Σε αναμενόμενο φιάσκο εξελίχθηκε η δίκη - παρωδία με τα κατεστραμμένα πειστήρια, κ.α., για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αθώωσε τα αδέλφια Λάλα που κατηγορούνταν για την εκτέλεση του δημοσιογράφου, λόγω αμφιβολιών, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι πίστευαν πως οι συλλήψεις είχαν πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τις Εθνικές Εκλογές ως "απόδειξη" ότι δήθεν λειτουργούν η αστυνομία και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που είχε ξεκινήσει η αμφισβήτηση και από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, την
Τετάρτη 31 Ιουλίου του 2024, λοιπόν, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε
αθώα λόγω αμφιβολιών τα δύο αδέρφια που κατηγορούνται για τη δολοφονία
του δημοσιογράφου και μάλιστα με σημαντικές πλειοψηφίες. Ειδικότερα, το
δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία 5-2 να κηρύξει αθώο τον μεγαλύτερο
αδερφό Στρατό Λάλα, και επίσης αθώο κατά πλειοψηφία 6-1 τον μικρότερο
αδερφό Γιάννη Λάλα.
Εντύπωση προκάλεσε
επίσης η εισαγγελική πρόταση να κριθούν ένοχα τα δύο αδέλφια, μια
εισαγγελική πρόταση βέβαια που δεν την υιοθέτησαν ούτε στο ελάχιστον οι
Δικαστές και οι Ένορκοι.Στα τέλη του Απριλίου του 2023, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ (που έγινε στις 9 Απριλίου του 2021), ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε με πανηγυρικό τρόπο πως η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που φέρεται να είχαν σχέση με την υπόθεση. Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε το γεγονός ότι την είδηση των δύο συλλήψεων έκανε γνωστή ο ίδιος ο Υπουργός κι όχι η ΕΛ.ΑΣ.
Μάλιστα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει την υπόθεση, απαιτώντας συγγνώμη από όσους «συκοφάντησαν» το υπουργείο, την κυβέρνηση και την Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του υπουργού ήρθε τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεχόταν έντονες πιέσεις για το γεγονός ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου παρέμενε ανεξιχνίαστη.
Λιγότερο από 1,5 χρόνο μετά τη διπλή σύλληψη, αποδείχθηκε με ηχηρό τρόπο ότι η ανακοίνωση του Τ. Θεοδωρικάκου δεν ήταν παρά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα της Νέας Δημοκρατίας, που επιχειρούσε απλώς να δημιουργήσει μια άλλη «πραγματικότητα», με επικοινωνιακού τύπου ενέργειες.
Δείτε την -τότε- ανάρτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από δημόσια πρόσωπα και ως προεκλογική απάτη και αφού την διαβάσετε γελάστε ή κλάψτε:
Τα στοιχεία της πλάκας, τα κατεστραμμένα πειστήρια και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου...
Μία σειρά από γεγονότα που πέρασαν κάτω από τα «ραντάρ» της δημοσιότητας είχαν ως αποτέλεσμα η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το οποίο γεννά ερωτήματα σε σχέση με το χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές.
Οι συλλήψεις των δύο αδελφών που κατηγορήθηκαν ως φυσικοί αυτουργοί και τελικά αθωώθηκαν είχαν λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2023, δύο χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα.
Μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν είχε γίνει σαφές ποια ήταν τα καινούργια στοιχεία που ανέκυψαν, -και τα οποία δεν υπήρχαν από τους πρώτους μήνες της έρευνας-, τα οποία έφεραν τις συλλήψεις δύο χρόνια μετά. Η εικόνα που δινόταν ήταν ότι είχε γίνει «επαναξιολόγηση» και «επανεξέταση» του αρχικού υλικού και ότι η έρευνα θα συνεχιστεί για να «δέσει» η υπόθεση.
Η «τρύπια» δικογραφία με τα στοιχεία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών διαβιβάστηκε τότε στην Εισαγγελία και εκδόθηκαν αμέσως τα δύο εντάλματα σύλληψης. Μάλιστα, τα αδέλφια Λάλα κρίθηκαν προφυλακιστέοι, παρότι για τον έναν εξ αυτών δεν προέκυπτε ούτε η παρουσία του στον Άλιμο.
Περίπου ένα χρόνο μετά η δίκη ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, χωρίς να εισφερθούν πρόσθετα στοιχεία που θα μπορούσαν να βεβαιώσουν τη σύνδεση των δύο κατηγορουμένων με τη δολοφονία.
Η αισιοδοξία που «διαχεόταν» μετά τις συλλήψεις ότι η έρευνα στα οικονομικά των κατηγορουμένων μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα, ενώ το ίδιο ισχύει για τις διαρροές ότι το το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου θα «μιλήσει» και θα βοηθήσει στην εξέλιξη της έρευνας.
Η ακροαματική διαδικασία επικεντρώθηκε στις ενδείξεις που υπήρχαν στην αρχική δικογραφία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, ωστόσο, η δικαστική απόφαση δείχνει ότι ουδέποτε βρέθηκαν αποδείξεις.
Η παύση δραστηριότητας των κινητών τηλεφώνων και η παρουσία του βαν, που συνδέεται με τον έναν από τους δύο πρώην κατηγορουμένους πλέον στον Άλιμο, δεν ήταν αρκετά για να πείσουν δικαστές και ενόρκους για την ενοχή τους.
Όπως δεν ήταν αρκούντως πειστικές οι αναφορές περί ταυτοποίησης του σωματότυπου των δραστών, καθώς από το υπάρχον υλικό των καμερών ασφαλείας κανείς δεν θα μπορούσε να τους ταυτοποιήσει επαρκώς.
Οι δράστες φορούσαν κράνη και τζάκετ και το σωματότυπό τους δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
- Στη δικογραφία δεν γινόταν αναφορά για το κίνητρο,
- Δεν βρέθηκαν ποτέ η μηχανή των δραστών, το όπλο και ο εντολέας της επίθεσης,
Κατά τη διάρκεια της δίκης, εντούτοις, ήρθαν στο φως και άλλες παθογένειες...
- Αποκαλύφθηκε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας στο κινητό τηλέφωνο του
Γιώργου Καραϊβάζ, το οποίο αποτελούσε κρίσιμο πειστήριο, δεν έφτασαν
ποτέ στο δικαστήριο, διότι το σχετικό CD καταστράφηκε με συρραπτικό
(χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις). Μάλιστα η Εισαγγελέας είπε προς έκπληξη όλων ότι καταστράφηκε καταλάθος.
Παράλληλα, ουδέποτε έμαθε κανείς το κίνητρο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, το οποίο τρία χρόνια μετά αποτελεί άλυτο «γρίφο», χωρίς καν να υπάρχουν ελπίδες για την αποκάλυψή του.
Η αθώωση των δύο αδελφών που φέρονταν ως φυσικοί αυτουργοί γυρίζει την υπόθεση στο σημείο μηδέν.
Ερώτημα αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα...
Εάν δηλαδή η αστυνομία ανοίξει νέο κύκλο έρευνας προς άλλες ερευνητικές κατευθύνσεις ή
εάν ο φάκελος της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ μείνει στο σκοτάδι και δεν εξιχνιαστεί ποτέ όπως του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, όπου οι δολοφόνοι του δεν βρέθηκαν ποτέ.