Παπαδάκης σε Φλωρίδη: «Δηλαδή εάν σας κάνω σκληρή κριτική και μου κάνετε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση θα καταδικαστώ και θα οδηγηθώ στη φυλακή; Ήδη έχουμε καταδίκες δημοσιογράφων επειδή έχουν ασκήσει σκληρή κριτική...» - Σάλος και με τον νέο ποινικό κώδικα του Φλωρίδη - Καταργεί μεν την απλή δυσφήμιση, αλλά θα βάζει φυλακή δημοσιογράφους που ασκούν σκληρή κριτική και θα καταδικάζονται εκδικητικά για συκοφαντική δυσφήμιση από έναν δικαστή (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER ΔΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 

Παπαδάκης σε Φλωρίδη: «Δηλαδή εάν σας κάνω σκληρή κριτική και μου κάνετε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση θα καταδικαστώ και θα οδηγηθώ στη φυλακή; Ήδη έχουμε καταδίκες δημοσιογράφων επειδή έχουν ασκήσει σκληρή κριτική...» - Σάλος και με τον νέο ποινικό κώδικα του Φλωρίδη - Καταργεί μεν την απλή δυσφήμιση, αλλά θα βάζει φυλακή δημοσιογράφους που ασκούν σκληρή κριτική και θα καταδικάζονται εκδικητικά για συκοφαντική δυσφήμιση από έναν δικαστή (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποποινικοποιήσει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, στην Ελλάδα όχι μόνο δε συμβαίνει αυτό, αλλά ποινικοποιείται ακόμα περισσότερο με φυλακίσεις τύπου Τουρκίας και Νότιας Κορέας με το νέο ποινικό κώδικα του Γιωργου Φλωρίδη που αλλάζει για 7η φορά από το 2019 με πρόσχημα το σαθρό και μεσαιωνικό επιχείρημα ότι έτσι -δήθεν- θα αποτραπεί η μεγάλη εγκληματικότητα, την οποία βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να περιορίσει και αντιθέτως αυξάνεται...

Κι αυτό γιατί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης τιμωρείται με ποινή από τρεις μήνες έως 5 έτη, γεγονός που σε συνδυασμό με τη νέα διάταξη Φλωρίδη, ανοίγει τον δρόμο για εκδικητικές καταδίκες και φυλακίσεις δημοσιογράφων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Το μόνο που έκανε ο Γιώργος Φλωρίδης για την δήθεν προστασία των δημοσιογράφων είναι να καταργήσει το αδίκημα μόνο της απλής δυσφήμισης, ενώ το πρώτο τουλάχιστον που έπρεπε να κάνει είναι να ασχοληθεί με αυτούς που δικάζουν.

Το νέο νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2023, όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί προς το παρόν, αποτελεί και το πλέον τυποκτόνο, αφού για τα πλημμελήματα της δημόσιας δυσφήμησης και της δημόσιας συκοφαντικής δυσφήμησης οι δημοσιογράφοι μπορεί να οδηγούνται πλέον στη φυλακή.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 που τροποποιεί το άρθρο 99 του Ποινικού Κώδικα, αν κάποιος έχει στο παρελθόν καταδικαστεί αμετάκλητα με μία ή περισσότερες αποφάσεις σε στερητική τής ελευθερίας ποινή άνω του ενός (1) έτους (στον προηγούμενο κώδικα ήταν 3 έτη) και καταδικαστεί εκ νέου με ποινή άνω του ενός έτους, εκτίει την ποινή φυλάκισης (είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεθεί δημοσιογράφος για ρεπορτάζ του με αμετάκλητη ποινή ενός έτους στο ποινικό του μητρώο).

Σύμφωνα με το άρθρο 11, για κάθε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) ετών το δικαστήριο μπορεί να κρίνει «ότι απαιτείται η πραγματική της έκτιση εν όλω ή εν μέρει», για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 19, που επιφέρει αλλαγές στο άρθρο 104Α του Ποινικού Κώδικα, όταν επιβάλλεται φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη και δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 99, που αναφέραμε παραπάνω, η ποινή μετατρέπεται σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Εκτός και πάλι αν το δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση άλλων εγκλημάτων.

Μάλιστα, η απόφαση για το αν θα φυλακιστεί ένας δημοσιογράφος αλλά και κάθε πολίτης που διώκεται για πλημμέλημα θα ανήκει πλέον σε έναν μόνο δικαστή, αφού καταργούνται τα τριμελή πλημμελειοδικεία του πρώτου βαθμού και διατηρούνται τα μονομελή για σχεδόν όλες τις πρωτόδικες υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, όση κι αν είναι η ποινή που προβλέπεται για το αδίκημα.

Προφανώς, αυτός θα είναι πιο γρήγορος δρόμος για να βρεθεί η χώρα μας ακόμη πιο χαμηλά στην κατάταξη του δείκτη που μετρά την ελευθερία του Τύπου και να βρεθεί πιο γρήγορα και εκτός Ευρώπης.

Το καυστικό - εύστοχο ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη στον Υπουργό Δικαιοσύνης που ήταν καλεσμένος ζωντανά στο «Καλημέρα Ελλάδα...

«Δηλαδή εάν σας κάνω σκληρή κριτική και μου κάνετε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση θα καταδικαστώ και θα οδηγηθώ στη φυλακή;...», ρώτησε ο Γιώργος Παπαδάκης τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος απάντησε κιόλας ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι... , με τον Γιώργο Παπαδάκη να του υπενθυμίζει επίσης ότι «ήδη έχουμε καταδίκες δημοσιογράφων επειδή έχουν ασκήσει σκληρή κριτική ασκώντας το δημοσιογραφικό τους λειτούργημα».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA