Το δημοσίευμα συνεχίζει:
«Η πληροφορία της "Δίκης” επιβεβαιώνεται από το International Testing Agency που εδρεύει στη Λωζάνη. Το όνομα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν την εξέταση και του δεύτερου δείγματος. Φυσικά θα δημοσιοποιηθεί μόνο αν και εφ’ όσον το δεύτερο δείγμα είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση η Εθνική Ελλάδος δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κύρωση, παρά μόνον ο παίκτης...»
Αργότερα, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω instagram, ο Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος είχε αγωνιστεί στον αγώνα με την Γεωργία, αλλά ήταν σε πολύ κακή μέρα και αντικαταστάθηκε στη συνέχεια, τονίζοντας τα εξής:
«Σχετικά με κάποια ανυπόστατα και ψευδή σενάρια που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, λυπάμαι πολύ, αλλά θα πρέπει να στραφώ στη δικαιοσύνη εναντίον όσων προσπάθησαν να σπιλώσουν το όνομά μου».
Ακολούθως εκδόθηκαν οι εξής ανακοινώσεις και αφού τις διαβάσετε βγάλτε τα συμπεράσματα σας:
Ανακοίνωση από ΕΠΟ:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εύρεση θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, γνωστοποιείται ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση».
Ανακοίνωση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ:
«Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εύρεση θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, ενημερώνει πως δεν έχει λάβει, μέχρι τώρα, καμία απολύτως ενημέρωση για την ύπαρξη τέτοιου δείγματος.
Γνωστοποιούμε πως σε περίπτωση εύρεσης θετικού δείγματος ενός Έλληνα αθλητή/τριας, η Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων έχει υποχρέωση να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα στον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ.
Σε ότι αφορά τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου με αντιπάλους το Καζακστάν και τη Γεωργία, η διενέργεια των δειγματοληψιών τόσο εντός όσο και εκτός αγώνα έγινε από την UEFA. Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων για τη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η FIFA.
Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ από την πρώτη στιγμή παρείχε επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) για έναν αθλητισμό απαλλαγμένο από ουσίες».
«Το ότι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη UEFA-ΕΠΟ, δεν σημαίνει πως δεν υπαρχει θετικό δείγμα»
Ο δικηγόρος Γρηγόρης Ιωαννίδης τόνισε μεταξύ άλλων για το θέμα:
«Το γραφείο μας έλαβε έναν μεγάλο αριθμό μηνυμάτων χθες, κυρίως από Έλληνες δημοσιογράφους, σχετικά με το θέμα της ύπαρξης ή μη θετικού δείγματος Έλληνα ποδοσφαιριστή, που μπορεί να προέκυψε από τη διενέργεια ελέγχου αντιντόπινγκ.
Πολλά από αυτά τα μηνύματα είχαν και ως στόχο να ‘ψαρέψουν’ απαντήσεις, για το αν και ποιους ποδοσφαιριστές εκπροσωπεί το γραφείο μας. Εκτός του ότι θεωρούμε τέτοιες προσπάθειες ανάρμοστες και αντιεπαγγελματικές, δεν θα μοιραζόμασταν ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες με τον Τύπο, ειδικά όταν αφορούν σε υποθέσεις αντιντόπινγκ. Ποσό μάλλον όταν αναφορές γίνονται σε ονόματα ποδοσφαιριστών που εμείς δεν εκπροσωπούμε.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης αποτελεσμάτων ελέγχου αντιντόπινγκ, είναι μυστική, περιπλοκή και ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ο έλεγχος ενός δείγματος μπορεί να καθυστερήσει όπως μπορεί να καθυστερήσει και η ενημέρωση της εν λόγω ομοσπονδίας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ποιοτικός επανέλεγχος.
Το ότι μια Ομοσπονδία, είτε διεθνής, είτε εθνική, δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από το Εργαστήριο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και θετικό δείγμα. Όπως επίσης δεν σημαίνει ότι στον επανέλεγχο οι τιμές του ιδίου δείγματος μπορεί να είναι οιίιδιες.
Στην περίπτωση θετικού δείγματος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο ποιοτικός επανέλεγχος, τόσο η διεθνής ομοσπονδία, όσο και η εθνική, μαζί με τον WADA, τον εθνικό οργανισμό καταπολέμησης του ντοπγικ και τον ποδοσφαιριστή, όλοι θα ενημερωθούν ταυτόχρονα.
Αν ο ποιοτικός επανέλεγχος φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, τότε δεν υπάρχει θέμα, αλλά το δείγμα θα καταψυχθεί για διάστημα 10 ετών, ειδικά όταν υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα του αποτελέσματος...»