Ήδη οι χώρες που καταγράφουν κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ενώ στην Ελλάδα το πρώτο ύποπτο κρούσμα νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Αττικό νοσοκομείο. Πρόκειται για ένας 29χρονο Άγγλο τουρίστα που βρισκόταν στην Κεφαλονιά και ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αθηνών.
Στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει πλέον υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για όσους νοσούν με τη συγκεκριμένη νόσο.
Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η περίοδος επώασης της «Ευλογιάς των Πιθήκων» είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες. «Η διερεύνηση της έκθεσης πρέπει να καλύπτει την περίοδο μεταξύ πέντε και 21 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οποιοσδήποτε ασθενής που είναι ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να απομονώνεται κατά τη διάρκεια της μολυσματικής περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΕΟΔΥ, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με «Ευλογιά των Πιθήκων», καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.
Η εκδήλωση της νόσου, η διάγνωση και τα φάρμακα
Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).
Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα. Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς. Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη.
Η διάγνωση γίνεται με: απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.
Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά στην αντιϊική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την θεραπεία της «Ευλογιάς των Πιθήκων»: το tecovirimat, θεραπεία εκλογής σε συνδυασμό με το brincidofovir σε ασθενείς με σοβαρή νόσο.