Το μοιραίο ταξίδι τους ξεκίνησε από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί στα 4.000 μέτρα.
Το υποβρύχιο ζυγίζει πάνω από 10 τόνους, έχει μήκος 6,4 μέτρα και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 4.000 μέτρων, περίπου 200 μέτρα περισσότερα από το βάθος όπου βρίσκεται ο «Τιτανικός». Σε περίπτωση ανάγκης οι επιβαίνοντες μπορούν να επιβιώσουν μέχρι 96 ώρες κάτι που σημαίνει πως για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο εσωτερικό το, μόνο με θαύμα θα εντοπιστούν.
Οι Αρχές ενημερώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τη διαχειρίστρια εταιρεία του υποβρυχίου, την OceanGate Expeditions, ότι αυτό έχει εξαφανιστεί, δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Μάουγκερ του αμερικανικού λιμενικού.
Ελάχιστες ελπίδες για τον έγκαιρο εντοπισμό των επιβαινόντων στο υποβρύχιο που είχε ως προορισμό την περιήγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού γεννούν τα ηχητικά σήματα από το σκάφος, τα οποία κατέγραψε αεροσκάφος των ΗΠΑ, που πετά πάνω από την θάλασσια περιοχή όπου εξαφανίστηκε το υποβρύχιο.
Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο αναφορές σε αμερικάνικα ΜΜΕ, συντάκτες των οποίων είδαν έγγραφα για τις καταγραφές αυτές, τα σήματα καταγράφηκαν και από πρόσθετο σόναρ, το οποίο ποντίστηκε στην θάλασσα τέσσερις ώρες αργότερα.
Τα σήματα μεταδίδονταν ανά 30 λεπτά, ωστόσο δεν είναι σαφές ακριβώς πότε την Τρίτη εντοπίστηκε το πρώτο σήμα..
Το υποβρύχιο, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions, μετέφερε δισεκατομμυριούχους τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Οι πέντε πάμπλουτοι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο είναι:
- Ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας,
- Ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ (διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού)
- Ο 59χρονος βρετανός Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation)
- Ο 48χρονος πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και
ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν
«Δεν υπάρχει διαφυγή από το υποβρύχιο, αδύνατη η έρευνα και η διάσωση...»
«Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, ακόμα κι αν ανέβεις μόνος σου στην επιφάνεια. Δεν μπορείς να βγεις από το υποβρύχιο χωρίς κάποιος από έξω να σε βοηθήσει να βγεις... Επίσης σε τόσο βάθος είναι αδύνατη η έρευνα και η διάσωση... Το πιο πιθανό είναι να μην βρεθεί και ποτέ... Το συγκεκριμένο υποβρύχιο διαθέτει οξυγόνο για να μπορεί να μείνει κάτω από τη θάλασσα για 96 ώρες. Ωστόσο όταν οι επιβαίνοντας είναι σε κατάσταση σοκ, φόβου και κρίση πανικού όπου είναι το πιο πιθανό να συμβαίνει σε αυτή τη περίπτωση, οι 96 ώρες μειώνονται...», τονίζουν ειδικοί.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: