Ναυάγιο στη Πύλο με 700 νεκρούς - Χωρίς τέλος οι καταγγελίες από το εξωτερικό για την Ελλάδα: Αποκαλύψεις «φωτιά» στο Αμερικανικό CNN για το Λιμενικό από ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ - «Ζητάμε πλέον έρευνα από ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή, υπάρχουν μαρτυρίες ότι το Λιμενικό αντί να βοηθήσει έκανε ελιγμό ώστε να απομακρύνει το πλοίο από την Ελλάδα...» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Ναυάγιο στη Πύλο με 700 νεκρούς - Χωρίς τέλος οι καταγγελίες από το εξωτερικό για την Ελλάδα: Αποκαλύψεις «φωτιά» στο Αμερικανικό CNN για το Λιμενικό από ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ - «Ζητάμε πλέον έρευνα από ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή, υπάρχουν μαρτυρίες ότι το Λιμενικό αντί να βοηθήσει έκανε ελιγμό ώστε να απομακρύνει το πλοίο από την Ελλάδα...» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μιλώντας σε συνέντευξη στο μεγάλο Αμερικανικό κανάλι CNN το Σάββατο (17-06-2023) προχώρησε σε σοκαριστικές αποκαλύψεις για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου με τους 700 και άνω νεκρούς μετανάστες και τον ρόλο που έπαιξε το Ελληνικό Λιμενικό...

Συγκεκριμένα, ο Vincent Cochetel, ξεκαθάρισε αφενώς ότι το ναυάγιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ στη συνέχεια μεταφέρει μαρτυρίες που μιλάει για ελιγμό από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να απομακρύνει το πλοίο από την Ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αναφορικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες το πλοίο βυθίστηκε, κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως εκείνη τη στιγμή υπήρξε ελιγμός από ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής ώστε να το απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ώστε να κατευθυνθεί σε άλλη χώρα. Αυτό είναι ανησυχητικό, γι' αυτό και ζητάμε πλέον να γίνει έρευνα από ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή. Δεν υπήρχε πρόβλημα εντοπισμού. Είχε εντοπιστεί το σημείο στο οποίο βρισκόταν... Πολλές τραγωδίες στη Μεσόγειο δεν μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό, όμως, μπορούσε να αποφευχθεί...»

Σημειώνεται ότι χθες με κοινή τους ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) ζήτησαν ανάληψη αποφασιστικής δράσης μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.

«Το καθήκον διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα χωρίς καθυστέρηση είναι θεμελιώδης κανόνας του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Τόσο οι πλοίαρχοι όσο και τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή τις συνθήκες στις οποίες εντοπίζονται, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πάνω σε μη αξιόπλοοα σκάφη, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιβαινόντων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους.

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ CNN:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA