Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και παράλληλα φέρεται να ζητήθηκε από τους βουλευτές που μετείχαν στην συνεδρίαση να έχουν κλειστά τα κινητά τους τηλέφωνα.
Η συζήτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών και
δημοσιογράφων, μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου
Ανδρουλάκη, ξεκίνησε τελικά με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αφού ο
πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο θέμα
της διαδικασίας, καθώς ήθελε η συζήτηση να ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις
των υπουργών, δηλαδή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου
Πιερρακάκη και του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Σύσσωμη
όμως η αντιπολίτευση αντέδρασε ως προς τη διαδικασία και έτσι οι
υπουργοί και ακολούθως ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο
πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος
Ράμμος ξεκίνησαν να μιλούν και να απαντούν μετά τους βουλευτές.
Τι λένε οι πληροφορίες - διαρροές
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, μιλώντας στην «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διοικητής της ΕΥΠ τόνισε πως η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό άμεσα ή έμμεσα. Φέρεται επίσης να είπε πως από το 2018 έχουν εντοπιστεί ίχνη του παράνομου Pegasus στην Ελλάδα και σε άλλες 44 χώρες.
Παράλληλα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να απέδωσε την τροπολογία για την ΑΔΑΕ στο ζήτημα που είχε προκύψει στον Έβρο με τη μαζική ροή μεταναστών, κάτι που η κυβέρνηση τότε απέδιδε σε συντονισμένες κινήσεις της Τουρκικής πλευράς και επικαλέστηκε ζητήματα κατασκοπίας με αφορμή τις υποθέσεις στη Ρόδο, αλλά και τη φωτιά στη Λέσβο. Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Επικαλούμενος περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπίας από την γειτονική χώρα πρόσθεσε πως δεν γίνεται γνωστοποίηση μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να είπε:
«Θεωρουμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά 3 εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και στην απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός».
Κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ φέρεται να τόνισαν από την μεριά τους ότι:
«Ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα” και επισημαίνουν ” έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη:
– Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης ρώτησε τον Διοικητή της ΕΥΠ αν γνώριζε από την επαγγελματική του πορεία πριν την ΕΥΠ, τους ιδιοκτήτες της Intellexa, η οποία προμηθεύει το λογισμικό Predator.
– Ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, υπενθύμισε στον Διοικητή της ΕΥΠ και τους Υπουργούς την κωμικοτραγική αντίδραση της ΑΔΑΕ μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των τηλεφώνων του Περισσού. Ειδικότερα, φέρεται να είπε: «Όταν κάναμε την καταγγελία για παρακολούθηση των τηλεφώνων του Περισσού, η ΑΔΑΕ απάντησε ένα μήνα μετά ρωτώντας ποιο είναι το τηλέφωνο του Περισσού για να το ελέγξει».
– Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 φέρεται να ανέφερε πως «δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει τεκμήριο ενοχής. Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator».
– Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης φέρεται να κατηγόρησε τον Διοικητή της ΕΥΠ πως εκείνος έχει εξασφαλίσει το Predator για την ΕΥΠ.
Φέρεται να του είπε: «Εσύ το έχεις το Predator. Από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη που ο Μαυρίκης έμπαινε με καμπαρντίνα στα καφάο, φτάσαμε στον υιό Μητσοτάκη με το Predator», ενώ κατήγγειλε ότι είναι και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης, καθώς στις 17 Ιουνίου σβήστηκαν όλα τα αρχεία από το κινητό του μετά από ύποπτες συμπεριφορές της συσκευής του.
ΠΑΣΟΚ: Η υπόθεση μόλις άνοιξε…
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΟΚ αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση, αφού πρώτα χρειάστηκε σχεδόν δύο ημέρες για να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στην εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι μεταξύ διακοσίων και πλέον ευρωβουλευτών, ο μόνος που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί ήδη συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέμματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator. Επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις, καλούμε τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται. Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε.
Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Καλούμε την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα. Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις».
Τι δήλωσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στα social media:
«Μου μεταφέρουν πως ο Διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής.
Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε πως η Βασιλική Βλάχου, η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής.
Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΥ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθησή μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση;
Για εμένα αυτή είναι μια προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην κυβέρνηση το τοπίο. Και να δικαιολογήσουν το γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη μου γνωστοποιήσει την παρακολούθησή μου. Δεν θα το καταφέρουν.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθησή μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τα πολιτικά -και μη πρόσωπα - που είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις με το Predator».