6 συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
FREEDOM BBC GEORGE
 

6 συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Το να επαινείτε απλά το παιδί σας μπορεί πραγματικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ακολουθεί ένας ολοκληρωμένος οδηγός για το πώς να χτίσετε την αυτοπεποίθηση σε ένα παιδί...

Η λογική των περισσότερων γονιών όσον αφορά την αυτοεκτίμηση πάει ως εξής: Το παιδί κάνει καλό (ή αρκετά καλό για μένα), οπότε το κάνω να νιώθει υπέροχα με τον εαυτό του. Βοηθάω δηλαδή στην τόνωση της αυτοεκτίμησής του… όχι ακριβώς! Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί σχετικά με την οικοδόμηση αυτοεκτίμησης στα παιδιά:

1. Κάντε ένα βήμα πίσω

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να χτίσετε την αυτοεκτίμηση από το να συγκεντρώνετε επαίνους για ό,τι κάνουν τα παιδιά—αρχίζοντας με το να τα βοηθάτε να γίνουν πιο ικανά στον κόσμο, λέει ο Jim Taylor, συγγραφέας του βιβλίου Your Kids Are Listening: Nine Messages They Need to hear from you. Για να το κάνετε, όμως, πρέπει να μάθετε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αφήνετε το παιδί σας να ρισκάρει, να κάνει επιλογές, να λύνει προβλήματα και να παραμένει σε αυτό που ξεκινά.

2. Το να επαινείτε υπερβολικά τα παιδιά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Η αυτοεκτίμηση προέρχεται από το αίσθημα αγάπης και ασφάλειας και από την ανάπτυξη ικανοτήτων, και παρόλο που οι γονείς συχνά πλημμυρίζουν τα παιδιά τους με τα δύο πρώτα συστατικά, η ικανότητα - το να γίνεις καλός στα πράγματα - απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Όσο κι αν θέλουμε, δεν μπορούμε να επαινέσουμε τα παιδιά μας ως προς την ικανότητα. Στην πραγματικότητα, επαινώντας υπερβολικά τα παιδιά, κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό γιατί τους χαμηλώνουμε τον πήχη. Αν συνεχίζετε να λέτε στο παιδί σας ότι κάνει ήδη μια φανταστική δουλειά, του λέτε ότι δεν χρειάζεται πλέον να πιέζει τον εαυτό του. Αλλά η αυτοπεποίθηση πηγάζει από το να κάνει την προσπάθεια, να αποτύχει και να προσπαθήσει ξανά - από την εξάσκηση δηλαδή. Επιπλέον, με το να λέτε στο παιδί σας ότι είναι το καλύτερο, το πιο έξυπνο ή το πιο ταλαντούχο, το προετοιμάζετε για απογοητεύσεις μεγαλώνοντας. Καλλιεργείτε ένα άτομο που πιστεύει πως οτιδήποτε κάνει είναι εκπληκτικό, αλλά, αργά ή γρήγορα, θα ανακαλύψει ότι τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα.

3. Ενθαρρύνετέ τα να κυνηγήσουν τα ενδιαφέροντά τους

Ένας άλλος σίγουρος τρόπος για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά είναι να τα ενθαρρύνετε να αναλαμβάνουν δραστηριότητες για παιδιά για τις οποίες δείχνουν ενδιαφέρον και, στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι συνεχίζουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Δεν έχει σημασία ποια είναι η δραστηριότητα - μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μαθήματα κολύμβησης έως βιντεοπαιχνίδια. Το θέμα είναι να μένουν πιστά σε αυτό που ξεκινούν, ώστε να νιώσουν επιτυχία στο τέλος.

4. Αφήστε τα παιδιά σας να πάρουν υγιή ρίσκα

Ξεκινήστε αναγκάζοντας τον εαυτό σας να κάνει ένα βήμα πίσω ενώ το παιδί σας παίρνει υγιή ρίσκα. Για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στον κόσμο, τα παιδιά πρέπει να ρισκάρουν, να κάνουν επιλογές και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές. Βλέπουμε συχνα πολλούς γονείς να προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους από την αποτυχία όλη την ώρα. Συγκρατήστε τον εαυτό σας και αντί να προσπαθήσετε να σώσετε τα παιδιά σας πριν καν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι, παρακολουθήστε τα και θα δείτε ότι τις περισσότερες φορές βρίσκουν τον τρόπο να διορθώσουν ακόμα και τα λάθη τους και αυτό είναι που τα κάνει να ξεπερνούν τα εμπόδια.

5. Αφήστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές τους

Όταν τα παιδιά κάνουν τις δικές τους επιλογές κατάλληλες για την ηλικία τους, αισθάνονται πιο δυνατά, καθώς τα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών μπορούν να αρχίσουν να εξετάζουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Θα πρέπει να μάθουν να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιλογές τους.

6. Αφήστε τα να βοηθήσουν στο σπίτι

Στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, τα παιδιά χρειάζονται επίσης ευκαιρίες για να επιδείξουν την ικανότητά τους και να αισθάνονται ότι η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη. Στο σπίτι, αυτό σημαίνει να τους ζητάτε, ακόμα και όταν είναι νήπια, να σας βοηθήσουν στο συγύρισμα, στο στρώσιμο του τραπεζιού και στο στρώσιμο κρεβατιών.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA