Βουλευτικές Εκλογές στη Βρετανία: Και επίσημα νέος Πρωθυπουργός ο Στάρμερ, πήρε την εντολή από τον Κάρολο - Σάρωσαν οι «Εργατικοί» που εξέλεξαν 412 βουλευτές και πανωλεθρία για τους «Συντηρητικούς» που εξαϋλώθηκαν με 121 βουλευτές - Παραιτήθηκε και από βουλευτής ο Σούνακ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
BANNER TRIACON
 

Βουλευτικές Εκλογές στη Βρετανία: Και επίσημα νέος Πρωθυπουργός ο Στάρμερ, πήρε την εντολή από τον Κάρολο - Σάρωσαν οι «Εργατικοί» που εξέλεξαν 412 βουλευτές και πανωλεθρία για τους «Συντηρητικούς» που εξαϋλώθηκαν με 121 βουλευτές - Παραιτήθηκε και από βουλευτής ο Σούνακ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Τα exit polls επαληθεύτηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (05-07-2024) και ο Στάρμερ (Keir Starmer) σάρωσε τα πάντα στη Βρετανία...

Ιστορικός θρίαμβος των Εργατικών, που εκλέγουν 412 βουλευτές από τις 650 συνολικά έδρες της Βρετανικής Βουλής, φέρνει νέα σελίδα στη διακυβέρνηση της χώρας και μεγάλη συντριβή των Συντηρητικών που εξέλεξαν 121 βουλευτές και εξαϋλώθηκαν μετά από 14 χρόνια στην εξουσία.

Οι Εργατικοί συνέτριψαν με 34% τους Συντηρητικούς που έρχονται δεύτεροι με 24%.

Τρίτη πολιτική δύναμη αναδεικνύονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 71 βουλευτές.

Τέταρτη πολιτική δύναμη είναι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας με 9 βουλευτές.

Επίσης ο εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ εκλέγεται βουλευτής με το κόμμα του «Μεταρρύθμιση» έπειτα από επτά αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν…

Ο μεγάλος νικητής Εργατικών Κιρ Στάρμερ παρέλαβε την εντολή κυβέρνησης από τον βασιλιά της χώρας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Στην πανηγυρική ομιλία του υποσχέθηκε «αλλαγή» και «εθνική ανανέωση» μετά τη σαρωτική νίκη, που εξασφαλίζει στο κόμμα του την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο με 410 βουλευτές επί συνόλου 650, δηλαδή σχεδόν διπλάσιους από όσους διέθετε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εν έτει 2019.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε με τον Κάρολο για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του, αφού ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία και προανήγγειλε την παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά και από βουλευτής.

Ποιος ειναι ο 61χρονος νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας...

Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Στάρμερ σπούδασε σε ένα κρατικά χρηματοδοτούμενο σχολείο στη νοτιοανατολική Αγγλία. Ο πατέρας του φρόντιζε τη μητέρα του, η οποία διαγνώστηκε με σπάνια αυτοάνοση ασθένεια όταν ο Κιρ ήταν 11 ετών.

«Με το ζόρι περπατούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της», είχε δηλώσει ο Στάρμερ σε συνέντευξή του στο Politico το 2019.

Εκπροσώπησε δύο οικολόγους ακτιβιστές που τα έβαλαν με την πανίσχυρη McDonald’s σε πολύκροτη νομική υπόθεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στη συνέχεια, ειδικεύτηκε σε αμφισβητούμενες υποθέσεις που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας πάντα μάχη στο πλευρό των αδικημένων.

Ωστόσο, το 2008 ο Στάρμερ ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) της Βρετανίας και από σταυροφόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταμορφώθηκε σε βραχίονα του κατεστημένου, αναφέρει το Politico. Μια «κληρονομιά» που επικαλείται τώρα, υποσχόμενος σταθερότητα στους ψηφοφόρους του Κέντρου.

Οι επικριτές του από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος υποστηρίζουν ότι κάνει ακριβώς αυτό από τότε που κέρδισε την ηγεσία, εγκαταλείποντας γρήγορα τις «10 υποσχέσεις» που έδωσε στα μέλη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Σύζυγός του η Lady Victoria Starmer. Χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις κοσμικότητες.

Το ζεύγος μένει σε υπερπολυτελή έπαυλη. Η οικογένεια είναι πλούσια, αλλά έχουν αποφασίσει να μην το δείχνουν.

«Ο Sir Keir και η Lady Starmer έχουν μαζί δύο παιδιά και ζουν στο Camden. Δεν αναφέρουν δημόσια τα ονόματα των παιδιών τους. Η Lady Starmer δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη – και σύμφωνα με τον Sir Keir, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», αναφέρουν δημοσιεύματα.

Aυτοί είναι οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Στάρμερ

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ άρχισε να διορίζει τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του μετά από τη συντριπτική εκλογική νίκη των Εργατικών στις χθεσινές εκλογές.

Η Ρέιτσελ Ριβς θα αποτελέσει τη νέα υπουργό Οικονομικών της χώρας και θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο πόστο αυτό στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η Άντζελα Ρέινερ είναι η νέα αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ντέιβιντ Λάμι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, o Τζον Χίλι υπουργός Άμυνας και η Ιβέτ Κούπερ υπουργός Εσωτερικών, με χαρτοφυλάκιο μεταξύ άλλων την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.

 Η Άντζελα Ράινερ (Angela Rayner) θα αναλάβει αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός για τη Στέγαση και τις Κοινότητες. Ο Τζόναθαν Ρέινολντς αναλαμβάνει υπουργός Επιχειρηματικότητας.

Ο πρώην πρόεδρος των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, αναλαμβάνει υπουργός Ενεργείας, ο Ντέιβιντ Λάμι αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Ιβέτ Κούπερ υπουργός Εσωτερικών.

Ο Τζον Χίλεϊ υπουργός Άμυνας, ο Πατ ΜακΦάντεν καγκελάριος του δουκάτου του Λάνκαστερ (αντίστοιχο του υπουργού Επικρατείας άνευ χαρτοφυλακίου).

Η Σαμπάνα Μαχμούντ αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γουές Στρίτινγκ αναλαμβάνει υπουργός Υγείας, ενώ η Μπρίτζετ Φίλιπσον αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας.

ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA