Ανύπαρκτος και κάτω από το μηδέν, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο Δήμος Χαλκιδέων της Βάκα ολόκληρο το 2023 (όπως και τις προηγούμενες χρονιές) σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς, σύμφωνα και με τα επίσημα τα στοιχεία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων για το 2023 που δημοσίευσε το ΚΕΦΙΜ σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι ακόλουθοι «Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων» συγκεντρώνουν την υψηλότερη μέση βαθμολογία με επίδοση 36,5 στα 100, και ακολουθούν οι «Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι» με βαθμολογία 32,8, οι «Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι» με βαθμολογία 25,9, οι «Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι» με βαθμολογία 24,3, οι «Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι» με βαθμολογία 20,6, ενώ τη μικρότερη βαθμολογία σημειώνουν οι «Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι» με 18,3.
Οι μόνοι Δήμοι της Εύβοιας που συγκαταλέγονται, είναι του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού στην κατηγορία «Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι» με βαθμολογία 25,9 και της Σκύρου στην κατηγορία «Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι» με 18,3.
Δείτε μερικούς από τους Δήμους της χώρας ανά κατηγορία που πήραν από «χρυσό μέχρι χάλκινο μετάλλιο»:
– Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων: Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμος Ηρακλείου Αττικής, και Δήμος Χαϊδαρίου.
– Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Θέρμης, Δήμος Μαραθώνος, Δήμος Αλμωπίας, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Βόλου, και Δήμος Χανίων.
– Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμος Καμένων Βούρλων, Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Δήμος Πάργας, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Φαιστού, Δήμος Πυλής, Δήμος Μουζακίου, και Δήμος Μονεμβασίας.
– Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι: Δήμος Ανωγείων, Δήμος Βελβεντού, και Δήμος Αγίου Βασιλείου.
– Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Σαλαμίνας.
– Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Ύδρας, Δήμος Σκύρου, και Δήμος Οινουσσών.
***
Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων αποτελείται από 5 βασικές κατηγορίες και 109 ενδείκτες που αξιολογούν:
- Την οργάνωση και τη διακυβέρνηση: το κατά πόσο ο δήμος δρα βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου, με στοχοθεσία, διαφάνεια και λογοδοσία (αποτελείται από 15 ενδείκτες).
- Την οικονομική διαχείριση: την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, στοχεύοντας στις επενδύσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πολίτη (αποτελείται από 8 ενδείκτες).
- Τις υπηρεσίες: το εύρος υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος σε νέους, παιδιά, ηλικιωμένους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις υπηρεσίες πολιτισμού, άθλησης και εκπαίδευσης (αποτελείται από 32 ενδείκτες).
- Τη βιωσιμότητα: το κατά πόσο ο δήμος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για απορρίμματα, ανακύκλωση και πράσινη ανάπτυξη (αποτελείται από 4 ενδείκτες).
- Την πολιτική προστασία: τον βαθμό ετοιμότητας του δήμου για επέμβαση σε περιπτώσεις ανάγκης (αποτελείται από 12 ενδείκτες).