«Να επέμβει η Europol» - Έκθεση κόλαφος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα: Διαφθορά, παρακράτος, ανύπαρκτο κράτος δικαίου, εκφοβισμός και φίμωση των δημοσιογράφων... | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
FREEDOM BBC GEORGE
 

«Να επέμβει η Europol» - Έκθεση κόλαφος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα: Διαφθορά, παρακράτος, ανύπαρκτο κράτος δικαίου, εκφοβισμός και φίμωση των δημοσιογράφων...

Η Χούντα επέστρεψε για τα καλά στην Ελλάδα και πέρα από το διεθνές ρεζιλίκι, το θετικό είναι ότι τα όσα γίνονται σε αυτή τη χώρα είναι γνωστά πλέον σε όλο τον κόσμο...

«Καταπέλτης» ήταν και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PEGA, η οποία ήταν αναμενόμενη καθώς εδώ και καιρό έχει ζητήσει να επέμβει η Europol στην Ελλάδα...

Με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων η έκθεση συντάχθηκε και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την Ολλανδή εισηγήτρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PEGA και μέλος του Renew Europe, Σόφι ιντ Βέλντ, η οποία έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα καλώντας μάλιστα τη Europol σε παρέμβαση.

Η εν λόγω έκθεση μεγέθους 159 σελίδων, επικεντρώνεται -πλην της Ελλάδας- σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κύπρο και η Ισπανία. Στην εισαγωγή της έκθεσης αναφέρεται η Intellexa που εμπορεύεται το Predator και έχει παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Γαλλία και Ουγγαρία, ενώ «ο CEO της έχει μαλτέζικο διαβατήριο».

Ουσιαστικά και σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο επιβεβαιώνεται η διαφθορά, το παρακράτος, το ανύπαρκτο κράτος δικαίου, η κατάλυση των θεσμών και της δημοκρατίας και φυσικά ο εκφοβισμός και και η φίμωση των δημοσιογράφων, όπως έχουμε δει να γίνεται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες να συμβαίνουν.

Τα μέλη εξεταστικής της Pega τονίζουν επίσης ότι ο αριθμός των εγκεκριμένων υποκλοπών έχει αυξηθεί σημαντικά με τα χρόνια. «Από 4.871 το 2015 (όταν ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ), σε 11.680 το 2019 (όταν ήρθε η ΝΔ), σε 15.475 το 2021. Επί του παρόντος, περίπου 60 αιτήματα πρέπει να διεκπεραιώνονται κάθε μέρα, μέχρι πρόσφατα από έναν μόνο Εισαγγελέα. Εξάλλου, οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν την το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν το όνομα του ενδιαφερομένου ούτε ο λόγος για την άρση του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας».

Στην έκθεση 159 σελίδων (17 σελίδες αφιερώνονται στην Ελλάδα) σημειώνεται επίσης με νόημα ότι «θα περίμενε κανείς από τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν άμεσα και δυναμικά μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αστυνομική έρευνα, παρά μόνο εισαγγελικές έρευνες μετά από καταγγελίες. Δεν έχουν κατασχεθεί υλικές αποδείξεις».

Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, σημειώνεται ότι είναι αρκετά ισχυρό, ωστόσο τονίζεται ότι «νομοθετικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει κρίσιμες δικλείδες ασφαλείας και ο πολιτικός διορισμός σε βασικές θέσεις αποτελούν εμπόδιο για έλεγχο και λογοδοσία».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA