Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Δικαστικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος διαψεύδουν και εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ για τα τηλέφωνα των φερόμενων εκτελεστών - «Οι αστυνομικοί απέκρυψαν τα επίσημα στοιχεία της Vodafone που έδειχναν ότι τα κινητά ήταν σε άλλη περιοχή την ώρα της δολοφονίας...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER ΔΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 

Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Δικαστικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος διαψεύδουν και εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ για τα τηλέφωνα των φερόμενων εκτελεστών - «Οι αστυνομικοί απέκρυψαν τα επίσημα στοιχεία της Vodafone που έδειχναν ότι τα κινητά ήταν σε άλλη περιοχή την ώρα της δολοφονίας...»

Μετά την καταστροφή του CD με το περιεχόμενο συνομιλιών από το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου (δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα), νέα μεγάλα ερωτήματα για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τα δύο αδέρφια Λάλα που κατηγορούνται για τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 στον Άλιμο έφερε στο προσκήνιο η κατάθεση δικαστικού πραγματογνώμονα και τεχνικού συμβούλου στη νέα δικάσιμο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών...

Η ανάλυση που εισέφερε ο Γιώργος Καραθανάσης είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς είναι αντίθετη με τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ που θέλει το τηλέφωνο του ενός εκ των δύο κατηγορουμένων να μην παρουσιάζει ενεργητική δραστηριότητα κατά την ώρα του φονικού, στοιχείο που αποτέλεσε για εκείνους ένδειξη ενοχής.

Ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων Γιώργος Καραθανάσης αναλύοντας τα επίσημα στοιχεία της Vodafone κατέθεσε πως δεν υπήρξε παύση ενεργητικής δραστηριότητας στο επίμαχο τηλέφωνο και εξήγησε πως πρόκειται για λανθασμένο ισχυρισμό. Και αυτό γιατί όπως κατέγραψε και στην έκθεσή του υπήρξε δραστηριότητα, όχι συμβατή μέσω δικτύου αλλά μέσω της χρήσης δεδομένων ίντερνετ, σύνηθες για τον κατηγορούμενο, όπως προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων τουλάχιστον 50 ημερών πριν τη δολοφονία.

Τι προκύπτει από τα στοιχεία της Vodafone

Σύμφωνα με τον ψηφιακό αναλυτή η ΕΛ.ΑΣ απέκρυψε από την έκθεση ανάλυσης πως το τηλέφωνο του ενός εκ των δύο κατηγορουμένων την ημέρα της δολοφονίας είχε ενεργοποίηση του GPRS στις 13.37 και στις 13.52 και πως είχε λάβει γραπτό μήνυμα στις 14.00. Και οι τρεις αυτές ενεργοποιήσεις έγιναν από την κεραία Λαμπράκη Κερατσίνι. Σε σχετική αναφορά της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως όσα αναφέρει αφορούν στη χρήση του κινητού και όχι στον χρήστη, τονίζοντας πως «εγώ το έχω πάρει ως δεδομένο ότι ο χρήστης είναι ο συγκεκριμένος (σ.σ ο ένας εκ των κατηγορουμένων) γιατί η ίδια η αστυνομία το έχει πάρει». 

Ο Γιώργος Καραθανάσης εξήγησε ότι η παύση ενεργητικής δραστηριότητας είναι ένας περιγραφικός όρος και αφορά την χρήση δικτύου αλλά όχι τις υπόλοιπες δραστηριότητες που γίνονται με τη χρήση δεδομένων. «Υπάρχουν τρεις δραστηριότητες για τις οποίες ο πάροχος (σ.σ κινητής τηλεφωνίας) έχει καταγράψει πως γίνεται χρήση GPRS… η χρήση εδώ σημαίνει βλέπω ένα βίντεο, κάνω μία κλήση στο viber, διαβάζω ένα άρθρο…», δεν αφορά δηλαδή κλήσεις δικτύου εξήγησε ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων.

Οι συνήγοροι από την πλευρά της οικογένειας του δολοφονημένου δημοσιογράφου προσπαθώντας να αντικρούσουν τα λεγόμενά του παρέθεσαν το εξής:

«Ανοίγω το κινητό μου, βλέπω μια σειρά εφαρμογών που τρέχουν (σ.σ viber, Netflix κλπ)...» για να αναρωτηθούν στη συνέχεια αν με αυτό τον τρόπο «καταναλώνονται GPRS στο παρασκήνιο;». 

«Όχι» απάντησε ο μάρτυρας, με το συνήγορο να ζητά διευκρινίσεις φέρνοντας ως παράδειγμα πως τυχαίνει να λάβει κάποιος μήνυμα στο κινητό του που να ενημερώνει πως τελείωσαν τα διαθέσιμα δεδομένα για χρήση διαδικτύου και πως αυτό συνεπάγεται χρήση δεδομένων.

Ο Γιώργος Καραθανάσης απάντησε πως: «Aυτό δεν καταγράφεται ως χρήση δεδομένων από την εταιρία» και την πολιτική αγωγή να επιμένει πως: «αν δεν καταναλώνουν, τότε πώς έρχεται το μήνυμα». «Δεν είναι ότι δεν καταναλώνουν αλλά ότι δεν καταγράφονται», επέμεινε ο μάρτυρας.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA