Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το documentonews.gr:
Αδιανόητη ήταν η συμπεριφορά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, στη δίκη που διεξάγεται στο τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας με κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο κύριος Αθανασίου, συνέχισε την Παρασκευή την κατάθεσή του, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία. Σήμερα ο πρώην υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής, πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, άρχισε να σχολιάζει -κατά παράβαση κάθε δικονομικής πρακτικής- τις καταθέσεις μαρτύρων. Η συμπεριφορά του αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς πρακτικών του από την έναρξη της δίκης.
Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή αποστροφή, όταν ο Κώστας Βαξεβάνης είπε απευθυνόμενος στον Χαράλαμπο Αθανασίου, ότι έχουν συνηθίσει σε μια δημοσιογραφία που απλώς τους υμνεί, την ώρα που παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα των πάντων, εκείνος είπε «εσείς τα κάνετε αυτά». Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, υπενθυμίζεται, ότι διαρκώς παρεμβαίνει στη διαδικασία, κάνοντας υποδείξεις στο δικαστήριο, έχοντας προφανώς την πεποίθηση ότι δεν θα τον διακόψει κανένας.
Ο πρόεδρος της έδρας δεν θυμόταν τι κατέθεσαν οι μάρτυρες
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε επίσης τοποθέτηση του προέδρου της έδρας, ότι το δημοσίευμα του Documento, αναφέρει ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει χρηματιστεί. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ασφαλώς πουθενά στο δημοσίευμα, ούτε όμως στο κατηγορητήριο. Ο Κώστας Βαξεβάνης, παρενέβη και σημείωσε ότι έχει δικαίωμα να καταγράψει όσα κατέγραψε με την ακρίβεια που τα κατέγραψε και μέμφθηκε τον πρόεδρο της έδρας, ότι στερεί του δικαίωμα του δημοσιογράφου στην αξιολογική κρίση.
Η γενικότερη στάση του προέδρου της έδρας, ο οποίος έφτασε σε σημείο να αμφισβητεί ακόμη και πράγματα που έχουν κατατεθεί από μάρτυρες ενόρκως, προκάλεσε την περαιτέρω αντίδραση του εκδότη του Documento, ο οποίος είπε: «θεωρώ ότι συμμετέχω σε μια παράσταση. Έχω ακούσει από την έδρα να αμφισβητούνται πράγματα τα οποία έχουν ειπωθεί από μάρτυρες. Αν φτάσουμε στο σημείο μετά από τόσες συνεδριάσεις να αμφισβητεί η έδρα όσα είπαν οι μάρτυρες, δεν ξέρω αν υπάρχει διέξοδος. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο. Αισθάνομαι, ανυπεράσπιστος από ένα δικαστήριο που αμφισβητεί όχι το τι έγραψα, αλλά τι είπαν οι μάρτυρες. Δεν ξέρω πώς να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαντζουράνης, ως συνήγορος υπεράσπισης του δημοσιογράφου σημείωσε: «επειδή υπάρχει χαώδης διάσταση μεταξύ των όσων αντιλαμβάνεται ο κύριος πρόεδρος και των όσων αντιλαμβάνομαι εγώ, το τι δηλαδή είπαν οι μάρτυρες, θα ζητήσω να διαβαστούν από τα πρακτικά τα όσα είπαν εδώ ενόρκως οι μάρτυρες. Αισθάνομαι ότι δεν βρίσκομαι στην ίδια αίθουσα μαζί σας. Πιθανόν να πρέπει να δω αν έχω αμνησία. Κι έχω πολύ καλή μνήμη κύριε πρόεδρε».
Δεν τον ενδιέφερε ποιος είναι και τι είχε κάνει έμπορος ναρκωτικών
Επί της ουσίας, στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος έχει μηνυθεί από τον πρώην υπουργό, μεταξύ άλλων και επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία κατάθεσης του εμπλεκόμενου σε υπόθεση εξοπλιστικών Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος είχε καταγγείλει ο τότε δικηγόρος του, είχε ζητήσει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό ώστε να χρηματίσει συνεργάτες του προκειμένου να βοηθήσουν στην αποφυλάκισή του, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, συνέχισε την τακτική της μη ουσιαστικής απάντησης σε κανένα ερώτημα, κάνοντας μάλιστα υποδείξεις στους συνηγόρους του εκδότη του Documento, για τον τρόπου που ρωτούσαν.
Αναφορικά με την υπόθεση των χαρών που δόθηκαν σε καταδίκους, και κατόπιν σχετικής ερώτησης του Γιάννη Απατσίδη, συνηγόρου επίσης του δημοσιογράφου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε ότι πράγματι επί των ημερών του αποφυλακίστηκε έμπορος κοκαΐνης, αλλά όχι με δική του απόφαση, αλλά με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό βεβαίως συνέβη, όπως είναι γνωστό, κατόπιν σχετικής πρότασης του κυρίου Αθανασίου, την οποία αποδέχθηκε ο Πρόεδρος.
Ο Γιάννης Απατσίδης επέμεινε ρωτώντας τον Χαράλαμπο Αθανασίου, αν γνώριζε ότι ο έμπορος ναρκωτικών είχε επίσης καταδικαστεί και μάλιστα αμετάκλητα για απόδραση. «Δεν μ’ ενδιαφέρει» απάντησε ο πρώην υπουργός και συνέχισε, «ακολούθησα την πεπατημένη προηγούμενων υπουργών». «Δεν θα έπαιζε ρόλο στην κρίση μου ακόμη κι αν το γνώριζα, αφού η πρόταση του συμβουλίου χαρίτων ήταν να μειωθεί η ποινή του» συμπλήρωσε.
Ο Γιάννης Απατσίδης συμπλήρωσε ότι ο έμπορος ναρκωτικών είχε δώσει συνέντευξη στον Καναδά όπου κατήγγειλε παραδικαστικό κύκλωμα στην Ελλάδα το οποίο του ζητούσε χρήματα για να σπάσουν τα ισόβια, αλλά ο πρώην υπουργός απάντησε πως «ούτε αυτό θα επηρέαζε την απόφαση».
Από τη διαδικασία φαίνεται πάντως να προκύπτει ότι έγγραφα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο Χαράλαμπος Αθανασίου και σχετίζονται με τις αποφάσεις του συμβουλίου χαρίτων, τα έχει λάβει με αδιαφανή τρόπο κι ενώ δεν τα έχει στη διάθεσή του ο κατηγορούμενος παρά το γεγονός ότι τα έχει ζητήσει. Ο κύριος Αθανασίου, υποστήριξε ότι κατέθεσε επίσημο αίτημα στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να λάβει τα έγγραφα, αλλά μετά είπε ότι τα ζήτησε προφορικά. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός είπε ευθαρσώς ότι τα έγγραφα του ρεπορτάζ, έδωσε στον Κώστα Βαξεβάνη η Ελένη Τουλουπάκη, πράγμα το οποίο αργότερα είπε ότι πιθανολογεί. Στο σημείο αυτό, η υπεράσπιση του Κώστα Βαξεβάνη έκανε αίτημα να ηχογραφηθεί η δίκη, για να ακούγονται οι απαντήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Ερωτηθείς για άλλον έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος αποφυλακίστηκε με πρόταση του υπουργού, παρότι το συμβούλιο χαρίτων είχε προτείνει να παραμείνει σε ψυχιατρικό κατάστημα, ο πρώην υπουργός, απάντησε ότι είναι της άποψης ότι δεν ήταν καλή η κατάσταση στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού και υπονόησε ότι ο έμπορος ναρκωτικών ήταν εξαρτημένος. Βεβαίως ούτε εξαρτημένος ήταν, ούτε το συμβούλιο χαρίτων είχε προτείνει να παραμείνει συγκεκριμένα στο ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού.