Γεμάτες από μωβ μέδουσες και οι παραλίες της Εύβοιας | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ 2024
 

Γεμάτες από μωβ μέδουσες και οι παραλίες της Εύβοιας

Οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους σε πολλές παραλίες της Ελλάδας και ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν και σε παραλίες της Εύβοιας...

Θεωρείται ένα αρκετά επικίνδυνο είδος και ήταν θέμα  από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο, και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου, η μωβ μέδουσα «έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο». 

Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Αιγαίο, στον Θερμαϊκό, στην Χαλκιδική, στον Παγασητικό, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες αλλά και στον Αργοσαρωνικό με αποτέλεσμα πολλοί να είναι εκείνοι που αποφεύγουν το κολύμπι στις ελληνικές θάλασσες. 

Το τσίμπημα της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που περιέχει.

Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλί-καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία.

Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

- Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).

- Ένα τσιμπιδάκι.

- Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).

- Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).

- Αντιισταμινικό χάπι.

- Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.

Τα βήματα φροντίδας

- Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

- Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

- Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

 - Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

- Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι,

ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA