Βασικά, για να είμαστε πιο δίκαιοι συνέβη στα ψηλά βουνά και μόνο σε μέρη της χώρας που συνήθως χιονίζει και τις μέρες που δεν έχει κακοκαιρία ολόκληρη η χώρα. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα επικράτησε τελικά κρύο και βροχή...
Μάλιστα πολλές ήταν οι αντιδράσεις, χιουμοριστικού κυρίως χαρακτήρα, από τους χρήστες των social media οι οποίοι έκαναν πλάκα με τις προβλέψεις των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για πολύ πιο έντονα καιρικά φαινόμενα - Δειτε μερικές από αυτές:
Η απάντηση στο γιατί οι προγνώσεις «έπεσαν έξω»...
Αναλυτικά η δήλωση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια:
«Συνάδελφοι βγείτε μπροστά και εξηγείστε στο κόσμο ότι στα πλαίσια της αριθμητικής πρόγνωσης οι αστοχίες δεν μπορεί να αποφευχθούν. Δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του box κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας (τόσα ήταν στην Αττική). Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο και να τον κοιτάμε στα μάτια. Αντί να αναλωνόμαστε για το ποιος έπεσε πιο πολύ μέσα, πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.
Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ. Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, των δρόμων και των καταστημάτων. Μιλήστε με την αλήθεια σας. Σε όλο τον κόσμο η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος! Το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μας έπιασε απροετοίμαστους. Σε ένα περιβάλλον που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μόνο η συνεργασία, η αλήθεια, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα θα θωρακίσουν περισσότερο την κοινωνία μας».
Η δήλωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη:
«Η αστοχία είναι πως τα χιόνια τελικά δεν ξεκίνησαν από τα υπερβόρεια, αλλά πιο πάνω. Ο μηχανισμός του Αιγαίου που μεταφέρει θερμότητα και υγρασία και θα ανέβαζε τα επίπεδα χιονόπτωσης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ανεβάζοντας τα χιόνια από τα 500 με 600 μέτρα.
Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο, ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης».
Η δήλωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί: