Σημείωσε δε ότι «για τη νόμιμη επισύνδεση δίνει εντολή ο διοικητής της ΕΥΠ και εν συνεχεία εγκρίνεται από επόπτη Εισαγγελέα Εφετών ο οποίος ελέγχει και τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».
Επανέλαβε ότι τίποτα δεν έγινε εν κρυπτώ και πως η επίμαχη επισύνδεση δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού ο οποίος, όπως είπε «ξεκάθαρα και με ευθύτητα παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, επιδεικνύοντας πολιτική ευθιξία».
Ο Κώστας Καραγκούνης, υπογράμμισε ως ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο με στόχο την καλύτερη λειτουργία της ΕΥΠ, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της θεσμικής λειτουργίας και εποπτείας της, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να μπουν επιπλέον θεσμικές εγγυήσεις και δικλείδες για τα πολιτικά πρόσωπα, προσέχοντας πάντα τα άκρα νόμιμα όρια , δηλαδή τη διείσδυση του απορρήτου των επικοινωνιών στα πολιτικά πρόσωπα».
Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει τεράστιο θεσμικό ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εν συνόλω τι ακριβώς έχει γίνει και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, εκτιμώντας ότι θα ήταν εξαιρετικά γόνιμη η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις Επιτροπές που θα συσταθούν για την διερεύνηση της υπόθεσης.
«Είναι απαράδεκτο το ότι δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, όμως, αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του η περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης έκανε ότι έπρεπε και ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη. Υπήρξε όχληση στον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να ενημερωθεί, στην οποία όμως δεν έχει απαντήσει. Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας όλα τα θεσμικά βήματα που αφορούν και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και την Εξεταστική Επιτροπή ενώ υπάρχει και η σχετική προκαταρκτική έρευνα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της παρακολούθησης δημοσιογράφων, σχολίασε: «Η ΕΥΠ παράγει ένα πολύ ουσιαστικό έργο. Πάντα, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται περνούν και από το ”φίλτρο” του Εισαγγελέα. Ας μη ξεχνάμε τι γίνεται δίπλα μας, δηλαδή υποθέσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Βρετανία όπου δεν υπάρχουν αυτά τα ”φίλτρα”. Ακριβώς επειδή αναφερόμαστε σε νόμιμες επισυνδέσεις, ότι κι αν έχει γίνει, υπάρχουν τα συγκεκριμένα εισαγγελικά ”φίλτρα” και αυτό που θα συζητήσουμε σε διακομματικό επίπεδο είναι αν μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα».