Βαξεβάνης - Παπαδάκου μετά την εισαγγελική απαλλακτική πρόταση: «Κατέπεσε η στημένη δίωξη και το κατάπτυστο στημένο κατηγορητήριο σε βάρος δημοσιογράφων...» (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
GOOGLE_ADS
 

Βαξεβάνης - Παπαδάκου μετά την εισαγγελική απαλλακτική πρόταση: «Κατέπεσε η στημένη δίωξη και το κατάπτυστο στημένο κατηγορητήριο σε βάρος δημοσιογράφων...» (ΦΩΤΟ)

Την πλήρη απαλλαγή τους για όλες τις κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες που είχαν ασκηθεί σε βάρος τους για την υπόθεση της Novartis πρότεινε η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου για όλους τους διωκόμενους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα για τον Κώστα Βαξεβάνη, την Γιάννα Παπαδάκου, τον Γιάννη Φιλιππάκη και τον Αλέξανδρο Τάρκα...

Μετά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, την απόφαση, όπως γίνεται για όλες τις υποθέσεις, για τη παραπομπή ή μη των διωκόμενων δημοσιογράφων στο Ειδικό Δικαστήριο θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Κώστας Βαξεβάνης έγραψε στο documentonews.gr και στα social media που διατηρεί:

«Απαλλακτική πρόταση έκανε η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου για μένα και τους άλλους δημοσιογράφους στην υπόθεση Novartis. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ενοχής σε αντίθεση με όσα έλεγε η στημένη δίωξη.

Καταπέλτης κατά των κατάπτυστων ποινικών διώξεων που είχε ασκήσει σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη, και των υπολοίπων δημοσιογράφων (Γ. Παπαδάκου, Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας) η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου είναι η απαλλακτική εισήγηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με ένα νομικό σκεπτικό "μνημείο" για την άσκηση ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποδομεί σημείο προς σημείο τα κακοστημένα και σαθρά κατηγορητήρια που έχει συντάξει η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου τα οποία στην ουσία "ποινικοποιούσαν" την άσκηση ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Όπως επισημαίνει στην απαλλακτική της πρόταση, η Ελένη Μετσοβίτου, σε ότι αφορά την εμπλοκή δημοσιογράφων στο σκάνδαλο Novartis, "από το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι υπήρξε συμμετοχή τους, με τη μορφή συνέργειας και με αφορμή τα δημοσιεύματά τους".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την απαλλακτική πρόταση , δεν "αποδεικνύεται, ότι υπήρξε παρέμβαση των δημοσιογράφων, κάνοντας υποδείξεις» προς τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων τους αυτών προς μια κατεύθυνση".

Το επιχείρημα αυτό αποδομεί πλήρως το σκεπτικό ότι δήθεν με τα δημοσιεύματα για τη Novartis οι δημοσιογράφοι επιχειρούσαν να πιέσουν τους μάρτυρες ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα ώστε να καταθέσουν εναντίον πολιτικών προσώπων. Όπως έγινε για παράδειγμα με το, διαχρονικό σύμβουλο των υπουργών Νίκο Μανιαδάκη.

Κατά την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ελένη Μετσοβίτου, οι ενέργειες των κατηγορούμενων εισαγγελέων και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με το χειρισμό της δικογραφίας, "δεν προέκυψε ότι συνδεόταν με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα των κατηγορούμενων δημοσιογράφων", καθώς από μόνες οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν ικανές να επιφέρουν το αποτέλεσμα αυτό.

Δηλαδή για την τέλεση των αδικημάτων δεν ήταν «απαραίτητη και αναγκαία η συνδρομή των κατηγορούμενων δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο κατάπτυστο νομικά κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου.

"Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, όταν προκύψουν σοβαρές υποθέσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προκαλούν την έξαψη της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, σχόλια και αναλύσεις, είτε επιδοκιμαστικά είτε αποδοκιμαστικά ανεξαρτήτως θορύβου που προκαλείται, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ούτε να θεωρηθούν ως κατευθυντήριες γραμμές και επηρεασμός με τη μορφή αξιόποινης συνδρομής, στις υπηρεσιακές ενέργειες, που οφείλουν από το νόμο και τη δικαστική τους συνείδηση, να ακολουθήσουν και δικαστές και εισαγγελείς που καλούνται να τις χειριστούν. Το αντίθετο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτοπες και ακραίες καταστάσεις" υπογραμμίζεται στην απαλλακτική πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον από το αποδεικτικό υλικό είναι φανερή η διάχυση "πληροφοριών και στοιχείων" της επίμαχης δικογραφίας και σε άλλα αναρμόδια πρόσωπα τα οποία συνέβαλαν με τις εκάστοτε δηλώσεις και τοποθετήσεις τους στην πρόκληση του ανάλογου κλίματος».

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου ανέφερε:

«Η πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου, να μη γίνει κατηγορία σε βάρος μου, αλλά και των άλλων δημοσιογράφων, για τη δήθεν σκευωρία της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου- Mioni, είναι η πρώτη δικαίωση για τις άδικες κατηγορίες σε βάρος μας, με μοναδικό στοιχείο ότι ως ερευνητές δημοσιογράφοι, κάναμε τη δουλειά μας. Αποκαλύψαμε την πορεία του μαύρου πολιτικού χρήματος, και αποφέραμε με τα δημοσιεύματα μας και τις εκπομπές μας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ελληνικά δημόσια ταμεία.

Η υπόθεση της σκευωρίας και της στημένης δίωξης σε βάρος μας δεν έχει τελειώσει, εκκρεμεί άλλωστε το βούλευμα του Πενταμελούς Συμβουλίου του Ειδικού δικαστηρίου για την τελική κρίση. Δείχνει όμως, ότι ο αγώνας για να αποδείξουμε το αυτονόητο, την αθωότητά μας δηλαδή, είχε απήχηση στη Δικαιοσύνη και έδειξε ότι τελικά υπάρχει ελπίδα! Η πρόταση για παραπομπή όμως των εισαγγελέων και του πρώην υπουργού δείχνει ότι η σκευωρία της σκευωρίας συνεχίζεται! Πάντως και το ρεπορτάζ συνεχίζεται!»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA