Βρετανική εφημερίδα «Guardian»: Μέσα σε 11 χρόνια η Ελλάδα έχει πάνω από 1.000 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Έχει πληρώσει ήδη μόνο για αυτά τα αδικήματα 28 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις και εκκρεμούν άλλες 3.500 αποφάσεις κατά της Ελλάδας μόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2024 | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Βρετανική εφημερίδα «Guardian»: Μέσα σε 11 χρόνια η Ελλάδα έχει πάνω από 1.000 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Έχει πληρώσει ήδη μόνο για αυτά τα αδικήματα 28 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις και εκκρεμούν άλλες 3.500 αποφάσεις κατά της Ελλάδας μόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2024

Να είναι καλά οι Έλληνες φορολογούμενοι και το δημόσιο που πληρώνουν και θα συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά τις «μαγκιές» και τις παρανομίες των εκπροσώπων της διεφθαρμένης εξουσίας του Ελληνικού Κράτους που έχει μετατραπεί σε «μπανανία» της Ευρώπης - Πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στις καταδίκες και στις προσφυγές σε βάρος της για σωρεία παραβιάσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο...

Όπως αποκαλύπτει η Βρετανική εφημερίδα «Guardian» μέσα σε 11 χρόνια η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 1.000 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο μόνο για παραβιάσεις που αφορούν δύο άρθρα, της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι άγνωστος και αμέτρητος ο συνολικός αριθμός των προσφυγών και των συνολικών καταδικαστικών αποφάσεων κατά της Ελλάδας αν αναλογιστεί κανείς τον συνολικό αριθμό των άρθρων που έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

Καταρχάς όπως επισημαίνεται στην Ευρώπη υπάρχουν δυο κύρια δικαστήρια.

Το ένα είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ ερμηνεύεται και εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ. Και σε αυτό το δικαστήριο είναι αναρίθμητες οι καταδίκες και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. 

Το δεύτερο δικαστήριο είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Αυτό ερμηνεύει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκδικάζει αιτήσεις που υποστηρίζουν ότι ένα συμβαλλόμενο κράτος έχει παραβιάσει ένα ή περισσότερα από τα ανθρώπινα δικαιώματα που απαριθμούνται στη Σύμβαση ή στα προαιρετικά πρωτόκολλα της (στα οποία ένα κράτος μέλος είναι συμβαλλόμενο μέρος). Μια αίτηση - προσφυγή μπορεί να υποβληθεί από ένα άτομο, μια ομάδα ατόμων ή ένα ή περισσότερα από τα άλλα συμβαλλόμενα κράτη.

Ξεπέρασε τις 1.000 καταδίκες η Ελλάδα από το 2012 έως το 2023...

Ποσοστό σχεδόν της τάξεως του 90% όλων των αποφάσεων είναι καταδικαστικές, με το Δικαστήριο να διαπιστώνει τουλάχιστον μια παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για αυτές τις καταδίκες, η Ελλάδα έχει πληρώσει ήδη το ποσό των 28.256.237 ευρώ. Προφανώς, το ποσό αυξάνεται έκτοτε, με κάθε καταδίκη που προστίθεται στη λίστα.

Επίσης οι προσφυγές που έχουν γίνει κατά της Ελλάδας και εκκρεμούν οι αποφάσεις ήταν 2.415 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Σήμερα είναι περίπου 3.500.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται, οι περισσότερες καταδίκες της Ελλάδας αφορούν μεταξύ άλλων τις κατάφωρες παραβιάσεις για:

- Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

- Ελευθερία της έκφρασης, (ελευθερία Τύπου, δημοσιογράφων - media - MME, αρθρογράφων, συνεχή νομική παρενόχληση δημοσιογράφων, παρακολούθηση δημοσιογράφων, εκδικητικές διώξεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ, καταχρηστικές - εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές για εκφοβισμό κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ για εκφοβισμό, εκδικητικές δικαστικές αποφάσεις κατά δημοσιογράφων - MME, κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικά όργανα κατά δημοσιογράφων κατά το δημοσιογραφικό τους έργο, σε πορείες, κ.α...)

- Δικαιωμάτων κρατουμένων - συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήμα και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας,

- Οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων (οι ελληνικές αρχές παραβίασαν τα δικαιώματα στην υγεία και τη μη διάκριση λόγω των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση),

- Επιθέσεων στην κοινωνία των πολιτών (μη κυβερνητική ομάδα που αξιολογεί τις ελευθερίες του πολίτη παγκοσμίως, υποβάθμισε τον αστικό χώρο στην Ελλάδα από «στενό» σε «εμποδίστηκε» λόγω «της επανειλημμένης στόχευσης της κοινωνίας των πολιτών και των ακτιβιστών που εργάζονται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, τις δυσανάλογες απαντήσεις σε διαμαρτυρίες, κ.α.),

- Διακρίσεων,

 - Ρατσισμού,

 - Ελευθερίας συνάθροισης,

 - Υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επαχθείς απαιτήσεις εγγραφής που επιβάλλονται σε οργανώσεις που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα)

 - Απωθήσεων και άλλων καταχρήσεων, κατά προσφύγων και μεταναστών στην στεριά και τη θάλασσα.

 Αυτές δεν ήταν καν οι πρώτες καταδίκες για το 2024...

Όπως δημοσιεύει η Guardian, στις 16/1 το ΕΔΔΑ έκρινε πως η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα ενός Σύρου πρόσφυγα στη ζωή πριν μια δεκαετία. Η ακτοφυλακή είχε πυροβολήσει πάνω από 12 φορές σκάφος διακινητών, στο οποίο επέβαινε ο Β.Τ. Μια σφαίρα κατέληξε στο κεφάλι του άτυχου άνδρα που πέθανε έπειτα από δυο μήνες νοσηλείας.

Το δικαστήριο έκρινε πως η ακτοφυλακή δεν έδρασε με την απαραίτητη επαγρύπνηση, για την ελαχιστοποίηση οποιουδήποτε κινδύνου για τη ζωή. Αυτό συνδέθηκε με την αποτυχία της Πολιτείας να θεσπίσει κανονισμούς για τη χρήση δυνητικά θανατηφόρας δύναμης, κατά τις επιχειρήσεις της.

Επίσης τo Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημέρωσε το μεσημέρι της Τρίτης 23/1 πως καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων των οροθετικών γυναικών το 2012, λόγω α) εξαναγκαστικής εξέτασης αίματος και β) αδικαιολόγητης διάδοσης προσωπικών δεδομένων. Η συνολική αποζημίωση στις επιζήσασες, ορίστηκε στα 70.000 ευρώ.

Την ίδια ημέρα η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο και για δυο παραβάσεις του άρθρου 3 της Σύμβασης (περί απαγόρευσης απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης): ασυνόδευτος ανήλικας, αιτούντας ασύλου έμεινε χωρίς κατάλυμα για 6 μήνες, χωρίς πρόσβαση σε βασικά είδη και επίσημα διορισμένο νόμιμο κηδεμόνα. Ως αποζημίωση ορίστηκε το ποσό των 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA