Αργία Δεκαπενταύγουστου: Τι ισχύει με την εργασία και την αμοιβή... | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Αργία Δεκαπενταύγουστου: Τι ισχύει με την εργασία και την αμοιβή...

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις κατά νόμο εξαιρετέες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), κατά τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός εκείνων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές και εορτές...

Οι υπόλοιπες εξαιρετέες εορτές (υποχρεωτικές αργίες) για τον ιδιωτικό τομέα, όπως ορίζει το άρθρο του ν. 4808/2021 και παρ. 1 άρθρου 193 του ΠΔ 80/2022 «Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου», είναι η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου), η 25η Μαρτίου, η Δευτέρα του Πάσχα, η 1η Μαΐου, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Δεκεμβρίου και η 26η Δεκεμβρίου.

Η αργία της 15ης Αυγούστου, η οποία φέτος 2024 πέφτει Πέμπτη, είναι υποχρεωτική αργία, σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 193 ΠΔ 80/2022, άρθ. 60 ν. 4808/2021).

Κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων απαγορεύεται, εκτός από τις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές και άλλες αργίες.

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν το κανονικό ημερομίσθιό τους, ενώ οι μισθωτοί λαμβάνουν τον πλήρη μηνιαίο μισθό τους χωρίς προσαύξηση.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν:

Εργαζόμενοι με ημερομίσθιο:

Δικαιούνται το κανονικό ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για τις ώρες που θα εργαστούν. 

Εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό:

Αν η επιχείρηση λειτουργεί εκτάκτως την ημέρα της αργίας, οφείλεται το 1/25 του μηνιαίου μισθού και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για τις ώρες εργασίας.
Αν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά κατά τις αργίες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του ημερομισθίου για τις ώρες εργασίας. 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι: 

Η ημέρα της υποχρεωτικής αργίας δεν μπορεί να συμψηφιστεί με ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε άδεια δικαιούνται την αμοιβή της αργίας χωρίς να αφαιρεθεί η ημέρα από τις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

Σε περίπτωση ευνοϊκότερων όρων (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας ή επιχειρησιακή πρακτική), αυτοί υπερισχύουν.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA