Σε λίγες μέρες η ημέρα μνήμης και τιμής: 15 χρόνια από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου Γρηγορόπουλου από έναν ακόμη δολοφόνο αστυνομικό που κυκλοφορεί ελεύθερος - Το χρονικό της οργής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ 2024
 

Σε λίγες μέρες η ημέρα μνήμης και τιμής: 15 χρόνια από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου Γρηγορόπουλου από έναν ακόμη δολοφόνο αστυνομικό που κυκλοφορεί ελεύθερος - Το χρονικό της οργής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

6 Δεκεμβρίου 2008. Η νύχτα που άλλαξε την Ελλάδα. Η νύχτα που ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του δολοφόνου μπάτσoυ Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος εδώ και λίγα χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερος...

Ήταν λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της μοιραίας για τη ζωή του 15χρονου. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με την παρέα του στα Εξάρχεια για να γιορτάσει με φίλους του. Ήταν του Αγίου Νικολάου. Είχαν καθίσει στον πεζόδρομο στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα για να φάνε και να πιουν κάτι.

Σε παράλληλο χρόνο, το κέντρο Εξαρχείων έδινε σήμα στο περιπολικό, στο οποίο επέβαιναν ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο Βασίλης Σαραλιώτης, να μεταβεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για μια τροχαία παράβαση. Δεν πήγαν ποτέ. Βρέθηκαν στο σημείο όπου ήταν ο Αλέξης με την παρέα του.

Οι δύο αστυνομικοί διαπληκτίστηκαν με τους νεαρούς και αποχώρησαν με το περιπολικό. Αν και διατάχθηκαν να αποσυρθούν από το σημείο, αμέσως μετά επανήλθαν περπατώντας στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.

Ο Σαραλιώτης πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε νεκρό στα χέρια των συμμαθητών του. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μεταφέρθηκε αργότερα απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι δύο αστυνομικοί έφυγαν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ακόμα και όταν ενημέρωναν το κέντρο Εξαρχείων δεν ανέφεραν ποτέ για τους πυροβολισμούς και τον ανήλικο που άφησαν πίσω τους να κείτεται νεκρός. Αντίθετα ανέφεραν στην υπηρεσία τους ότι δήθεν δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς. Είναι και το ψευδές σενάριο που διακινούσε η αστυνομία τις πρώτες ώρες. Στις ανακοινώσεις της αργότερα προσπαθώντας να παραπληροφορήσει όπως συνηθίζει κάνει λόγο για δήθεν εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε το θάνατο του νεαρού παιδιού.

Ωστόσο μαρτυρίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν αποκάλυψαν την στυγερή δολοφονία.

Έτσι οι δυο δράστες αστυνομικοί συνελήφθησαν (αναγκαστικά) και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο Διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη των οποίων ανήκαν.

Χιλιάδες βγήκαν αμέσως και εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους εναντίον της αστυνομικής βίας. Λεπτά μετά τη δολοφονία στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου, ξέσπασαν οι πρώτες οδομαχίες έξω από τα πανεπιστήμια. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα που τυλίγεται στις φλόγες ήταν μόνο η αρχή. Αυτό που ακολούθησε μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ η οργή ξεχείλισε σε όλη την Ελλάδα ακόμα και σε πόλεις του εξωτερικού.

Η αίσθηση πως οι αστυνομικοί θα έμεναν ατιμώρητοι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν θα επέτρεπε κανείς να κουκουλωθεί αυτή η εν ψυχρώ δολοφονία. Η οργή ήταν συσσωρευμένη. Ήταν όλοι αποφασισμένοι. Έτσι ξεκίνησε "πόλεμος" στους δρόμους της Αθήνας.
Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.


Οι αρχικές προσπάθειες μάλιστα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα να αποποιηθεί των ευθυνών του και να δικαιολογήσει την πράξη του δυναμίτισαν το ήδη τεταμένο κλίμα. Επιχειρήθηκε να αμαυρωθεί η μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
 

Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας εκείνη την περίοδο, και ο Υφυπουργός του Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν για λόγους τις παραιτήσεις τους στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε αποδεκτές.

Τα επεισόδια που ακολουθούν έμειναν στην ιστορία.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA