Φωτιές Βουλή - Ομιλία Μητσοτάκη: «Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται, ότι έγινε στην Βόρεια Εύβοια θα γίνει και στον Έβρο, θεσμοθετούμε και το evrospass...» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Φωτιές Βουλή - Ομιλία Μητσοτάκη: «Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται, ότι έγινε στην Βόρεια Εύβοια θα γίνει και στον Έβρο, θεσμοθετούμε και το evrospass...» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με φόντο τη πυρκαγιά στον Έβρο όπου καίγεται για 2 εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη (31-08-2023) στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις φωτιές επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας μάλιστα ότι «η πολιτεία είχε προετοιμαστεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά, αλλά η μάχη ήταν άνιση», ενώ εξήγγειλε μέτρα στήριξης των πληγέντων και πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης....

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα... Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν. Να συμφωνήσουμε σε μια παραδοχή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου... Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους... Αν και προετοιμαστήκαμε, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν εκρηκτικό συνδυασμό παραγόντων...» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μοντέλο Εύβοιας και στην αποκατάσταση του Έβρου...

«Η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος. Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν απο δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη...», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες... Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων... Τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία....

Στη φωτιά της Πάρνηθας εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει. Ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν...

Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική. Το κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών. Φρικτή η εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους. Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο.

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των αρχών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας...» 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA