φακέλου εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως παραίτηση από το δικαίωμα πρόσβασης και η Αρχή απέρριψε τον σχετικό ισχυρισμό.
Το συνολικό πρόστιμο που υποβλήθηκε στην παιδίατρο είναι 5.000 ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: