«Ο πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε σαφείς τοποθετήσεις για ακόμη μία φορά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εντός της HELEXPO, ότι είναι ορατή η εθνική ανάγκη για μία ισχυρή Δημοκρατική παράταξη, που θα αποκαταστήσει την πίστη στους θεσμούς και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ήδη κατά την αρχαιότητα περιώνυμοι φιλόσοφοι, όπως ο Πλάτων στην «Πολιτεία» του και ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια», ανέλυσαν με διαύγεια το πώς μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη με βάση την αποκατάσταση αδικιών και την ανάδειξη της προσωπικής αξίας του καθενός. Κατά τον 20ό αι. η συζήτηση κορυφώθηκε σε επίπεδο πολιτικής φιλοσοφίας, με τα επιχειρήματα του Τζον Ρολς και του Ρόμπερτ Νόζικ ως προς το πού πρέπει να αποδίδεται προτεραιότητα κατά τη διανομή αγαθών και βαρών.
Σήμερα γίνεται πλέον σαφές - όπως πιστεύω - ότι η Κοινωνική Δικαιοσύνη πρέπει να βασίζεται εξίσου και στα δύο στοιχεία που τη συγκροτούν, και στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην αξιοκρατική ακριβοδικία. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, ώστε η «δοσολογία» των δύο αυτών στοιχείων της Κοινωνικής Δικαιοσύνης να ανταποκρίνεται, με ευελιξία και χωρίς δογματισμούς, στις ανάγκες του λαού.
Γι αυτό στο σημερινό περιβάλλον για το καλό του λαού μας, πρέπει να υπάρχει μία δύναμη προοδευτική, ρεαλιστική που να προτείνει ένα πρόγραμμα που πάνω απ' όλα βάζει το δημόσιο συμφέρον, τον συμφέρον του ελληνικού λαού την κοινωνική δικαιοσύνη και όχι το πολιτικό κόστος, που κοιτά τις δημοσκοπήσεις για να παίρνει αποφάσεις.
Αυτή η δύναμη είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που θα εγγυηθεί την κυβερνητική σταθερότητα από τις πρώτες εκλογές, εφόσον ο ελληνικός λαός τού δώσει ισχυρή εντολή από τη πρώτη Κυριακή.
Αξίζει να σημειώσω ότι η εικόνα εντός της Νέας Δημοκρατίας δεν θυμίζει σε τίποτα πια τις εποχές της Μητσοτακικής παντοδυναμίας. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι αυτό που ξεκίνησε την πλήρη αποκαθήλωση και την ηθική απαξίωση του Μητσοτάκη στα μάτια του λαού, αλλά και στο πεδίο της πολιτικής αφήνοντας πίσω τις κομπορρημοσύνες του.
Ο πρόεδρός μας έκανε λόγο για «επιτελικό παρακράτος Μητσοτάκη που ελέγχει την εξουσία», ενώ μνημόνευσε τη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις μετά την αποκάλυψη, το «όλα στο φως» που, όπως είπε, «έχει μετατραπεί για πολιτική του ασπίδα σε «όλα στο σκοτάδι»».
Στη φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ για την «τερατογένεση» συνεργασιών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ρωτώντας: «Τι θέλει να πει ο ποιητής με τον όρο «τερατογένεση», λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από αυτές».
«Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας.Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση. Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα. Γι’ αυτό είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας. Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου», είχε προσθέσει.
Ενώ για τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πριν την απομάκρυνσή του, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στο βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ, «Ο Μεγάλος Αδελφός».
«Αν ζούσε ο Όργουελ για να ξαναγράψει το βιβλίο, θα μπορούσε να γράψει για τον «μεγάλο ανιψιό».
Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία που επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση, ήταν το δίλημμα που έθεσε στους πολίτες ο πρόεδρος μας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε εκ νέου το δίλημμα για τις εκλογές: «Δημοκρατική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό, στον λαϊκισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει την παράταξη «για μια νέα εποχή. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε». Μαζί είμαστε υπολογίσιμη δύναμη».