ΔΕΘ 2023 - Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη: Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς και κράτος που εξήγγειλε με κεντρικό σύνθημα «Μεγάλες αλλαγές Τώρα» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

ΔΕΘ 2023 - Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη: Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς και κράτος που εξήγγειλε με κεντρικό σύνθημα «Μεγάλες αλλαγές Τώρα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (16-09-2023) στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που περιείχε δέσμη μέτρων και μεταρρυθμίσεων σε θεσμούς και κράτος με κεντρικό σύνθημα «Μεγάλες αλλαγές Τώρα»...

Ολόκληρη η πόλη θύμιζε «φρούριο» με διμοιρίες ΜΑΤ γύρω από τη ΔΕΘ, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης είχαν κλείσει.

Τιμώμενη χώρα της 87ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ήταν η Βουλγαρία.

Στον πρόλογο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Αγαπητέ Nikolai Denkov, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είναι τιμή και προνόμιο να έχουμε τη Βουλγαρία ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Για μια ακόμα χρονιά, η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο απολογισμού της εθνικής πορείας και γίνεται ταυτόχρονα και αφετηρία μιας νέας διαδρομής.

Μόνο που φέτος αυτή η Διεθνής Έκθεση, κ. Πρόεδρε, όπως είπατε και εσείς, διεξάγεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Θα ήθελα ειλικρινά αυτή η εισαγωγή να επικεντρωνόταν στην τεράστια επιτυχία, στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από 14 χρόνια. Θα ήθελα να αναφέρεται περισσότερο στη δεύτερη θέση στην ανάπτυξη που πέτυχε η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο σε όλη την Ευρώπη.

Στο ρεκόρ των εξαγωγών, στη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους παγκοσμίως, αλλά και στη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 15 ετών. Στα καλά μας νέα από τον τουρισμό, με περισσότερα έσοδα και περισσότερους επισκέπτες ακόμα και από το 2019. Και βέβαια, στις επιτυχίες της διεθνούς οικονομικής μας διπλωματίας, στις εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη Βουλγαρία.

Τα δεδομένα, ωστόσο, με καλούν να ξεκινήσω εντελώς διαφορετικά: από την πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου, ο οποίος μέσα σε δύο εβδομάδες γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Είναι γεγονότα τα οποία σκιάζουν το σήμερα, που οδηγούν όμως και σε έναν ριζικό επανασχεδιασμό μας για το αύριο.

Βρέθηκα στον Έβρο και στη Θεσσαλία. Είδα τις καταστροφές, είδα και την απόγνωση των κατοίκων μπροστά στην επίθεση της φύσης και δύο είναι οι δεσμεύσεις μου:

Πρώτον, πως ό,τι χάσαμε, πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Αλλά θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, που θα φέρουν και πάλι στις περιοχές που επλήγησαν το ρυθμό στη ζωή, την κοινωνία, την οικονομία.

Δεύτερη δέσμευσή μου: θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτή η άνιση μάχη μας με την κλιματική κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη. Γιατί μπορεί η επέλαση της κλιματικής κρίσης -κλιματική κατάρρευση, θυμίζω, την αποκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών- να ξεπερνά συχνά τις δυνατότητες των κρατικών δομών, ενίοτε να ξεπερνά και τις δυνατότητες της ανθρώπινης, της επιστημονικής πρόβλεψης, αλλά με τη συστράτευση όλων η πατρίδα μας διαθέτει τις δυνάμεις να μείνει όρθια και, κυρίως, ανθεκτική απέναντι και σε τούτο τον καινούργιο εχθρό.

Στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσα την οργή των πολιτών που θέλουν, δικαίως, το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις να επιτελεί τη βασική του αποστολή: να προστατεύει, δηλαδή, ζωές και περιουσίες. Και διαπίστωσα πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του στα πλημμυρισμένα χωριά του Παλαμά ότι στη Θεσσαλία έπεσαν οκτώ δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Οκτώ δισεκατομμύρια τόνοι νερού, ποσότητα την οποία για να εκβάλλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη, θα ήθελε 15 μέρες συνεχούς ροής...»

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA