Η «γυναίκα φάντασμα» για τη γειτονιά του Παγκρατίου, αφού αντιλήφθηκε εγκαίρως πως η ΕΥΠ είναι στα ίχνη της και έχει ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα διέφυγε. Άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς έκανε στην Ελλάδα η 35χρονη, που στα χαρτιά που εξασφάλισε από το ελληνικό κράτος ως παιδί ομογενών εμφανιζόταν ως 32χρονη, παραμένει άγνωστο. Περίεργο είναι ασφαλώς και πως η συγκεκριμένη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας αφού ούτε σύλληψη υπάρχει, και ασφαλώς ούτε κάποιο άλλο στοιχείο δίνεται στη δημοσιότητα για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Άγνωστη ήταν και η ίδια για τους ανθρώπους που έμεναν ακόμα και στην ίδια πολυκατοικία μαζί της στο Παγκράτι...
Κατεβασμένα ρολά και εικόνα εγκατάλειψης αντικρίζει κανείς στο κατάστημα της οδού Αρριανού 2 στο Παγκράτι, όπου δραστηριοποιούταν τα τελευταία χρόνια η «Μαρία Τσάλλα». Η γυναίκα που, σύμφωνα με την ΕΥΠ, στην πραγματικότητα ονομάζεται Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα. Όπως ανακοινώθηκε, δρούσε ως μέλος της ομάδας «illegals» που έχουν ιδρύσει οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και αναλαμβάνουν αποστολές σε χώρες της Δύσης.
Η ΕΥΠ ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια Ρωσίδα κατάσκοπο που δραστηριοποιούταν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Στην πραγματικότητα η 35χρονη γυναίκα λέγεται Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, και σύμφωνα με πληροφορίες είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Η «Μαρία Τσάλλα», όπως εμφανιζόταν στα νόμιμα έγγραφα του ελληνικού κράτους που είχε εξασφαλίσει το 2018 ακολουθώντας σχετικές διαδικασίες, κι αφού δήλωσε παιδί Ελλήνων ομογενών, εμφανίστηκε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα λαλά και να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, ανήκει στο δίκτυο των «illegals», κατασκόπων που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έτσι ώστε να σταλούν σε δυτικές χώρες και να αναλάβουν έναν συγκεκριμένο, ειδικό, ρόλο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η «κατασκευή» ενός τέτοιου χαρακτήρα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ. Η κατάσκοπος φέρεται να έχει σχέση με Ρώσο συνάδελφό της που είναι σε παρόμοια αποστολή στη Βραζιλία, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα είχε αναπτύξει σχέσεις με έναν Έλληνα, προφανώς ανυποψίαστο, για να καταφέρνει να εξασφαλίζει τη σχετική κάλυψη.
Στην «αυγή» του 2023 η σύλληψη μιας αντίστοιχης «illegal» στη Σλοβενία, φαίνεται πως άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι και για τη «Μαρία Τσάλλα». Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας την ανακάλεσαν στη Μόσχα υπό τον φόβο ότι θα αποκαλυφθεί και αυτή αλλά και άλλα πρόσωπα. Η ίδια είπε στον «κύκλο» της στην Ελλάδα πως θα φύγει για δουλειές και θα επιστρέψει εντός ενός μήνα, ωστόσο, έκτοτε εξαφανίστηκε και ήταν σαν… να μην υπήρξε ποτέ. Η ίδια κατέβασε τα προφίλ στα social media, την ιστοσελίδα του καταστήματος που είχε και δεν μπορούσε κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί της.
Πλέον, η έρευνα των ελληνικών αρχών στρέφεται στο ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, όπως λένε αρμόδιοι, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες για τη δράση της. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, συνεπώς μπορεί να έχει απλώσει τη δράση της και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας.
Ποιοι είναι οι «illegals»
Το «Πρόγραμμα Παράνομων», «illegals» είναι ένα δίκτυο Ρώσων πρακτόρων υπό ανεπίσημη κάλυψη. Την ονομασία «illegals» έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όταν ασχολήθηκε με υποθέσεις ανακάλυψης κατασκόπων που λειτουργούσαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μια έρευνα του FBI που κορυφώθηκε με τη σύλληψη δέκα τέτοιων πρακτόρων, τον Ιούνιο του 2010, οδήγησε σε ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ και παράλληλα στην αποκάλυψη του συγκεκριμένου προγράμματος.
Οι συλληφθέντες κατάσκοποι ήταν Ρώσοι υπήκοοι που είχαν τοποθετηθεί στις ΗΠΑ από τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (γνωστή με τη ρωσική συντομογραφία της, SVR ), οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν ψεύτικη ταυτότητα. Παρουσιάζονταν ως απλοί Αμερικανοί πολίτες και επιχειρούσαν να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Ήταν στόχος πολυετούς έρευνας του FBI.
Η έρευνα, που ονομάστηκε Operation Ghost Stories , κορυφώθηκε στα τέλη Ιουνίου 2010 με τη σύλληψη δέκα ατόμων στις ΗΠΑ και ενός ενδέκατου στην Κύπρο. Οι δέκα «κοιμώμενοι» πράκτορες κατηγορήθηκαν για «διεξαγωγή μακροχρόνιων αποστολών «βαθιάς κάλυψης» στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Έκτοτε, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις δράσεις των «illegals» σε χώρες της Δύσης. Η Ελλάδα, φαίνεται ότι, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, η οποία πρόλαβε να διαφύγει στη Ρωσία και να εγκαταλείψει άρον-άρον τη βάση της στο Παγκράτι.