Η παθολογοανατόμος από τα Ιωάννινα Αντιγόνη Μητσέλου, που είχε εξετάσει πρώτη τα όργανα της 'Ιριδας, μίλησε αναφορικά με τα αποτελέσματα του τελικού πορίσματος των δύο κοριτσιών, Μαλένας και Ίριδας. Αρχικά αναφέρεται στο συμπέρασμα του πορίσματος αναφέροντας πως «η αγενεσία φλεβόκομβου είναι συμπέρασμα παθολογοανατόμου, δεν είναι συμπέρασμα ιατροδικαστή. Ο παθολογοανατόμος είναι μορφολόγος. Βλέπει ευρήματα στο μικροσκόπιο από τα όργανα που του έχουν στείλει και από τα όργανα που έχει εξετάσει».
Στη συνέχεια εξηγεί πως ο ιατροδικαστής είναι αυτός που αναλαμβάνει να στοιχειοθετήσει τα ευρήματα που έχει μαζί με τα ευρήματα του παθολογοανατόμου. «Εάν η κυρία Τσιόλα δεν μπόρεσε ποτέ να στοιχειοθετήσει αυτά τα ευρήματα δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι δικό της», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Την αιτία θανάτου τη γράφει ο ιατροδικαστής, όχι ο παθολογοανατόμος. Είμαι καλή παθολογοανατόμος και περιέγραψα όλα τα ευρήματα που είναι ίδια με αυτά που βρήκαν στην Αθήνα. Η κυρία αυτή (Αγγελική Τσιόλα) έπρεπε να συγκρίνει, τα δικά της ευρήματα με τα δικά μου και να γράψει την αιτία θανάτου. Εγώ δεν ευθύνομαι για την αιτία θανάτου. Η απόφαση και η ευθύνη της απόφασης είναι του ιατροδικαστή που έχει αναλάβει το περιστατικό», συμπληρώνει.
Η Αντιγόνη Μητσέλου υπεραμύνθηκε των ενεργειών της τον Μάρτιο του ΄21 λέγοντας ότι όταν ρωτώντας επίμονα την Αγγελική Τσιόλα τι νεκροψιακά και τι νεκροτομικά ευρήματα είχε εντοπίσει, εκείνη της απαντούσε τίποτα.
«Τίποτα, τίποτα, δεν ανέφερε τίποτα. Το μόνο που μου είπε και γι’ αυτό έκανα φύλλο και φτερό την καρδιά είναι μου λέει, το πρώτο παιδάκι πέθανε από ανακοπή. Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία που όλοι με ρώτησαν για τον φλεβόκομβο εγώ δεν είπα τίποτα για τα υπόλοιπα ευρήματα για να μην εκθέσω. Λοιπόν όχι, τώρα είναι καιρός και εγώ να ανταποδώσω κατά κάποιο τρόπο» συμπλήρωσε.
Η απάντηση ΤσιόλαΗ Αγγελική Τσιόλα από την μεριά της δήλωσε πως η αναγραφόμενη αιτία θανάτου τότε, ήταν πρωτοβουλία της Αντιγόνης Μητσέλου.
«Η κυρία Μητσέλου είχε όλες τις πληροφορίες, επέμενε στο σπάνιο εύρημά της, και συνέδεσε όλα τα ευρήματα των λοιπών οργάνων με τη συγκεκριμένη σπάνια παθολογική οντότητα. Πήρε, επίσης, την πρωτοβουλία και έθεσε η ίδια το συγκεκριμένο εύρημα ως αιτία θανάτου» ανέφερε από την πλευρά της η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα.
«Απίθανη διάγνωση»Ο καρδιολόγος, στον οποίον απευθύνθηκαν οι ιατροδικαστές Καρακούκης
και Καλόγρηας, τόνισε:
«Η διάγνωση που είχαν βγάλει στην αρχή δεν είναι ρεαλιστική όταν μιλάμε για ένα άτομο που έζησε 6 μήνες. Είναι μια εντελώς απίθανη διάγνωση γιατί ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να ζήσει όχι 6 μήνες, ούτε λίγες μέρες με αγενεσία φλεβόκομβου», υπογράμμισε ο ειδικός καρδιολόγος.
Οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας μελετώντας το φωτογραφικό υλικό, τους ιατρικούς φακέλους των δύο παιδιών, τις νέες τοξικολογικές εξετάσεις, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο παιδιά δεν έφυγαν από τη ζωή από παθολογικά αίτια αλλά πως ο θάνατος τους οφείλεται στον ίδιο μηχανισμό που είναι ασφυκτικός θάνατος, κάτι που δεν είχαν καταγράψει στις εκθέσεις τους οι ιατροδικαστές και γιατροί που είχαν βγάλει τα πρώτα πορίσματα.