Μέγα θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε και η πλήρης αστυνομική ατιμωρησία, βία, αυθαιρεσία και διαφθορά στην Ελλάδα - Συμφώνησαν οι ξένοι Ευρωβουλευτές ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει άμεσα να ιδρυθεί νέος ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
BANNER TRIACON
 

Μέγα θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε και η πλήρης αστυνομική ατιμωρησία, βία, αυθαιρεσία και διαφθορά στην Ελλάδα - Συμφώνησαν οι ξένοι Ευρωβουλευτές ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει άμεσα να ιδρυθεί νέος ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός

Την έλλειψη κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αστυνομική βία, αυθαιρεσία και ατιμωρησία των αστυνομικών στην Ελλάδα αναδείχτηκε σε μία ακόμη συνεδρίαση, στο Ευρωκοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (19-10-2023), της Υποομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την αστυνομική βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη-μέλη, με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη να θέτει το ερώτημα αν υπάρχει στα σκαριά κάποια πρωτοβουλία για προώθηση κοινής ενωσιακής πολιτικής...

«Η υπέρμετρη αστυνομική βία και αυθαιρεσία έχει και ταξικά και φυλετικά χαρακτηριστικά... Και για αυτό τη βλέπουμε ακριβώς εκεί να παροξύνεται περαιτέρω: στον φτωχό, στον αδύναμο, στον Ρομά, στον μετανάστη, στον πρόσφυγα, στον περιθωριακό. Είτε λέγεται Βασίλης Μάγγος, είτε Ζακ Κωστόπουλος, είτε Κώστας Φραγκούλης, είτε Νίκος Σαμπάνης, είτε Αμπουμπακάρ Φοφανά», τόνισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη για τις εσωτερικές έρευνες που διεξάγονται σε κάθε κράτος μέλος σχετικά με φαινόμενα αστυνομικής βίας, ο Νιλ Κόρνεϊ, ερευνητής στο Ίδρυμα Omega της Μ. Βρετανίας, σημείωσε ότι:

«Όταν γίνεται εσωτερικός έλεγχος και η έρευνα γίνεται από αστυνομικούς ή πρώην αστυνομικούς δεν εξασφαλίζεται η δέουσα ανεξαρτησία. Πρέπει στην αστυνομία να υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην εποπτεία και στον έλεγχο...»

Ο Βρετανός ερευνητής τόνισε επίσης:

«Το φαινόμενο αυτό και στη χώρα της Ελλάδας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει γίνει ανάγκη πλέον να λογοδοτεί η αστυνομία για την χρήση βίας και αυθαιρεσίας σε έναν νέο ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό που θα ιδρυθεί...»

Η Πρόεδρος της συνεδρίασης, Ολλανδή Ευρωβουλευτής, Σόφι Ιν`τ Βελντ τόνισε:

«Eίναι πάρα πολλά τα περιστατικά αστυνομικής ατιμωρησίας, αστυνομικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και ρατσισμός στους κόλπους της αστυνομίας στην οποία υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία μέσα σε αυτή... Φαίνεται πως η αστυνομία πια δεν είναι ένας φορέας αμερόληπτος και ανεξάρτητος όπως θεωρούσαμε κάποτε και πρέπει άμεσα να ιδρυθεί νέος ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός για να λογοδοτούν εκεί οι αστυνομικοί...»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA