Κεντρική ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα: «Στις 25 Ιούνη κρίνεται αν θα υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη & σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας...» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER ΔΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 

Κεντρική ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα: «Στις 25 Ιούνη κρίνεται αν θα υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη & σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας...» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης (22-06-2023) για να παρακολουθήσουν από κοντά την κεντρική ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, λίγα 24ωρα, πριν από τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023...

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πολίτες της Αθήνας, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, είμαστε πάλι όλες και όλοι εδώ, παρούσες και παρόντες στο δημοκρατικό προσκλητήριο του αγώνα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες. Για να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής! Για να μην αφήσουμε να σβήσει η ελπίδα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης σε αυτόν τον τόπο.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη. Επιτρέπεται να πέσεις, λέει το ρητό, επιβάλλεται να σηκωθείς. Και είμαστε ήδη όρθιοι. Είμαστε ήδη όρθιοι και θα είμαστε όρθιοι για να υπερασπιστούμε τις αξίες, τις αρχές, τα ιδανικά μας. Να δώσουμε αυτό τον αγώνα που είναι πιο πολύτιμος, πιο κρίσιμος, πιο χρήσιμος από κάθε άλλον αγώνα. Και είμαστε όλες και όλοι παρόντες, και ακόμη περισσότεροι, γιατί έχουμε μάθει να παλεύουμε στα δύσκολα. Και έχουμε μάθει να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και να ανατρέπουμε συσχετισμούς, προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτό κάνουμε και σε αυτή την κρίσιμη μάχη. Και αυτό θα κάνουμε με περισσότερο πείσμα τούτη τη φορά, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή. Δεν θα αφήσουμε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο, που να μην αγωνιστούμε για να περάσουμε στην κοινωνία το δίλημμα και το μήνυμα, το μήνυμα το δικό μας αλλά και το δίλημμα της κάλπης. Γιατί την Κυριακή οι εκλογές δεν θα κρίνουν μονάχα τον νικητή και τον ηττημένο, θα κρίνουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα κρίνουν και πώς και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Άρα, με δυο λόγια, θα κρίνουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τις συνθήκες της ζωής μας, το μέλλον όλων μας. Θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας.

Εμείς, πολίτες της Αθήνας, φίλε και φίλοι, στο δίλημμα “ανθρωπιά ή βαρβαρότητα”, έχουμε επιλέξει πλευρά. Είμαστε με την ανθρωπιά. Και θα είμαστε, ό,τι και να γίνει. Είμαστε με την ανθρωπιά και όχι με τη βαρβαρότητα.

Γιατί για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι αυταξία. Και δεν λογαριάζουμε χρώμα, ούτε θρησκεία, ούτε εθνικότητα, ούτε οικονομική δυνατότητα, όταν είναι να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη ζωή. Γιατί όλοι είμαστε σ’ αυτό τον κόσμο διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι.

Και τα διλήμματα της κάλπης είναι πολύ σκληρά, γιατί αυτή τη φορά ψηφίζουμε ξανά με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Και δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται τη Κυριακή, δυο διαφορετικά σχέδια, δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα.

Γιατί το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που πριν από δύο μόλις μήνες κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε αυτό λοιπόν το πρόγραμμα, το αληθινό πρόγραμμα των αντιπάλων μας, δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Είναι μια απάτη, αέρας κοπανιστός οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως όμως, στο πραγματικό τους πρόγραμμα που κατέθεσαν στις Βρυξέλλες, προβλέπονται μειώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν προβλέπεται πραγματική αύξηση του μέσου μισθού, παρά τα ψέματα που λένε για αύξηση 25%. Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις για όσους θα συνταξιοδοτούνται.

Με δυο λόγια, πολίτες της Αθήνας, φίλες και φίλοι, το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημοσίου και στασιμότητα της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και, ιδιαίτερα, συρρίκνωση του ΕΣΥ. Γι’ αυτό και ο κ. Πνευματικός, ο βουλευτής τους, φανέρωσε άθελά του ότι στο ΕΣΥ θα γίνεται ακόμα και διαλογή ασθενών. Γιατί το ΕΣΥ δεν θα έχει πια δαπάνες ούτε προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Και τις ακριβές θεραπείες θα τις χορηγούν με βάση το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Όποιος δεν έχει προσδόκιμο δεν θα παίρνει μια ακριβή θεραπεία. Θα πηγαίνει, αν έχει χρήματα, στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Και αν δεν έχει χρήματα, δεν θα έχει θεραπεία.

Αυτή η ιδεολογία όμως η κυνική, που μετράει τα πάντα σε κόστη και ζημιές, ιδίως όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, μας οδηγεί σε μια κοινωνία βαρβαρότητας. Και αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μας. Όπως λέει το σύνθημα των νέων μας, των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτοί μιλάνε για κόστη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές;». Αυτή είναι η διαφορά μας.

Το δικό μας όραμα είναι αυτό μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες. Μιας χώρας και μιας οικονομίας όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών.

Μιας χώρας όπου οι πολίτες της δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, γιατί δεν θα υπάρχει ασθενοφόρο. Μιας χώρας ανθρωπιάς που θα φροντίζει όλους τους ανθρώπους της, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.

Μιας χώρας που κάθε πολίτης θα έχει μπροστά του ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους.

Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη Δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα αμείβονται καλύτερα για τη δουλειά τους, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα βάρη.

Όπου ένα νέο ζευγάρι θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά όποτε το επιθυμεί, γιατί θα έχει στήριξη από την πολιτεία να μείνει σε προσιτό οικονομικά σπίτι, να δουλέψει με αξιοπρεπείς μισθούς, να στείλει σε δημόσιους βρεφικούς σταθμούς τα παιδιά του.

Όπου ένας νέος αγρότης θα μπορεί να μείνει στην ύπαιθρο, με εφόδια και στήριξη για να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Όπου ένας άνθρωπος με αναπηρία θα ζει, θα εργάζεται, θα ψυχαγωγείται και θα διασκεδάζει όπως κάθε άλλος άνθρωπος.

Μιας χώρας που οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς δεν θα καθορίζονται κατά τη γέννηση του, από το αν γεννήθηκε πλούσιος ή φτωχός, στο Κέντρο ή στη Περιφέρεια. Αλλά θα είναι για όλους ανοιχτοί οι ορίζοντες και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και με τη προσπάθειά του καθενός και της καθεμιάς.

Αυτό είναι το δικό μας όραμα για τη πατρίδα μας. Για μια Ελλάδα με δίκαιη κοινωνία και με ευημερία για όλους. Και αυτό το όραμα μπορούμε να το κάνουμε πράξη με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την εργασία και την κοινωνική προστασία. Αυτό είναι το δικό μας όραμα και πρόγραμμα...»

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA