Ο Μιχάλης Τσοκάνης κατέθεσε στη συνέχεια μήνυση κατά όσων πήραν μέρος σε αυτή την αθλιότητα που δεν έχει όρια, χωρίς ωστόσο να συλληφθεί κανείς, όπως και κατά του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο είναι υπόλογο, ενώ θα καταθέσει και αγωγές χιλιάδων ευρώ και επίσης όπως αναφέρει στη μήνυση του θα προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ο Μιχάλης Τσοκάνης κατέθεσε μήνυση και στην Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία μάρτυρα όπως επίσης θα κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο αγωγή και σε βάρος της.
«Το κερασάκι στην τούρτα» ήταν να εντοπιστεί και η Έλενα Βάκα στα πλαίσια του αυτοφώρου και συγκεκριμένα την Δευτέρα (28-02-2022) ωστόσο οι αστυνομικοί δεν την συνέλαβαν με την αιτιολογία ότι αυτή ήταν η απόφαση του Αντεισαγγελέα Υπηρεσίας Χαλκίδας Δημήτρη Γιαννακούλα.
Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο Βασίλης Χειρδάρης για τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσοκάνη:
«Θεωρώ ότι η δίωξη του δημοσιογράφου στη Χαλκίδα και η σύλληψη του είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην ελευθερία της έκφρασης και δεν ήταν αναγκαίο σε μία δημοκρατική κοινωνία, δηλαδή θεωρώ πολύ κακώς συλλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι όταν κάνουν την δουλειά τους. Πρέπει να υπάρχει μία δίκαιη ισορροπία σε όλες τις ιστορίες, δεν ήταν αναγκαίο να συλληφθεί ο δημοσιογράφος επειδή έκανε την δουλειά του και προσπάθησε να ελέγξει την τοπική εξουσία στη Χαλκίδα. Θεωρώ ότι η δικαιοσύνη θα κάνει και εδώ το καθήκον της...
Θα έλεγα ότι είναι υπερβολική η σύλληψη και δεν ήταν αναγκαία, χρησιμοποιώ την φρασεολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει βγάλει σωρεία αποφάσεων που έχει δικαιώσει τους δημοσιογράφους και την ελευθερία της έκφρασης.
Ήταν υπερβολική κίνηση και περισσότερο ήταν κίνηση για να παραδειγματιστούν οι δημοσιογράφοι ώστε να μην ελέγχουν επαρκώς την εξουσία. Θεωρώ δηλαδή ότι ο δημοσιογράφος θα πρέπει να είναι ελεύθερος, ο δημοσιογράφος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον χαρακτηρίζει σκύλο της δημοκρατίας δηλαδή ένας φύλακας που γαβγίζει ακανόνιστα, μπορεί ο δημοσιογράφος να έχει υπερβολές στη συμπεριφορά του αλλά οι υπερβολές αυτές δημιουργούνε θα έλεγα συνθήκες τέτοιες που προστατεύουν τις υπερβολές αυτές την δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης... Θεωρώ δηλαδή ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται ο δημοσιογράφος στη δουλειά του σε καμία περίπτωση.
Η σύλληψη του αναμφίβολα είναι προβληματική πρέπει όμως και ο δημοσιογράφος να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα εδώ στη χώρα του και μετά να πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάντως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι εξαιρετικά προστατευτικό και απλώνει μία προστατευτική ομπρέλα για τους δημοσιογράφους, για τον Τύπο και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διότι είναι απολύτως αναγκαία για την συνέχιση της ύπαρξης της δημοκρατίας και αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας η δημοσιογραφία».
Ακολουθεί το ΒΙΝΤΕΟ με τις δηλώσεις του Βασίλη Χειρδάρη:
Το βιογραφικό του Βασίλη Χειρδάρη
Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Έχει διατελέσει για σχεδόν έξη χρόνια μέλος: α) του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Κακοδικιών, β) του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μισθοδικείου (Ειδικά Ανώτατα Δικαστήρια που δικάζουν υποθέσεις κακοδικιών των δικαστών και μισθολογικές διαφορές των τελευταίων με το κράτος) και γ) του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων.
Επίσης έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, είναι δε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Εταιρίας Ποινικού Δικαίου και της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων. Επίσης έχει διατελέσει μέλος Εξεταστικών Επιτροπών για την εισαγωγή Δικαστών και Εισαγγελέων στη Σχολή Δικαστών και των Επιτροπών εξέτασης ασκουμένων δικηγόρων για να λάβουν άδεια Δικηγόρων.
Από το 2006 είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού νομικού περιοδικού «ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ» που εκδίδει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Έχει εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα θέματα της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου (ΕΔΔΑ) καθώς και στο ποινικό δίκαιο. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και αλλοδαπά νομικά περιοδικά και βιβλία (στα ελληνικά και στα Αγγλικά) με θεματολογία που αφορά τα ατομικά δικαιώματα, τη λειτουργία και παρουσίαση του ΕΔΔΑ, την ερμηνεία της ΕΣΔΑ και των λοιπών διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ποινικό δίκαιο κ.α., σχόλια και παρατηρήσεις στο Νομικό Βήμα σε αποφάσεις ΑΠ, ελληνικών και αλλοδαπών ποινικών δικαστηρίων, του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής του ΔΣΑΠΔ.
Ο ίδιος έχει παρουσιάσει μελέτες για τα παραπάνω θέματα σε πολλά Συνέδρια, έχει σχολιάσει επανειλημμένα σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό αποφάσεις ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων και έχει διδάξει σε διάφορα σεμινάρια για θέματα ποινικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης έχει διατελέσει μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, μεταξύ των οποίων της Επιτροπής Αργυρόπουλου για βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας και της Επιτροπής Μανωλεδάκη για τη σύνταξη σχεδίου νέου ΠΚ, που ολοκληρώθηκε, εκδόθηκε σε βιβλίο και κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης ήταν συντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων στην Ελλάδα, μέρος ενός ευρύτερου έργου που ανέλαβε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης η CCBE για την ηλεκτρονική καταχώρηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων σε όλες τις χώρες.
Ως δικηγόρος έχει αναλάβει πολλές σοβαρές και σημαντικές υποθέσεις τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου όσο και στα ελληνικά ποινικά δικαστήρια. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές απασχόλησαν την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: